Δεν μπορώ να πιστέψω ούτε θέλω να ισχύουν οι πληροφορίες, που διακινούνται και έχουν υιοθετηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ότι η κυβέρνηση κρύβει ή «μαγειρεύει» τα στοιχεία των τεστ για τον κορονοϊό.
Ξέρω ότι η κυβέρνηση κάνει λάθος που δεν διενεργεί τεστ δειγματοληπτικά, δηλαδή με τους κανόνες της στατιστικής, για να ξέρει κάθε στιγμή τη διασπορά της πανδημίας στη χώρα μας και κατά περιοχές, για να σχεδιάζει πιο έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά τα μέτρα.
Ξέρω πως η θέση της στην αρχή της πανδημίας, ότι δεν χρειάζεται μάσκα, μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι είναι και επικίνδυνη, ήταν ένα «κατά συνθήκην ψεύδος» επειδή δεν είχε μάσκες η χώρα μας, και πέραν του πολιτικού κόστους που θα είχε η κυβέρνηση, μπορεί να δημιουργούνταν και πανικός στον κόσμο με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα.
Ξέρω ότι έκανε πολλά λάθη στις εκτιμήσεις, τον σχεδιασμό και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, ειδικά στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, αυτό όμως είναι θέμα ικανότητας της ίδιας και επάρκειας των φορέων υλοποίησης.
Είναι άλλης τάξεως θέμα μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, σε χώρα με επαρκές κράτος δικαίου, που συμμετέχει στην ΕΕ, να αλλοιώνει τα στοιχεία των τεστ.
Όμως, υπάρχουν γεγονότα που ενισχύουν την άποψη ότι πολλές φορές τα γεγονότα και οι επιλογές δεν εξελίσσονται όπως μας λένε οι αρμόδιοι, ακόμη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός στη Βουλή, μιλώντας για την έκρηξη της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από μια έμμεση αυτοκριτική με τη φράση «ίσως έπρεπε να πάρουμε πιο γρήγορα τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη», που δεν τον απαλλάσσει από τις ευθύνες για την τραγωδία που ζει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα –αφού ήταν ενημερωμένος από το εργαστήριο του ΑΠΘ, που αναλύει τα αστικά λύματα της πόλης, ότι η συγκέντρωση του ιικού φορτίου στη Θεσσαλονίκη, ήταν ήδη πολύ υψηλή από τις αρχές Οκτωβρίου και ανεβαίνει με εκθετικό ρυθμό– είπε πως οι τοπικοί άρχοντες τον είχαν αποτρέψει να πάρει μέτρα για τη Θεσσαλονίκη.
Αυτό το άδειασμα του πρωθυπουργού μάς ξάφνιασε, γιατί μέχρι τότε μας έλεγαν όλες οι πλευρές πως είχαν πολύ καλή συνεργασία και ξέρουμε επίσης ότι σχεδόν όλοι ανήκουν στην ίδια πολιτική παράταξη.
Την καλή συνεργασία τη θέλουμε όλοι και για αυτονόητους λόγους, όμως μας τρομάζει η ιδέα να είναι για το φαίνεσθαι, δηλαδή να μην είναι πραγματική και ουσιαστική.
Τις τελευταίες ημέρες πολλοί τοπικοί άρχοντες, ίσως και από την ισχυρή κριτική που δέχονται από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, μίλησαν και διέψευσαν τον πρωθυπουργό με σκληρές εκφράσεις.
Όπως είπαν, η ευθύνη λήψης των αποφάσεων ανήκει στην κυβέρνηση – και έχουν δίκιο. Ελπίζω, όμως, αυτές οι εξελίξεις, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά έχει δίκιο και πόσο, να τους βοήθησαν να καταλάβουν όλοι ότι τόσο η συνεργασία όσο και η ειλικρίνεια είναι αναγκαίες συνθήκες για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία και κάθε μικρό ή μεγάλο πρόβλημα.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 204 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…