ΑΔΕΔΥ: Στήριξη των κινητοποιήσεων 7 Ομοσπονδιών του Δημοσίου

0

Με αφορμή την κοινή απόφαση των 7 (επτά) Ομοσπονδιών του Δημοσίου

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.)
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Σ.Υ.Α.Π.Ε.)
  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (Ο.Σ.Ε.Α.Δ.Ε.)
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ (Π.Ο.Σ.Ε. -Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.)
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ο.ΜΗ.Τ.Ε.Δ.Υ.)
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΝΩΤΑΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ (Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.)
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΩΝ ΑΝΩΤΑΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ (Π.Ο.Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ.)

που αποφάσισαν από τις 23/11/2020 έως τις 11/12/2020 ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ από τις Επιτροπές του Ν. 4412/2016 και όλες τις Τεχνικές Επιτροπές.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. δηλώνει τα εξής:
Υιοθετεί πλήρως το κοινό κείμενο που εξέδωσαν οι παραπάνω Ομοσπονδίες που διεκδικεί προσλήψεις με Μόνιμες και Σταθερές Σχέσεις Εργασίας, Θεσμική και Οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του Προσωπικού, και κατάργηση όλων των Σχετικών Νόμων που επιτρέπουν τις Ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Υπηρεσιών.
Στηρίζει ανεπιφύλακτα τις κινητοποιήσεις που εξήγγειλαν, προκειμένου να αντισταθούν στην γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Λειτουργιών του Δημοσίου και στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε συμφέροντα και ιδιώτες.

Η κοινή δήλωση των επτά (7) Ομοσπονδιών σχετικά με τη διαρκή προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών
Συνάδελφοι,
Οι Ομοσπονδίες που συνυπογράφουμε τα πα­ρακάτω, μετά από σειρά κοινών συσκέψεων δηλώνουμε την κοινή μας θέληση να αντισταθούμε στη γενικευμένη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρίσιμων Δημόσιων Λειτουργιών, να ενημερώ­σουμε την Κοινωνία για τις επιπτώσεις τους και να προγραμματίσουμε κοινές δράσεις.
Η κυβέρνηση, σε συνέχεια αντίστοιχων πολιτι­κών όλων των κυβερνήσεων, με πλήθος Νόμων και Νομοσχεδίων (Ν.4674/2020, Ν/Σ για αλλαγές στο Ν.4412/2016, N.4735/2020) εκχωρεί αρμοδιότητες Τεχνικής Υπηρεσίας και Υπηρεσιών Δόμησης σε «Αναπτυξιακούς Οργανισμούς» και ιδιώτες, εκχωρεί αντικείμενο γεωτεχνικών ελέγχων αλλά και επίβλεψης έργων σε Μητρώα Ιδιωτών, υποκαθιστά Δημόσιες Υπηρεσίες από Ανώνυμες Εταιρίες και Δημόσιους Υπαλλήλους με μετακλητούς υπαλλήλους. Εκχωρούνται σε ιδιώτες κρίσιμες, για την κοινωνία και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υ.Π.ΕΝ., διαδικασίες παρακολούθησης και πα­ραλαβής μελετών πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού, καθώς και η αξιολόγηση των περιβαλλοντικών μελετών και ο περιβαλλοντικός έλεγχος.
Ξεκινάει πιλοτικά και λόγω τρομακτικής υποστελέχωσης από τα Τεχνικά Αντικείμενα αλλά δε θα περιορισθεί εκεί. Στόχος είναι η υποκατάστα­ση των Δημόσιων Υπηρεσιών από διάφορα «ευέλικτα» ιδιωτικά σχήματα και η λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που θα υπηρετούν ανεμπόδιστα τους σχεδιασμούς και τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων.
Θέλουν να έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν τα κεφάλαια σε όποιους, όπου και όποτε θέλουν, για αυτό ψηφίζουν διατάξεις ώστε να προσλαμβάνουν ημέτερους με αδιαφανείς διαδικασίες, με ελαστικές σχέσεις εργασίες, πρόθυμους να υλοποιούν έργα που θα εξυπηρετούν επιχειρηματικά συμφέροντα κι όχι τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες σε υποδομές, σε προστασία του περιβάλλοντος, διασφάλιση της υγείας των πολιτών κ.λπ. Έχουν στόχο την αύξηση της κερδοφορίας των ιδιωτών φίλων τους και θέλουν εκτός των άλλων να πουλούν υπηρεσίες στο Δημόσιο και να φορτώνουν πολλαπλά «βάρη» στους πολίτες, όπως ακριβώς έγινε με τα διόδια. Αδιαφορούν για τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα που προκύπτουν από την πανδημία: Στις κρίσιμες ώρες μόνο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στέκεται στην πρώτη γραμμή, όταν ο Ιδιωτικός Τομέας απέχει από την μάχη ενώ θησαυρίζει από τα πανάκριβα τεστ και τις παχυλές επιδοτήσεις.
Γι αυτό και επιλέγουν να αναθέτουν μελέτες και συμβάσεις με «ευέλικτες» διαδικασίες, σε «ευέλικτα» σχήματα. Γι αυτό και δεν επιλέγουν να ενισχύσουν τις Δημόσιες υπηρεσίες με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό, αλλά προωθούν τις διάφορες Αναπτυξιακές ή άλλες Α.Ε., με «έκτακτους» εργαζόμενους και εκτός Α.Σ.Ε.Π. διαδικασιών.
Οι παραπάνω πολιτικές έχουν συντριπτικά αποτελέσματα στις Υπηρεσίες, το Περιβάλλον, στο Δημόσιο Συμφέρον, στα λαϊκά συμφέροντα.
Οι συνυπογράφουσες Ομοσπονδίες δηλώνουμε τη ριζική μας αντίθεση στην πολιτική που εκχωρεί αρμοδιότητες σε ιδιώτες.

Παλεύουμε για το σταματημα αυτών των πολιτικών και απο κοινού διεκδικούμε:

  • Προσλήψεις όλων των κλάδων και ειδικοτήτων του εμπλεκόμενου προσωπικού με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίες σε όλες τις υπη­ρεσίες του Δημοσίου.
  • Ενίσχυση των Δημόσιων Τεχνικών και όλων των Ελεγκτικών Υπηρεσιών και όχι την ιδιωτικοποίηση τους και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες.
  • Θεσμική και οικονομική αναβάθμιση του συνόλου του προσωπικού.
  • Κατάργηση των σχετικών Νόμων που επιτρέπουν τις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων υπηρεσιών.

Διεκδικούμε δηλαδή Δημόσιες υπηρεσίες που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε ο σχεδιασμός των τεχνικών έργων, των προμηθειών, των υπηρεσιών, η εκπόνηση των μελετών, η ιεράρχηση, η εκτέλεση και η επίβλεψη τους να ικανοποιούν πλήρως τις κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, στην αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κ.λπ.
Στηρίζουμε τους αγώνες και τις διεκδικήσεις των υγειονομικών για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και από κοινού με όλους τους εργαζό­μενους αντιστεκόμαστε στις αντεργατικές αλλαγές του εργασιακού Νομοσχεδίου που αναμένεται να κατατεθεί.

Δηλώνουμε ότι από κοινού θα αγωνιστούμε για την αποτροπή των παραπάνω
δυσμενών εξελίξεων και θα υπερασπιστούμε το αντικείμενο της εργασίας μας,
και τη λειτουργία των υπηρεσιών προς οφελος του λαού και του Περιβάλλοντος.

Share.

Comments are closed.