Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……15 Δεκεμβρίου 1944. Συγκροτείται στην Καλαμάτα Επιτροπή για να στηρίξει τους αντάρτες της Αθήνας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 15 Δεκεμβρίου 1944, η χώρα είναι βυθισμένη στον εμφύλιο πόλεμο, στην Αθήνα έχουμε τα «Δεκεμβριανά» και στην Καλαμάτα που βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο των ανταρτών συγκροτείται η «Παλλαϊκή Επιτροπή Εράνου για την Αθήνα».

Η επιτροπή αυτή εξέδωσε την παρακάτω προκήρυξη:
«Μεσσηνιακέ Λαέ, ο Λαός της αδούλωτης Αθήνας παλεύει σκληρά τον υπέρτατο αγώνα της Λευτεριάς και της ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας. Αγωνίζεται να ξεφύγει η νέα διχτατορία που θέλουν να επιβάλουν κείνοι που αδιαφόρησαν, συκοφάντησαν και πρόδωσαν τον εθνικό και συμμαχικό αγώνα, σε συνεργασία με το στρατηγό Σκόμπυ που παρασύρθηκε από κακόβουλες εισηγήσεις και συκοφαντίες και παρά τη συμφωνία του Ατλαντικού και της Τεχεράνης επεμβαίνει στα εσωτερικά της Ελλάδας και καταλύει τα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνικού Λαού, που γράφει με το αίμα του σελίδες άφταστης δόξας και απαράμιλλου ηρωισμού.
Η Αθήνα μας, η καρδιά της Ελλάδας, το διαμάντι της γης αιμόφυρτη αλλά αγέρωχη και γενναία υπερασπίζεται με θάρρος ακατάβλητο τις ελευθερίες του Ελληνικού Λαού και δίνει σ’ όλη την ανθρωπότητα το παράδειγμα ενός έθνους που δε νικήθηκε ούτε θα νικηθεί ποτέ.
Όσες μεγάλες κι αν είναι οι δυνάμεις που ρίχνουν οι σφαγιαστές της πατρίδας μας, όσο δυνατοί κι αν είναι οι εχθροί του Λαού μας ο τίμιος Λαός θα βγει νικητής και θα υψώσει θριαμβευτικά πάνου στην Ακρόπολη τη σημαία της αιώνιας Λευτεριάς και της Δημοκρατίας. Οι μάζες των τανκς και των αεροπλάνων του εχθρού μάταια αγωνίζονται να αναχαιτίσουν τη θυελλώδη ορμή του Αθηναϊκού Λαού που σαρώνει κυριολεχτικά τις θέσεις των προδοτών και τις εστίες των μισελλήνων ξένων, που αντιστρατεύονται στις θελήσεις και τα αισθήματα του μεγάλου φιλελεύθερου και συμμάχου μας Αγγλικού Λαού, που παρακολουθεί μ’ αγωνία και θλίψη το δράμα της Ελλάδας και εύχεται και εργάζεται για το γρήγορο τερματισμό του εμφυλίου πολέμου.
Μεσσηνιακέ Λαέ,
Αυτή τη στιγμή ο Λαός της Αθήνας και του Πειραιά από τα οδοφράγματα που σήκωσε επιτελεί το ύψιστο καθήκον προς την Πατρίδα. Με την καρδιά του γεμισμένη από τα Ιδανικά της Λευτεριάς και της Δημοκρατίας υπερασπίζεται τον τίμιο αγώνα του Ελληνικού Λαού και νικάει νίκη περίλαμπρη. Οι εχθροί του Λαού έπειτα από την αποτυχία να δαμάσουν την Αθήνα με τα όπλα, χρησιμοποιούν τώρα τον αποκλεισμό και την πείρα πιστεύοντας πως έτσι θα την λυγίσουν ευκολώτερα και θα την αναγκάσουν να υποταχτεί.
Μα η Αθήνα μας θα μείνει και πάλι αλύγιστη κι αδάμαστη.
Λαέ της Μεσσηνίας,
Μέσα από τα οδοφράγματα η πονεμένη αλλά αγέρωχη φωνή της Αθήνας, που πολεμάει για ν’ αποφύγει ο ελληνικός λαός την εγκαθίδρυση προτεχτοράτου, καλεί όλα τ’ αδέρφια της Αθήνας μας να σταθούν στο πλευρό της. Στον ανήθικο αποκλεισμό των εχθρών της Πατρίδας εμείς πρέπει ν’ απαντήσουμε με την ολοκληρωτική προσφορά του περισσεύματός μας. Στον εκβιασμό της πείνας πρέπει ν’ απαντήσουμε με το μοίρασμα του ξεροκόμματου που υπάρχει στο σπίτι μας. Ο έρανος που γίνεται για την Αθήνα πρέπει να είναι παλλαϊκός. Κι ο πιο φτωχός πρέπει να δώσει την προσφορά του σα σύμβολο εθνικής αλληλεγγύης κι ενότητας, εκδηλώνοντας μαζί και τη χριστιανική του πίστη και αγάπη προς τα αθώα θύματα που σφαγιάζονται στον υπέρτατο εθνικό αγώνα.
Να είμαστε απόλυτα βέβαιοι πως ένας λαός που μάχεται σαν την Αθήνα, ένας λαός που δίνεται ολόκληρος στον αγώνα για δίκαιες ιδέες σαν τον ελληνικό, δε νικιέται ποτέ, αλλά γίνεται σύμβολο για τις επερχόμενες γενεές.
Στην κρίσιμη αυτή ώρα που η πολιτισμένη ανθρωπότητα παρακολουθεί μ’ ανυπόκριτο θαυμασμό τον αγώνα της Αθήνας, πρέπει να κινηθεί σύσσωμος ο Μεσσηνιακός Λαός σε μια πνευματική και οικονομική εξόρμηση, να γίνει συμπολεμιστής της αγωνιζόμενης πρωτεύουσας και να διατρανώσει σ’ όλο τον κόσμο πως οι Ελληνες ξέρουν να πεθαίνουν αλλά δεν ξέρουν να ζουν χωρίς Λευτεριά και τιμή και χωρίς εθνική αξιοπρέπεια.
Ζήτω η αδούλωτη Αθήνα.
Ζήτω ο Ελληνικός λαός.
Ζήτω η αιώνια κι αθάνατη Ελλάδα μας.
Ζήτω οι μεγάλοι μας σύμμαχοι και οι δημοκρατικοί και φιλελεύθεροι Λαοί τους
».

Στην παλλαϊκή επιτροπή συμμετείχαν:
Ο Μεσσηνίας Πολύκαρπος, Δημοσθένης Μεταξάς πρόεδρος Δικαστηρίου, Βυζάς Διευθυντής Τραπέζης Ελλάδος, Χ. Χαραλάμπης Διευθυντής Εθνικής Τραπέζης, Γ. Δρούβας Διευθυντής Αγροτικής Τραπέζης, Γ. Ιγγλέσσης Διευθυντής Ιονικής Τραπέζης, Ν. Μπεβερίνος Διευθυντής Εμπορικής Τραπέζης, Γ. Γαρατζιώτος Διευθυντής Τραπέζης Εμπορικής Πίστεως, Ν. Ανδρεαδάκης Διευθυντής Τραπέζης Αθηνών, Γ. Μασουρίδης πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου, Κ. Γιαννόπουλος πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου, Π. Μάλαμας πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου, Ι. Νταϊφώτης πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου, Σ. Παυλόπουλος πρόεδρος Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Ν. Πηγαδιώτης Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γ. Φαρίνος του Ε.Α.Μ., Μ. Αδαμόπουλος της Ε.Α., Γ. Βουβαλέας της ΕΠΟΝ, Γ. Δάλλας Λαϊκής Επιτροπής Καλαμάτας, Ξανθάκος του Επαρχιακού Συμβουλίου, Ι. Χαντζόπουλος της Πανυπαλληλικής Ενωσης, Ντίνος Φερέτος Δημοσιογράφος, Γ. Ξενάκης πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Δ. Συκιώτης ενώσεως εφ. αξιωματικών, Χ. Κυριακόπουλος Κτηματικής αδελφότητος, Β. Κοσμόπουλος Γεωργικών συνεταιρισμών, Α. Πάνιας Συνδέσμου Καραγωγέων, Μαντηλάρης Β. του Αγροτικού Κόμματος, Αντώνης Δημόπουλος του Κ.Κ.Ε., Στάθης Καρέλιας, Νικόλαος Τσιλιβής, Χρίστος Μαυρίκος Γιατρός, Χρίστος Πάστρας, Νίκος Στασινόπουλος, Ντίνος Νικολόπουλος, Γιανούλης Παναγιωτόπουλος, Κ. Δουβόγιαννης, Π. Καίσαρης Γιατρός, Ν. Κοτταρόπουλος, Ρεμπουτσάκος, Μιχάλης Γκότσης, Γ. Στραβοσκιάδης, Γ. Γεωργουλόπουλος, Δ. Παπαδόπουλος, Γ. Παπαγιαννόπουλος, Ν. Φουρίδης.
Επίσης, συμμετείχαν οι Κυρίες: Χαραλάμπη, Σταυροπούλου, Ιγγλέσση, Ανδρεαδάκη, Κουτραφούρη Αννα, Γεωργακοπούλου Γωγώ, Δημητριάδου, Φαϊπέα, Δάλλα Άννα, Ρεμπουτσάκου Μιμίκα, Σταυροπούλου Ελλη, Νικοπούλου Νίτσα, Παπαδοπούλου Λουκία, Αντωνοπούλου Τασία”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Share.

Comments are closed.