Γιάννης Μαγκριώτης*: Σε ποια πλευρά της ιστορίας θα καταγραφεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και την Παρασκευή;

0

Στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη και την Παρασκευή 10 και 11 Δεκεμβρίου, είναι ανοικτά με την ένδειξη κατεπείγον, τουλάχιστον πέντε καυτά θέματα:

  1. Η σχέση ΕΕ-Τουρκίας, με πιο καυτό την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αναθεωρητική πολιτική της απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα.
  2. Την αντιμετώπιση της πανδημίας, την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει όλες τις χώρες, πιο πολύ όμως τις αδύναμες, όπως η δική μας.
  3. Την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος, που σχετίζεται με την κρίση στην Συρία και την Λιβύη, όπου η Τουρκία είναι κρίσιμος παράγοντας.
  4. Το Brexit, που σε λίγες ημέρες, στις 31/12/20, αν δεν υπάρξει συμφωνία θα γίνει άτακτα, με μεγάλες συνέπειες για τις δύο πλευρές, γεγονός που θα μας επηρεάσει σε πολλούς τομείς.
  5. Την έγκριση των πόρων του ΕΣΠΑ της προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και τον πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικά μαζί με τις ενισχύσεις για την αγροτική οικονομία 52 δις ευρώ για την χώρα μας, λόγω του βέτο που απειλούν να υποβάλλουν η Ουγγαρία και η Πολωνία, επειδή στο κείμενο της απόφασης ζητείται οι χώρες να τηρούν το κράτος δικαίου και την πολυφωνία στα ΜΜΕ.

Ένα διήμερο που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της ΕΕ και της χώρας μας ακόμη περισσότερο.
Θα χαρακτηρίσει την Γερμανική προεδρία της ΕΕ και το πρόσωπο της Γερμανίας στην νέα δεκαετία, φυσικά και την υστεροφημία της Μέρκελ.
Από τα θέματα που θα προχωρήσουν θα καθοριστεί και το πολιτικό περιβάλλον στην χώρα μας, οι εξελίξεις στα εθνικά μας συμφέροντα και η αντιμετώπιση της υγειονομικής, οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 205 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.