Μάκης Γιομπαζολιάς*: Μας «έκαψε» η…επιτυχία της άνοιξης

0

Προσφυής η διαπίστωση της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ κ. Παγώνας Λάγιου, από τις ερευνητικές της μελέτες περί τις πανδημίες, όπως αυτή του covid 19 που βιώνουμε τώρα. Είπε: «Μία επιτυχής αντιμετώπιση (ΣΣ η αναφορά στα του πρώτου κύματος της πανδημίας καθ ημάς) κάνει την κοινωνία να βλέπει μακρινή την απειλή, τα μέτρα προστασίας υπερβολικά, το πρόβλημα εύκολα αντιμετωπίσιμο. Και έρχεται η χαλαρότητα όλων, που πληρώνεται ακριβά
Φυσικά η καθηγήτρια δεν μας “μάλωσε” που τα πήγαμε καλά στην αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορονοϊού στην Ελλάδα. Μας “μάλωσε” για το τί κάναμε και τι δεν κάναμε από τότε και μετά, το καλοκαίρι. Με αποτέλεσμα να έρθει φονικό το δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και να φουντώσουν τα τραγικά του αποτελέσματα τώρα, μέσα στον κρύο χειμώνα.

Ας προσπαθήσουμε να τα δούμε ψύχραιμα.
– Το πρώτο κύμα του κορονοϊού ήταν ηπιότερο, όπως σε όλες τις πανδημίες, που εκδηλώνονται σε ( τρία συνήθως ) κύματα. Και η αντιμετώπιση του στην χώρα μας, με το αυστηρό lockdown, ήταν επιτυχής. Και από την Κυβέρνηση, που έγκαιρα αποφάσισε τα μέτρα, με τις εισηγήσεις των ειδικών επιστημόνων. Και από τους πολίτες, που τα εφάρμοσαν φοβισμένοι από όσα τραγικά συνέβαιναν σε γειτονικές χώρες. Και από την αγορά του επιχειρείν ακόμη, που προτίμησε να αντέξει εκείνη την ζημιά στην οικονομία από το να βάλει φωτιά στην δημόσια υγεία.
– Το καλοκαίρι βγαίνοντας από την επιτυχή καραντίνα, είδαμε την απειλή σαν κάτι μακρινό ενώ ήταν ακόμη ανάμεσα μας. Η Κυβέρνηση επαναπαύθηκε. Θεώρησε ότι είχε πια γνώσεις και τρόπους επιτυχούς αντιμετώπισης και της συνέχειας του προβλήματος. Άνοιξε χωρίς ιδιαιτέρως αυστηρά μέτρα τον εξωτερικό και εσωτερικό τουρισμό. Δεν αποσυμφόρησε τις συγκοινωνίες και τις σχολικές λειτουργίες. Δεν εξόπλισε επαρκώς το σύστημα υγείας. Και μέσα σε αυτήν την “ακανόνιστη κανονικότητα”, οι περισσότεροι πολίτες επιδοθήκαμε στην καλοκαιρινή ανεμελιά. Και αδιαφορήσαμε για την συνέχιση τήρησης των μέτρων προστασίας, που υποδείκνυαν επίμονα οι ειδικοί επιστήμονες.

ΤΟ “ΑΡΠΑ ΚΟΛΛΑ”
– Όταν μετά τον Σεπτέμβριο και κυρίως από τα μέσα Οκτωβρίου, το δεύτερο κύμα ενέσκηψε δριμύτερο, για να εξελιχθεί στο φονικό τσουνάμι που βιώνουμε, τα κάναμε όλα “άρπα κόλλα”. Η Κυβέρνηση κινητοποιήθηκε “στην τούρλα του Σαββάτου”. Και οι πολίτες χρειαστήκαμε την νέα καραντίνα, για να συμμαζευτούμε και να αρχίσουμε να τηρούμε επαρκώς τα μέτρα προστασίας. Αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν πια αργά, για να τιθασευτεί ο “ασυμμάζευτος” ιός και να εμποδιστεί η μεγάλη διασπορά του.

– Έτσι τώρα ο φονικός κορονοϊός “θερίζει”. Παρά το ότι οι εσπευσμένες κυβερνητικές ενέργειες εξόπλισαν καλύτερα το σύστημα υγείας, που στενάζει στα όρια του. Παρά το ότι συγκοινωνίες και σχολεία δεν λειτουργούν λόγω lockdown. Και παρά το ότι οι πολίτες, τρομοκρατημένοι από το θανατικό, τηρούμε με επάρκεια τα μέτρα προστασίας, αν και με παρασπονδίες κάποιων αδιόρθωτων.
– Η γενική καραντίνα αποδεικνύεται για δεύτερη φορά το μόνο αποτελεσματικό όπλο κατά της πανδημίας. Φανταστείτε το μέγεθος αυτού του κακού τώρα, εάν δεν είχαμε lockdown. Το ότι ακόμη δεν βλέπουμε και ραγδαία μείωση κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θυμάτων, οφείλεται σε όλες τις παραπάνω παλινωδίες όλων. Τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις των ειδικών δείχνουν, ότι θα έχουμε πρώτα μια σταθεροποίηση μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου και εν συνεχεία σοβαρή μείωση μέχρι το τέλος του μήνα.

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΚΥΜΑ
Θα έχουμε τρίτο κύμα του κακού ? Δυστυχώς ναι, όπως αποδεικνύουν τα στοιχεία της πανδημίας του 1918-19, με την οποία μοιάζει σε πολλά η τωρινή. Μόλις καταλαγιάσει το δεύτερο, θα προκύψουν οικονομικές λειτουργίες και χαλάρωση πάλι. Το τρίτο κύμα προβλέπεται να προκύψει προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Και υπολογίζεται ότι θα κρατήσει μέχρι τα μέσα ή τέλος Μαρτίου. Το αν θα είναι ηπιότερο από το φονικό δεύτερο και περίπου σαν το πρώτο της άνοιξης, εξαρτάται από την στάση όλων μας, μετά το οδυνηρό “μάθημα” που πήραμε. Η Κυβέρνηση οφείλει να μην επαναπαυθεί αλλά να κάνει αυτά που πρέπει σε όλους τους τομείς. Και οι πολίτες οφείλουμε να προσέχουμε εαυτούς και αλλήλους και να μην “ξαμοληθούμε”.

Και το εμβόλιο ? Θα είναι η αρχή της λύσης. Αλλά θα πάρει καιρό να δώσει την τελική νίκη κατά του κορονοϊού. Που θα είναι η γενική “ανοσία της αγέλης”, όταν θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% του πληθυσμού. Θα είναι οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες, που θα βοηθούν όσους νοσούν, σε ένα κανονικότερο σύστημα υγείας. Θα είναι η εξαφάνιση της πανδημίας περί τα τέλη του 2021 ή και νωρίτερα. Αλλιώς η εγκατάσταση – ελπίδα από τον επόμενο χειμώνα – του covid 19 ως μιας ενδημικής νόσου όπως η κοινή γρίπη.
– Τέλος κάτι για τον πολιτικό μας κόσμο. Έχει δίκιο η Αντιπολίτευση για τις κυβερνητικές αβελτηρίες, μπροστά πάντως σε ένα πρωτόγνωρο παγκόσμιο πόλεμο με έναν άγνωστο εχθρό. Έχει δίκιο και η Κυβέρνηση για τις αντιπολιτευτικές υπερβολές. Ας βοηθήσουν τώρα όλοι, να κερδηθεί αυτός ο πόλεμος. Και ας κρατήσουν τα δίκια τους για μετά. Τώρα που χάνονται ζωές, οι πολιτικάντικες αντιπαραθέσεις δεν ενδιαφέρουν κανένα πέραν από τους επαγγελματίες του είδους. Οι οποίοι κινδυνεύουν να μείνουν, μετά ταύτα, αδιάφοροι και “ανεπάγγελτοι”. Γιατί οι πολιτικές καριέρες δεν χτίζονται με υλικά αποκρουστικής τυμβωρυχίας.

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα προηγούμενα 43 άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.