Ο Τραμπ δεν παραδέχεται την ήττα τουτ, αλλά παραδίδει την εξουσία

0

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, παρότι συνεχίζει να μην παραδέχεται την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, έδωσε χθες Δευτέρα το… πράσινο φως για να αρχίσει η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για το «καλό της χώρας».
Ο Αμερικανός πρόεδρος με ένα διπλό tweet ανακοίνωσε πως, αν και αμφισβητεί το αποτέλεσμα, θα γίνει «αυτό που χρειάζεται να γίνει» για το «καλό της χώρας».
Η επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσιών (GSA), Εμιλι Μέρφι, ενημέρωσε ήδη την πλευρά Μπάιντεν πως και επίσημα ξεκινά η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας, με τον ίδιο τον Τραμπ ωστόσο να μην έχει έρθει ακόμη σε επαφή με τον Μπάιντεν.

Τραμπ: Πρότεινα στην Εμιλι να κάνει ό,τι πρέπει για το καλό της χώρας
 «Θέλω να ευχαριστήσω την Εμιλι Μέρφι για την αφοσίωσή της στη χώρα μας. Εχει παρενοχληθεί, απειληθεί και κακοποιηθεί -και δεν θέλω να συμβεί αυτό σε αυτήν, την οικογένειά της ή τους υπαλλήλους της GSA. Η υπόθεσή μας συνεχίζεται δυνατά, θα συνεχίσουμε τη μάχη και πιστεύω ότι θα επικρατήσουμε! Ωστόσο, προς όφελος της χώρας μας, προτείνω στην Έμιλι και την ομάδα της να κάνουν ό,τι πρέπει να γίνει σε σχέση με τα αρχικά πρωτόκολλα και έχω πει στην ομάδα μου να κάνει το ίδιο», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter.


Η διαδικασία μεταβίβασης
Η GSA, άγνωστος σε αρκετούς δημόσιος φορέας που από το 1949 φροντίζει για την ομαλή μεταβίβαση της εξουσίας από τη μια κυβέρνηση στην άλλη μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, ενημέρωσε επίσημα την ομάδα του Μπάιντεν πως μπορεί να ξεκινήσει επίσημα η διαδικασία.
Πάντως η συγκεκριμένη υπηρεσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Μέρφι, η οποία διορίστηκε στο αξίωμά της από τον Τραμπ το 2017, θα «διαπίστωνε» (θα ενέκρινε τυπικά) τη μεταβίβαση της εξουσίας όταν το αποτέλεσμα θα ήταν πλέον αδιαμφισβήτητο.
«Αντίθετα με τα δημοσιεύματα των ΜΜΕ και τους υπαινιγμούς, η απόφασή μου δεν επηρεάστηκε ούτε από φόβο ούτε από ευνοιοκρατία», διαβεβαίωσε η Μέρφι.
Ο νόμος για τη μεταβίβαση της εξουσίας από κάθε πρόεδρο στον διάδοχό του (Presidential Transition Act, 1963) δεν προβλέπει συγκεκριμένη προθεσμία για την έναρξη της διαδικασίας από την GSA, πάντως ιστορικά η Γενική Διεύθυνση Υπηρεσιών ενεργεί αφού γίνει σαφές το αποτέλεσμα.
Η ομάδα του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 20ή Ιανουαρίου, ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει τη διαδικασία οργανώνοντας συναντήσεις με αξιωματούχους οι οποίοι χειρίζονται την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και ζητήματα εθνικής ασφαλείας. Χαιρέτισε την κίνηση της GSA, βήμα που έκρινε σκόπιμο να επισημάνει ότι επιτρέπει «την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας».

Share.

Comments are closed.