Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……20 Δεκεμβρίου 1818. Μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία ο Πρόκριτος Ηλίας Μανωλάκης

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 20 Δεκεμβρίου 1818, μυήθηκε στην Φιλική Εταιρία ο έμπορος και σημαντικός πρόκριτος της Καλαμάτας Ηλίας Μανωλάκης. Τον μύησε ο Παν. Ζάρκο.  Ως Φιλικός ο Ηλίας Μανωλάκης ανέπτυξε πλούσια δράση στον τομέα της διαδόσεως των σκοπών της Φιλικής, αλλά και στην προετοιμασία του Αγώνα, τον οποίο βοήθησε και οικονομικά, πλούσιος καθώς ήταν. Υπηρέτησε κατά την Επανάσταση κυρίως σε διοικητικές και οικονομικές θέσεις. Επίσης, με καμήλες που διέθετε έκανε μεταφορές εφοδίων στα εκστρατεύοντα τμήματα. Συνυπογράφει σε διάφορα έγγραφα της περιόδου του Αγώνος.
Συγκεκριμένα:
Ως Φιλικός συνυπογραφεί την προς την ηγεσία της Φιλικής επιστολή για την δήθεν ανάγκη ίδρυσης στην Καλαμάτα ελληνικής –σχολής.
Συνυπογράφει, στις 18 Φεβρουαρίου 1819, έγγραφο των Καλαματιανών Φιλικών, με το οποίο ανακοίνωναν στην ηγεσία της Φιλικής  Εταιρίας την εκλογή και το διορισμό των Καλαματιανών προεστών Αθαν. Κ. Κυριακού και Πανάγου Ζάρκου ως εφόρων της Φιλικής στην Καλαμάτα.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner