Γιάννης Μαγκριώτης: Το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, πανάκεια ή μια από τα ίδια;

0

Η αξιοποίηση της γνώμης των ειδικών επιστημόνων σε κάθε τομέα είναι απαραίτητη, το καταλαβαίνει ο καθένας στην εποχή της πανδημίας.
Βέβαια υπάρχουν και αυτοί που πιστεύουν, ο,τι όλα είναι μια αλυσιδωτή συνομωσία, και ανάλογα με το ιδεολογικό και ψυχολογικό του υπόβαθρο έχουν τις δικές του εύκολες απαντήσεις, μέχρι να βρεθούν σε κανένα κρεβάτι εντατικής, αν βρεθεί διαθέσιμο.
Άκουσα, τον κ. Πισσαριδη, όπως και τον αναπληρωτή του κ. Βέττα, να παρουσιάζουν τους βασικούς άξονες της πρότασής τους, για την αξιοποίηση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, τα επόμενα χρόνια.
Την πρόταση αυτή συζήτησαν χθες με τον πρωθυπουργό, ο όποιος την υιοθέτηση ως πλαίσιο διαλόγου, για τις επόμενες ημέρες.
Ο διάλογος εύχομαι να είναι ουσιαστικός, φοβάμαι όμως ο,τι δεν πρόκειται να δώσει κάτι διαφορετικό, δυστυχώς αυτή είναι η εμπειρία της χώρας μας.
Η κυβέρνηση θα κάνει αυτά που πιστεύει, το κάθε κόμμα της αντιπολίτευσης θα πει αυτά που πιστεύει, όπως και οι εκπρόσωποι των διαφορετικών κοινωνικών ομάδων.
Θα αφήσω σήμερα ασχολίαστα δύο μεγάλα θέματα που θίγει, τον ενιαίο φόρο σε όλα τα εισοδήματα, ανεξάρτητα πηγής, και τις προτάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα, γιατί θέλουν πιο βαθιά ανάλυση, θα επανέλθω τις επόμενες ημέρες σε αυτά.
Σήμερα, ως πρώτη αξιολόγηση έχω να πω ο,τι, εκτός από τα δύο θέματα που έθιξα πιο πάνω, είναι πανομοιότυπη με τις προτάσεις της εταιρείας MacKenzie του 2011, στην οποία είχε αναθέσει την εκπόνηση μιας μελέτης για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών στις αρχές του 2010.
Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, θα ξεκινήσει στις αρχές του 2021, δηλαδή δέκα χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής της πρότασης της MacKenzie, την οποία είχαν υιοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις, από το 2011 και μετά.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά, έγιναν πολύ λίγα πράγματα.
Τώρα όμως έχουμε δύο μεγάλα κεκτημένα, την δημοσιονομική εξυγίανση, που έφεραν τα τρία επώδυνα μνημόνια, που όμως κινδυνεύει από την εφιαλτική ύφεση που έφερε και κανείς δεν ξέρει μέχρι που θα φθάσει, η πανδημία του covid 19.
Ο υγειονομικός εφιάλτης, μαζί με τον κίνδυνο μιας νέας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής εκτροπής, έφερε και κάτι ανέλπιστο, έφερε λεφτά.
Πολλά λεφτά, δωρεάν από την ΕΕ, και πάμφθηνα δάνεια, λόγω εγγύησης της ΕΕ, δηλαδή των ισχυρών οικονομικά χωρών της ΕΕ.
Τα ερωτήματα όμως μεγάλα, αφού στους τρεις παράγοντες που θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγική αξιοποίηση των πόρων, το πολιτικό δυναμικό, το κράτος και τις επιχειρήσεις, δεν βλέπω να έχει αλλάξει προς το καλύτερο, σχεδόν τίποτα.
Τα κοινοτικά δισεκατομμύρια θα έρθουν, που θα πάνε, πως και γιατί, είναι το σημαντικό.
Όμως, δεν έχουμε άλλη επιλογή, ο καθένας και η καθεμιά και όλοι μαζί, πρέπει να προσπαθήσουμε για το καλύτερο.Γιάννης Μαγκριώτης: Το σχέδιο της επιτροπής Πισσαρίδη, πανάκεια ή μια από τα ίδια;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 200 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.