Categories: Επιστήμη

Είναι γεγονός το πρώτο ελληνικό rapid test αντιγόνου – Κατατέθηκε αίτηση για πατέντα- Μητσοτάκης: Μεγάλη επιτυχία

Πολύ μεγάλη επιτυχία για την ελληνική επιστημονική/ερευνητική κοινότητα, καθώς μέσω της «Εμβληματικής Δράσης» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων για τη μελέτη της Covid-19 προέκυψε το πρώτο ελληνικό ταχείας ανίχνευσης τεστ αντιγόνου (rapid antigen test).
Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Ανάπτυξης, μετά την ολοκλήρωση της σύνθεσης, της απομόνωσης και του χαρακτηρισμού μίας σειράς μονοκλωνικών αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι αλληλουχίες των ως άνω αντισωμάτων, η μέθοδος σύνθεσής τους, καθώς και τα πεδία αξιοποίησής τους κατατέθηκαν στο πλαίσιο αίτησης κατοχύρωσης ευρεσιτεχνίας (patent pending) στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ).
Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ερευνητικό πρόγραμμα βρίσκεται ήδη στη φάση αναζήτησης εταιρείας, η οποία θα αναλάβει τη μαζική παραγωγή των μονοκλωνικών αντισωμάτων και την τοποθέτηση αυτών επί ειδικής μεμβράνης ανάπτυξης (strip) για τη δημιουργία ταχέος τεστ αντιγόνου (rapid antigen test), που θα επιτρέψει τον συστηματικό και στοχευμένο έλεγχο του πληθυσμού.
Επισημαίνεται πως η «Εμβληματική Δράση» του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ύψους περίπου 2,9 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης ιού και αντισωμάτων, αλληλούχισης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών.
 Η ελληνική ερευνητική και επιστημονική κοινότητα, μέσα από τη συνεργασία έξι Ερευνητικών Κέντρων και τεσσάρων Α.Ε.Ι, υπό την εποπτεία και χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, διαδραματίζει τον δικό της σημαντικό ρόλο και συστρατεύεται στην προσπάθεια αντιμετώπισης της υγειονομικής αλλά και οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο μέτωπο των εξελίξεων στη μελέτη του ιού και την παραγωγή γνώσης για την αντιμετώπιση αυτής της υγειονομικής κρίσης.
Οι φορείς που υλοποιούν την Εμβληματική Δράση είναι οι εξής:

  • Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
  • Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών
  • Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
  • ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμιγκ
  • Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
  • ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»
  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Μητσοτάκης: «Μεγάλη επιτυχία»
«Είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, αναφερόμενος στην ανάπτυξη ελληνικού rapid test.
Κατά την παρέμβασή του ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Να πω μία κουβέντα μόνο για την εμβληματική δράση στην οποία αναφέρθηκε ο Υπουργός (αναφέρεται στον υφυπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, βουλευτή Κορινθίας κ. Χρίστο Δήμα, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση) .Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης η οποία χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι πια μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Ένα rapid test το οποίο προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και το οποίο ελπίζουμε ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές.
Θεωρώ ότι είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και
 να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό. Θα δουλέψουμε μαζί με τον Υπουργό Ανάπτυξης γιατί υπάρχουν πολλά ζητήματα για να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί γρήγορα να παραχθεί το τεστ αυτό, γιατί όχι και στην Ελλάδα, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, στη συνέχεια, θα διατεθεί στην αγορά. Είναι όμως μία σημαντική επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα, των Ελλήνων επιστημόνων υπό την καθοδήγηση ενός πολύ άξιου και διεθνώς αναγνωρισμένου καθηγητή, του κ. Γοργούλη».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Έτοιμη η γέφυρα του Ευήνου στο Ευηνοχώρι

Ολοκληρώθηκε η νέα γέφυρα στον Ευήνο ποταμό που επανασυνδέει την παλιά Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων. Έτοιμη είναι…

8 ώρες ago

Δήμος Αθηναίων: Εγκαίνια Γραφείου Αντιμετώπισης Ενεργειακής Φτώχειας

Εγκαινιάστηκε από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στο Σεράφειο Κέντρο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Γραφείο…

13 ώρες ago

7η Διάσχιση Ρεματιάς: Από τη Σπηλιά Νταβέλη στα Βριλήσσια την Κυριακή 19 Μαΐου

Η φυσιολατρική κίνηση Βριλησσός και ο Δήμος Βριλησσίων σας προσκαλούν να περπατήσετε και να ανακαλύψετε…

14 ώρες ago

Δήμος Χαλανδρίου: Δωρεάν καλοκαιρινή δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά –  Εγγραφές από 20 έως 26/5

Για μια ακόμα χρονιά, ο Δήμος Χαλανδρίου προσφέρει το δωρεάν πρόγραμμα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης για…

14 ώρες ago

Χαλάνδρι: Εγκαινιάστηκε η Δημοτική Πινακοθήκη μη την έκθεση των πρώτων έργων

Με την παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκαν τη χθες Δευτέρα 13 Μαΐου τα εγκαίνια της έκθεσης…

1 ημέρα ago

ΑΔΕΔΥ: Στηρίζουμε την κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ την Πέμπτη 16 Μαΐου 2024

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (Α.Δ.Ε.Δ.Υ.) με ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι…

1 ημέρα ago