Μιχάλης Καρχιμάκης*: Μην εξαπατάτε άλλο με κάλπικες και ψεύτικες δεσμεύσεις τους εν αναμονή συνταξιούχους

0

Η κυβέρνηση της Δεξιάς ψεύδεται και εξαπατά τους συνταξιούχους. Υπόσχεται και ξαναϋπόσχεται να αποδώσει τις συντάξεις, αλλά χωρίς ντροπή τους κοροϊδεύει. Αυτά, μεταξύ των άλλων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το στέλεχος και πρώην βουλευτής του Κινήματος  Αλλαγής Μιχάλης Καρχιμάκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ Καρχιμάκη
Ο κ. Βρούτσης ως Υπουργός εργασίας, με δελτίο τύπου στις 22/10/2019, μιλούσε για την τραγική κατάσταση που κληρονόμησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με το ένα εκατομμύριο, εκκρεμείς ακατάβλητες συντάξεις αλλά και άλλες ασφαλιστικές εκκρεμότητες του κράτους προς τους ασφαλισμένους.
Ταυτόχρονα δεσμευόταν, οτι μέχρι τον Ιούνιο του 2020 όλες οι νέες συντάξεις θα εκδιδόταν άμεσα ψηφιακά καθώς και για την εκκαθάριση, όλων των κάθε λογής αναμονών.
Όμως, όχι μόνο αυτές οι εκκρεμότητες δεν τακτοποιήθηκαν, αλλά διευρύνθηκαν και μεγεθύνθηκαν.
Έτσι λοιπόν πριν λίγες μέρες, ακούσαμε τον υπουργό εργασίας να δεσμεύεται δημόσια, στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha, ότι όλες οι εκκρεμείς συνταξεις, αφού βέβαια παρήλθε και ο δεσμευτικός Ιούνιος του 2020 άκαρπος, θα αποδοθούν μέχρι το τέλος του έτους 2021.
Στην συνέχεια επίσης, σε τηλεοπτική πολιτική εκπομπή της τηλεόρασης του Alpha, ακούσαμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αδειάζει τον υπουργό του αναγνωρίζοντας τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και το μέγεθος του προβλήματος μετά από δυο χρόνια διακυβέρνησης, με απίστευτες συνέπειες στην ζωή των δικαιούχων λόγω της κρίσης, ότι αναλαμβάνει το πρόβλημα ο ίδιος προσωπικά.
Εδώ λοιπόν αρχίζουν να γεννώνται ερωτήματα, για την πιθανότητα και την ικανότητα της όσο το δυνατόν πιο άμεσης καταβολής όλων των εκκρεμών συντάξεων, που όπως φέρεται αγγίζουν ένα αριθμό πάνω από 400.000, εκτός των άλλων ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων.
Πως μπορεί να επιτευχθεί λοιπόν αυτό, όταν στον προϋπολογισμό τον φετινό του 2021 στην πρόβλεψη για την καταβολή νέων συντάξεων, το πόσον είναι σχεδόν το ίδιο με πέρυσι, που όχι δεν λύθηκε αλλά διογκώθηκε το πρόβλημα?
Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό, όταν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ (εθνικού φορέα κοινωνικής ασφάλισης ) και λόγω της πανδημίας και δεν λειτουργούν επαρκώς αλλά και είναι αποψιλωμένες και με ελάχιστο για τον όγκο των εκκρεμοτήτων προσωπικό ?
Με φακιρικά και μαγικά?
Η κυβέρνηση της Δεξιάς πρέπει να σταματήσει να ψεύδεται, (Γνωρίζουμε ότι οι προτεραιότητες της είναι άλλες) ανακυκλώνοντας την ελπίδα σε πάνω από 400.000 χιλιάδες ανθρώπους που δοκιμάζονται στην κρίση και περιμένουν από το καθυστερημένο και αποστερημένο δικαίωμα των κόπων μιας ζωής, για να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τις οικογένειες τους.
Να σημειωθεί, ότι οι καθυστερήσεις αυτές σε πολλές περιπτώσεις αποβαίνουν μοιραίες και για την ίδια την ζωή τους, χωρίς να προλαβαίνουν να γευτούν το δικαίωμα τους.
Εκτός αν η κυβέρνηση, κάτι που δεν πιστεύω, έχει το δόγμα που έχουν και είχαν και κάποιοι άλλοι στο μυαλό τους, χωρίς να το διατυπώνει δημόσια της μείωσης του συνταξιοδοτικού κόστους με άλλο τρόπο.
Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει και να βρει τον τρόπο, είτε εξοφλώντας όλους τους συνταξιούχους που παίρνουν μόνο την προκαταβολή εδώ και μερικά χρόνια και όχι ολόκληρο το ποσό της σύνταξης, αλλά καταβάλλοντας και σε όλους τις συντάξεις που δικαιούνται και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τους κόπους τους που φθάνουν χρονικά με τις καθυστερήσεις μέχρι και 7 χρόνια, αλλά να ολοκληρώσει και να ρυθμίσει και κάθε άλλη Ασφαλιστική εκκρεμότητα προς όφελος του κάθε ασφαλισμένου.
Όλα αυτά λοιπόν εάν υλοποιηθούν, θα βοηθήσουν και τους ανθρώπους με τις οικογένειες τους αλλά και την αγορά και την οικονομία.
Γιατί αν λάβουμε υπ όψιν μας, ότι η κρίση της πανδημίας στην οικονομία μεταφράζεται σε κρίση ζήτησης, ότι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι, τα χρήματα αυτά δεν θα τα φυλάξουν σε σεντούκια, αλλά θα τα καταναλώνουν άμεσα, τότε πρέπει να γίνεται άμεσα αντιληπτό ότι αποτελούν μια μεγάλη και παράλληλη βοήθεια στην αγορά και στην οικονομία.
Δώστε λοιπόν επιτέλους τις εκκρεμείς συντάξεις.
Αποδώσετε τα δικαιώματα μιας ζωής.
Η ζωή των ανθρώπων αυτών τις απαιτεί άμεσα.
Μην εξαπατάτε άλλο με κάλπικες και ψεύτικες δεσμεύσεις τους εν αναμονή συνταξιούχους.
Φτάνει.

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην Υπουργός και Βουλευτής, Γενικός Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπ. βουλευτής Β΄ Αθήνας Δυτικού Τομέα, καθώς και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης και του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε και δείτε τα 33 προηγούμενα άρθρα ή συνεντεύξεις του Μιχάλη Καρχιμάκη

Share.

Comments are closed.