Γιάννης Μαγκριώτης: Την νέα χρονιά πολλά θα έχουν αλλάξει, μόνο ο κορονοϊός θα είναι ίδιος

0

Η χθεσινή ημέρα διέψευσε το κυβερνητικό αφήγημα στην εξωτερική πολιτική, και δημιούργησε νέα και επικίνδυνα ρήγματα στην ελληνική κοινωνία.
Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ ήταν η απόλυτη αποκάλυψη της αυταπάτης που ζει η κυβέρνηση, ένα μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης και η πλειοψηφία των ΜΜΕ.
Δυστυχώς, για να δικαιολογήσουν την λανθασμένη στρατηγική, ανακαλύπτουν τον φιλοτουρκισμό στην Ιταλία, την Ισπανία, την Μάλτα, το μέτωπο του Νότου δηλαδή, ενώ η πολλά υποσχόμενη Γαλλία δεν μας στήριξε πρακτικά, και το αποσιωπούν. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι χώρες δεν ήθελαν να αποφασιστούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα κατά της Τουρκίας.
Η Τουρκία, όχι μόνο δεν είναι απομονωμένη, αλλά όπως έχω γράψει πολλές φορές, είναι ιδιαίτερα ισχυρή γεωπολιτικά, επειδή στην ουσία αυτή με την υποστήριξη του Τράμπ, είναι το αντίβαρο της Δύσης στην Ρωσική επέκταση στην Μέση Ανατολή, την Ανατολική Μεσόγειο και την Μαύρη θάλασσα. Η Τουρκία προβάλλοντας την ισχύ της, απαιτεί η Δύση να αποδεχθεί ταυτόχρονα την στρατηγική συνεργασία με την Ρωσία και την δυνατότητα να διεκδικεί κυριαρχικά δικαιώματα από τα δυο μέλη των δυτικών συμμαχιών, την Ελλάδα και την Κύπρο.
Οι διεθνολόγοι της ΝΔ και των ΜΜΕ, για να καλύπτουν την ισχύ της Τουρκίας στις περιοχές αυτές, προσπαθούσαν να μας πείσουν ο,τι η Άγκυρα απλώνει πολύ τα πόδια της, και δεν αντέχει τόσα μέτωπα ταυτόχρονα. Δυστυχώς τα αντέχει, και αυτά τα προγεφυρώματα της δίνουν την δυνατότητα να απειλεί τις χώρες της ΕΕ με νέες προσφυγικές ροές, από Λιβύη και Αιγαίο. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ τρέμουν, γιατί ξέρουν ότι τώρα θα καταρρεύσουν κάτω από την πίεση των φοβισμένων κοινωνιών τους.
Νέα στρατηγική, χρειάζεται η Ελλάδα, εν όψει και της προεδρίας Μπάιντεν, που τόσο εμείς όσο και όλη η ΕΕ ελπίζει να της προσφέρει την γεωπολιτική ισχύ που της λείπει.

Μόλις οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν ό,τι τουλάχιστον μέχρι τις 7/1/2021, δεν θα ανοίξει το λιανικό εμπόριο, εκδηλώθηκε ένα κύμα θυμού από επαγγελματίες του χώρου και τους συλλογικούς φορείς τους.
Αν μάλιστα θυμηθούμε ο,τι η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών του εμπορικού χώρου είναι και στελέχη της ΝΔ, όπως επίσης ότι ο ευρύτερος χώρος των μεσαίων στρωμάτων στήριξε την σημερινή κυβέρνηση στις τελευταίες εκλογές, τότε καταλαβαίνουμε ότι το οικονομικό πρόβλημα έχει εξελιχθεί σε κοινωνικό και ραγδαία μετασχηματιζεται σε πολιτικό, και εκφράζεται με δημόσιες οξύτατες αντιπαραθέσεις.
Την νέα χρονιά πολλά θα έχουν αλλάξει, μόνο ο κορονοϊός θα είναι ίδιος.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβει η ηγεσία της χώρας, τόσο πιο γρήγορα θα διαλυθούν οι αυταπάτες, θα σταματήσουν τα λάθη, για να γλυτώσουμε τα χειρότερα από τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 206 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.