Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας- Σαν σήμερα…… 27 Νοεμβρίου 1943 εκτελέστηκε ο Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων Ηλίας Τζαμουράνης

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 27 Νοεμβρίου 1943, εκτελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Γουδί ο Γραμματέας του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων Ηλίας Τζαμουράνης.
Είχε γεννηθεί το 1914 στο χωριό Μερόπη. Φοιτούσε στη Νομική Σχολή όταν ξέσπασε ο ελληνογερμανικός πόλεμος στον οποίο έλαβε μέρος. Εκεί έχασε και το αριστερό του πόδι.
Στη γερμανοϊταλική κατοχή ως γενικός γραμματέας και ένας από τους κυριότερους εμψυχωτές του Εθνικού Συνδέσμου Αναπήρων 1940-1944, έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως στέλεχος του ΕΑΜ και μαζί με τους αναπήρους στις παναθηναϊκές καθόδους για την επιβίωση, τη ματαίωση της πολιτικής επιστράτευσης και ενάντια στην κάθοδο των Βουλγάρων στην Μακεδονία.
Επικεφαλής επταμελούς επιτροπής συνελήφθη έξω από το ιταλικό στρατοδικείο, όπου υπεράσπιζε το δικαζόμενο ανάπηρο Κουκοβίνο, από συνεργάτες των κατακτητών και κρατήθηκε στις φυλακές Χατζηκώστα.
Μετά ένα μήνα μαζί με τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Αναπήρων Γονατά και με άλλους 15 Έλληνες πατριώτες τουφεκίστηκαν στο Γουδί (27-11-1943) από τους χιτλερικούς Γερμανούς για την αντιστασιακή τους δράση.
Πηγή: Νίκος Καράμπελας «Μεσσηνιακό Βιογραφικό Λεξικό»

Share.

Comments are closed.