Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δήμου Χαλανδρίου «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης», Παναγιώτης Βάσιος απαντάει στο εισαγωγικό κείμενο του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου, στο ημερολόγιο του Δήμου Χαλανδρίου έτους 2021 για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση.
Αναλυτικά το κείμενο που εκφράζει τις απόψεις του κ Βάσιου
Δυστυχώς ο Δήμαρχος Χαλανδρίου προσεγγίζει τα πράγματα με έναν μανιχαϊστικό τρόπο, ο οποίος πλέον, μετά την δεκαετία του 1970, από τους κόλπους και της ίδιας της Αριστεράς, έχει τελείως παραμεριστεί.
Η ΘΕΣΗ ΜΑΣ : Ας σεβαστούμε την Ιστορία, ας διδαχθούμε από τις μεγάλες στιγμές και τα λάθη μας κι ας εστιάσουμε στο μέλλον, αυτό χρειάζεται ο τόπος σήμερα.
Η Επανάσταση του 1821 είναι το πιο σημαντικό γεγονός στη νεότερη ελληνική ιστορία γιατί με αυτή δημιουργήθηκε το ελληνικό εθνικό κράτος. Είναι η πρώτη επανάσταση που κατάφερε να δημιουργήσει ανεξάρτητο εθνικό κράτος στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Όλοι οι ιστοριογράφοι συμφωνούν ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε ταυτόχρονα από ΠΟΛΛΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ που αν και είχαν διαφορετικά και πολλές φορές συγκρουόμενα συμφέροντα συμφωνούσαν στο βασικό: να φύγουν οι Τούρκοι. Εχθρός ήταν ο Οθωμανός κατακτητής.
Οι κοινωνίες είναι πολύπλοκες και η επανάσταση του 1821 ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα μιας περίπλοκης κοινωνίας , ο κάθε άνθρωπος έχει τις συλλήψεις του· ποτέ σε μια επανάσταση ή σε μια δράση – οποιασδήποτε φύσεως δράση— δεν μετέχουν όλοι, υπάρχουν αποχρώσεις. Γενικά στις επαναστατημένες περιοχές, κατά κανόνα, οι ιερείς των επαναστατημένων περιοχών συνετάγησαν με τα πράγματα — άλλοι όχι. Αλλά αυτό ισχύει για όλους: δεν είναι ότι όλοι οι αγρότες συνετάγησαν με την Επανάσταση ή ότι όλοι οι έμποροι συνετάγησαν με την Επανάσταση ή όλοι οι λόγιοι συνετάγησαν με την Επανάσταση, κ.λ.π · τέτοια πράγματα δεν είναι λογικά. ΑΛΗΘΙΝΟ ήταν ότι σταδιακά όλοι μαζί συνετάγησαν στην ιδέα της επανάστασης ο καθένας με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.
Ο Θ. Κολοκοτρώνης λέει για τους Έλληνες, «Δεν είναι παρά η επανάστασίς μας όπου εσχέτισεν όλους τους Έλληνας.» Έτσι οι καπεταναίοι των νησιών συμμάχησαν με τους κτηματίες, οι προύχοντες του Μοριά με τους σταφιδέμπορους της Πάτρας, οι Αρματολοί με τους προεστούς κ.α.
Η Επανάσταση ήταν πόλεμος. Και ο πόλεμος έχει κόστος , υψηλό κιόλας. Και ο πόλεμος της Ανεξαρτησίας έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια, μας λέει ο Β. Κρεμμυδάς.
Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, αναδεικνύει την ιστορία της ζωής του ήρωα της Επανάστασης Γεωργίου Καραϊσκάκη λέγοντας ότι «ο Καραϊσκάκης και η πορεία του εικονογραφεί την πορεία πολλών πολεμιστών της επανάστασης του 1821, ιδιαίτερα της ζώνης της Στερεάς Ελλάδος από την πορεία συνειδητοποίησης και περάσματός τους από τον αρματολό τον Οθωμανό στον Έλληνα πολεμιστή, πολιτικό και πολίτη.»
Αυτό που πρέπει να αποφύγουμε τώρα είναι η στείρα αντιπαράθεση σε ζητήματα που άπτονται πλέον της ιστορικής έρευνας και τεκμηρίωσης.
Είναι παράλογο να ζούμε στο παρελθόν, σήμερα τις σύγχρονες κοινωνίες άλλα θέματα απασχολούν.
Παναγιώτης Βάσιος
Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου
Δείτε το κείμενο του κ. Ρούσσου
Για ενημέρωσή σας παραθέτουμε αυτούσιο το εισαγωγικό κείμενο του Δημάρχου Χαλανδρίου Σίμου Ρούσσου στο οποίο αναφέρεται ο κ. Βάσιος
«Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικό ό,τι είναι αληθινό»
Η φράση αυτή του εθνικού ποιητή, ίσως είναι η καλύτερη σύνοψη της παρακαταθήκης του, μιας και ξεκαθαρίζει ως γνήσια εθνικό και πατριωτικό το αληθές.
Σε μία εποχή κυριαρχίας των εύκολων μύθων, των στερεοτύπων, των εθνικών ψευδαισθήσεων και των κούφιων εθνικισμών, η φράση του Δ. Σολωμού μας επαναφέρει στην εκκίνηση.
Στις πρωταρχικές αξίες των Φιλικών και του εθνικού, κοινωνικού και απελευθερωτικού αγώνα του 1821: την πίστη, τη δικαιοσύνη, την εντιμότητα και την ειλικρίνεια.
Αξίες που απέχουν πολύ από τη σύγχρονη λατρεία της ήσσονος προσπάθειας, της ρητορικής μεγαλοστομίας, της δημαγωγίας και του εύκολου εντυπωσιασμού.
Το ‘21 είναι παρόν για να μας θυμίζει ότι κάποτε το κάλεσμα του άγρια δολοφονημένου Ρήγα Φεραίου «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή, παρά 40 χρόνια σκλαβιά και φυλακή», κινούσε πλήθη, γκρέμιζε αυτοκρατορίες και θεμελίωνε κράτη ενάντια στους ισχυρούς του κόσμου αυτού, την Ιερή Συμμαχία, τους δήθεν συμμάχους και τους αιώνιους προστάτες και δυνάστες.
Ο εορτασμός των 200 ετών από την επανάσταση που θεμελίωσε το σύγχρονο ελληνικό κράτος, είναι εκτός των άλλων, και μια ευκαιρία συλλογικού αναστοχασμού πάνω στις αξίες, τα δεδομένα, τους κοινωνικούς συσχετισμούς αλλά και τα ίδια τα ιστορικά γεγονότα που βουλιάζουν στο πέλαγος της λήθης.
Ίσως έτσι μπορέσουμε να κατανοήσουμε και, γιατί όχι, να αλλάξουμε τη δική μας πορεία.
Μας δίνεται μια δυνατότητα να διδαχθούμε από το μεγαλείο των απλών ανθρώπων, που αφού έδωσαν τα πάντα στον Αγώνα πέθαναν πρόσφυγες στον τόπο τους, πάμφτωχοι, ζητιάνοι και λησμονημένοι από τα βιβλία της ιστορίας.
Να μάθουμε για τα τζάκια, τα φέουδα και τις περιουσίες που έχτισαν οι απόντες, οι συνεργάτες, οι υπάκουοι και οι προσκυνημένοι πάνω στα αποκαΐδια της εξεγερμένης πατρίδας.
Να ανακαλύψουμε την ιστορία του ταπεινού Πατρινού τσαγκάρη Παναγιώτη Καρατζά που λευτέρωσε την πόλη του για να δολοφονηθεί από το Αχαϊκό Διευθυντήριο των προεστών.
Να φέρουμε στο φως την εκπληκτική διακήρυξη της « Ναυτοσυντροφίας της Άνδρου» και του πρωτοστάτη της Δημήτρη Μπαλή που παραδόθηκαν σιδηροδέσμιοι στον οθωμανικό στόλο, από τους υπερασπιστές της τάξης και της ασφάλειας.
Να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη των 6.000 απλών ιερέων και των 74 Ιεραρχών του μαρτύρησαν δίπλα στον λαό τους, ξεπλένοντας με το αίμα τους τη ντροπή του αφορισμού των Φιλικών, του Σούτσου, του Υψηλάντη και της Επανάστασης.
Να μεταφέρουμε στην επόμενη γενιά το υπόδειγμα υπερηφάνειας και αξιοπρέπειας του οπλαρχηγού της εξόδου του Μεσολογγίου Δημήτρη Μακρή που απάντησε στην πρόταση του Όθωνα να παρατήσει τα χωράφια, στο οποία είχε αποσυρθεί μετά την επανάσταση, για να γίνει υπασπιστής του, με τη φράση: «Μεγαλειότατε ευχαριστώ, αλλά εγώ δεν τσακάω τη μέση μου».
200 χρόνια μετά, ας συμφωνήσουμε ότι παρά τις διαστρεβλώσεις, τις διαμάχες, τις ευτέλειες, τις μικρότητες, τους εγωισμούς, τις συνωμοσίες, τις λιποψυχίες και τις προδοσίες δεν υπάρχει ορόσημο τόσο ταυτισμένο με την ύπαρξη όλων μας, όσο το ‘21.
Γιατί η πατρίδα της καρδιάς μας δεν είναι αυτή που εξυμνεί το ραγιάδικο ύφος, εκχωρεί τον πλούτο και τη γη στους αιώνιους δυνάστες της, δεν είναι αυτή που δολοφονεί, διώχνει και βασανίζει τα παιδιά της, αλλά ο κόσμος των οραμάτων της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ισότητας, τα θυσιαστήρια των παππούδων και των γονιών μας.
Σίμος Ρούσσος
Δήμαρχος Χαλανδρίου
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…
Την αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως είχαν προαναγγείλει,έκαναν γνωστή η Θεοδώρα Τζάκρη και η…
Τα εντυπωσιακά και πρωτοποριακά αποτελέσματα της σύμπραξης του Δήμου Χαλανδρίου με τοπικές επιχειρήσεις και το…