Μάκης Γιομπαζολιάς*: Επετειακά αμετροεπή

0

                                                                                                              Αθήνα 18 Νοεμβρίου 2020
Είπαμε την Κυριακή εδώ τα λίγα μας, εν όψει της χθεσινής επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Και μάλλον δεν πέσαμε έξω.
Να διατυπώσουμε τώρα σκέψεις, για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών. Έτσι σκόρπιες ( και με.. απόσταση η μία από την άλλη, λόγω κορονοϊού ! ). Λοιπόν :
*** Όλοι τους έβλαψαν την επέτειο, με τα καμώματα τους. Επίδειξη αυταρχισμού από την μια. Επαναστατική γυμναστική, σώου και ουρανομήκεις υπερβολές περί “χούντας” κ.τ.λ. από την άλλη.
*** Η αστυνομική απαγόρευση συναθροίσεων πάνω από 3 άτομα κ.λ.π. σε όλη την χώρα μπορεί να μην ήταν παράνομη και μάλλον ούτε αντισυνταγματική. Αλλά ήταν αχρείαστη, αυταρχική, προκλητική και πολιτικό λάθος.
*** Εάν στην συζήτηση της περασμένης Πέμπτης στην Βουλή, ο Πρωθυπουργός μιλούσε γενικώς όπως στην τριτολογία του, όπου ήταν ήπιος, αυτοκριτικός και συναινετικός, μπορεί να είχε βρεθεί πεδίο συνεννόησης, για τον πώς θα έπρεπε να γιορταστεί, συγκρατημένα λόγω της πανδημίας, η επέτειος του Πολυτεχνείου. Τέτοια διάθεση των περισσότερων πολιτικών δυνάμεων είχε διαφανεί άλλωστε. Το έκανε την Δευτέρα, αφού είχε προηγηθεί το φυτίλι της αστυνομικής απαγόρευσης. Ήταν πια αργά.
*** Η αχρείαστη και αυταρχική αστυνομική απαγόρευση θα μπορούσε κάλλιστα να εξαιρεί πολιτικές εκδηλώσεις ολιγομελών κομματικών ομάδων, για συνεννοημένες καταθέσεις στεφάνων στο Πολυτεχνείο ή στο ΕΑΤ-ΕΣΑ ή αλλού. Έτσι δεν θα υπήρχε λόγος να δούμε αυτά που είδαμε χθες. Και τα γλαφυρά σώου και τα σοβαρά και επικίνδυνα.
*** Τώρα, αφού η “μισή πορεία” των 200 μελών του ΚΚΕ χθες το μεσημέρι στην Βασ. Σοφίας έγινε χωρίς πρόβλημα, τι την ήθελαν την απογευματινή συγκέντρωση 1.500 ατόμων στα Προπύλαια, με πρόθεση να πορευτούν ? Για να προκαλέσουν τον αυταρχισμό? Μπορεί. Υπήρχε ανάγκη για αυτό ? Α καλά..
*** Και οι 5.000 αστυνομικοί ? Μα τόσοι περίπου είναι κάθε χρόνο σε περιστάσεις που “μυρίζουν μπαρούτι”. Και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις τα ίδια δεν έκαναν ? Ναι αλλά τώρα έχουμε κορονοϊό και ήταν συνωστισμένοι. Ε καλά τώρα, φαντάζεστε 5.000 αστυνομικούς σε παράταξη ή τρέχοντας, με αποστάσεις 2 – 5 μέτρων ο ένας από τον άλλον ? Μόνο τα πανό θα τους έλειπαν..! Σοβαρολογούμε τώρα ?
*** Ακούστηκε και το ευφυολόγημα : Μα που εξαφανίστηκαν οι μπαχαλάκηδες, μήπως δεν χρειάζονταν ? ( εννοώντας στημένους προβοκάτορες και ασφαλίτες ). Μα εάν ο αυταρχισμός ήθελε φασαρίες με το ΚΚΕ, τέτοιους θα “ξαμόλαγε”. Άρα ? Η αλήθεια είναι, ότι οι αληθινοί μπαχαλάκηδες δρουν, όταν στους δρόμους είναι ανοργάνωτα πλήθη. Ανάμεσα σε αστυνομικούς και μέλη του ΚΚΕ πως να πλησιάσουν, όταν ξέρουν ότι θα “τις φάνε” και από τους δύο ?
*** Συνετή η στάση των Συριζαίων, να πάνε 50 στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Έτσι διαλύθηκε και το “αντιδεξιό μέτωπο αγώνα”. Οι λίγοι του Σύριζα στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, το ΚΚΕ συντεταγμένα και ασύντακτα στους δρόμους και οι 7 του Βαρουφάκη οκλαδόν στην Βασ. Σοφίας. Μια ωραία ατμόσφαιρα..!
*** Σοβαρή στις παρούσες συνθήκες και η στάση του ΠΑΣΟΚ/Κινήματος Αλλαγής. Στην Βουλή την Πέμπτη η Φώφη Γεννηματά ήταν σχεδόν άψογη. Ολιγομελής αντιπροσωπεία τους κατέθεσε στεφάνι. Τέσσερα μέλη της ΠΑΣΠ πήγαν με την σημαία του Πολυτεχνείου στο μνημείο του Παύλου Φύσσα. Και στην πρόσοψη της Χ. Τρικούπη ένα τεράστιο πανό με συνθήματα για την επέτειο της εξέγερσης.
*** Κάπως έτσι τιμήθηκε, όπως και από όποιους τιμήθηκε, εφέτος το Πολυτεχνείο. Δεν του έπρεπαν όμως όλα αυτά.
*** Και η πανδημία καλά κρατεί. Με μεγάλη διασπορά του ιού, σωρεία κρουσμάτων, γεμάτες ΜΕΘ, αποκαμωμένους υγειονομικούς και δυστυχώς πολλούς θανάτους. Ελπίδα το μοιραίο καταλάγιασμα του δεύτερου κύματος, που αναμένεται μέσα στον Δεκέμβρη. Με το τρίτο κύμα Γενάρη με Μάρτη. Με την αγορά γονατισμένη και την οικονομία χαντακωμένη. Και με τα εμβόλια, όταν έρθουν. Που μακάρι να νικήσουν τον φονικό ιό και να βάλουν μυαλό σε όλους μας..!!

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα προηγούμενα 42 άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.