Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να χορηγήσει τη 13η σύνταξη που χρωστάει σε 113.017 συνταξιούχους!

0

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 μήνες, για να καταλάβει το υπουργείο Εργασίας το λάθος του και να διορθώσει μια κατάφωρη αδικία, καταβάλλοντας τη 13η σύνταξη σε 113.017 δικαιούχους. Πρόκειται για μια δικαίωση του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) που ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα! 18 μήνες μετά, έρχεται το Υπουργείο Εργασίας, έστω και καθυστερημένα, να αποδώσει τα οφειλόμενα στους συνταξιούχους.
Βέβαια, ο κ. Γιάννης Βρούτσης και το επιτελείο του, ούτε να… ξεστομίσουν δεν μπορούν τη φράση «13η σύνταξη». Αρκούνται μόνο, μέσα από… επιλεγμένες διαρροές στον Τύπο, να κάνουν λόγο για «βοήθημα». Η πραγματικότητα όμως είναι αυτή που τους διαψεύδει:
Για του λόγου το αληθές, το ΕΝΔΙΣΥ παραθέτει τα εξής στοιχεία:

  • Με το νόμο 4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεσμοθέτησε εκ νέου τη 13η σύνταξη. Μάλιστα, το άρθρο αυτό υπερψήφισε (!!!) και η ΝΔ, που τότε βρισκόταν στην αντιπολίτευση! Άρα, οι σημερινοί κυβερνώντες ας μην κρύβονται «πίσω από το δάχτυλό τους», κάνοντας λόγο για «βοήθημα». Οι συνταξιούχοι έχουν και μνήμη και κρίση…
  • Στο συγκεκριμένο νόμο, έστω και τμηματικά, με βάση τη μηνιαία σύνταξη, δόθηκε στους συνταξιούχους ένα ποσό της τάξης του 1 δισ. ευρώ (το οποίο θα δινόταν κάθε Μάιο). Μάλιστα, για όσους λάμβαναν σύνταξη έως 500 ευρώ, δόθηκε το ακριβές ποσό μιας ολόκληρης σύνταξης. Άρα, εκείνο το μέτρο απευθύνθηκε περισσότερο στους χαμηλοσυνταξιούχους. Πρέπει να τονιστεί ότι στον τότε νόμο υπήρχε ο όρος ότι η 13η σύνταξη, με αυτή τη μορφή με βελτιώσεις, επρόκειτο να χορηγείται κάθε έτος. Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ, κατήργησε τη συγκεκριμένη διάταξη και στέρησε από τους συνταξιούχους αυτό το 1 δισ. ευρώ, ως πρόσθετη παροχή (στην ουσία για δεύτερη φορά κατήργησε την 13η σύνταξη)!
    Υπενθυμίζουμε ότι προ μηνός η κυβέρνηση της ΝΔ, χορήγησε αναδρομικά ως όφειλε, «ξεχνώντας» περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχους με εισόδημα κάτω από 1.000 ευρώ…(οι μόνοι που δεν πήραν ούτε 1 ευρώ).
  • Το Δίκτυο φρόντισε να αναδείξει το ζήτημα με τη μη καταβολή 13ης σύνταξης σε 113.0117 δικαιούχους. Σχετικές επιστολές, εστάλησαν προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στις 14 Φεβρουαρίου 2020 και στις 19 Μαΐου 2020, αντίστοιχα, καθώς και η τελευταία επιστολή μας στις 12 Νοεμβρίου 2020. Επιστολές που αναφέρονται στο ν.4611/19 και ειδικότερα στο άρθρο 120, παρ. 1, που σχετίζεται με τη χορήγηση της 13ης σύνταξης.
  • Την Τετάρτη, 29 Ιουλίου το προεδρείο του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), συναντήθηκε με το διοικητή του e-ΕΦΚΑ, Χρήστο Χάλαρη και τον υποδιοικητή κ. Κωνσταντίνο Τσαγκαρόπουλο. Ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ, Νίκος Χατζόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο επιστολές που είχε στείλει το Δίκτυο προς τη διοίκηση του e-ΕΦΚΑ, ζητώντας να τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Τονίστηκε και τότε ότι δικαιούχοι της 13ης σύνταξης είναι όσοι συνταξιούχοι είχαν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι 01/05/19, ακόμα και αν δεν είχαν λάβει οριστικές ή προσωρινές αποφάσεις συνταξιοδότησης, αλλά είχαν όμως προϋποθέσεις συνταξιοδότησης.

Ο κ. Χάλαρης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τις επιστολές τις οποίες είχαμε στείλει, παραδέχτηκε ότι έχουμε δίκιο, αλλά τόνισε ότι, λόγω έλλειψης του απαραίτητου λογισμικού, ήταν πάρα πολύ δύσκολο να βρεθούν οι τελικοί δικαιούχοι! Όμως έχει γίνει πια, η σχετική επεξεργασία. Ο διοικητής του e-ΕΦΚΑ είχε δηλώσει τότε ότι το σύστημα θα είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο και τότε θα δοθούν και τα χρήματα στους δικαιούχους!
Πρέπει να επισημανθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα, είχαν γίνει και επερωτήσεις στη Βουλή, αφού προηγήθηκε ενημέρωση με επιστολές από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

  • Τελικά, όπως φαίνεται, στις προθέσεις του υπουργείου Εργασίας, είναι να τακτοποιηθεί η συγκεκριμένη εκκρεμότητα με τις καταβολές του Δεκεμβρίου. Το ΕΝΔΙΣΥ, παρά το γεγονός ότι διαπιστώνει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση, δηλώνει πως «κάλλιο αργά παρά ποτέ!» Πάντα, βέβαια, το ΕΝΔΙΣΥ περιμένει και τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Εργασίας, καθώς με επιλεγμένες διαρροές προς τον Τύπο, δεν επιτυγχάνεται η καλύτερη δυνατή ενημέρωση των συνταξιούχων…

Επαναλαμβάνουμε προς πάσα κατεύθυνση: Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων έχει ως μόνιμο ενδιαφέρον του, να επισημαίνει λάθη και παραλείψεις της κεντρικής πολιτικής διοίκησης, σε βάρος των 2,5 εκατ. συνταξιούχων και να απαιτεί τη διόρθωσή τους. (Αγωνιζόμαστε να επανέλθουν οι συντάξεις πριν από τις μνηνονιακές περικοπές). Με την ίδια ζέση, θα συνεχίσει να αναδεικνύει ανάλογα προβλήματα, με στόχο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας να τα αντιληφθεί και να τα διορθώσει. Τουλάχιστον, ας καταλαβαίνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τα λάθη της, έστω και με καθυστέρηση… Ακόμα και αν θέλει να «παίζει με τις λέξεις» αποκαλώντας «βοήθημα», την «13η σύνταξη»!
Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν την πραγματικότητα από «πρώτο χέρι»!

Share.

Comments are closed.