Γιάννης Μαγκριώτης*: Η διπλή ανάπλαση της Λεωφόρου και του Βοτανικού στην Αθήνα, μήπως πρέπει να ανοίξει τα μάτια των παραγόντων της Θεσσαλονίκης;

0

Κυβέρνηση, Δήμος Αθηναίων, Παναθηναϊκός και δυο τράπεζες υπέγραψαν το μνημόνιο συναντίληψης για την διπλή ανάπλαση, δηλαδή την μετατροπή του γηπέδου του Παναθηναικού, στην Λεωφόρο Αλεξάνδρα,ς σε χώρο πρασίνου και ένα μουσείο του συλλόγου, και την κατασκευή σύγχρονων εγκαταστάσεων, γήπεδο ποδοσφαίρου 40.000, γήπεδο μπάσκετ, αθλητικές εγκαταστάσεις για όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, σημαντικές αθλητικές εγκαταστάσεις για τον Δήμο Αθηναίων, και κατασκευές για εμπορικές δραστηριότητες, σε ένα χώρο με πολλαπλάσιο πράσινο του δομημένου.
Το ενδεικτικό κόστος αναφέρεται σε 165,5 εκ. Ευρώ, και θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, του Δήμου, που θα τους δώσει η κυβέρνηση, και ιδιωτικούς πόρους.
Οι εγκαταστάσεις στον Βοτανικό θα ανήκουν στο Δήμο Αθηναίων, ιδιοκτησία του οποίου είναι και το οικόπεδο, και θα το παραχωρήσει για χρήση και εκμετάλλευση στον Παναθηναϊκό, χωρίς ενοίκιο για 99 χρόνια, δηλαδή για πάντα ουσιαστικά.
Ο Παναθηναϊκός δίνει ένα μέρος του οικοπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο δημόσιο και παίρνει σύγχρονες εγκαταστάσεις για όλα τα αθλήματα.
Κερδισμένη βγαίνει και η Αθήνα και οι Αθηναίοι, αφού εκτός από το πράσινο στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αποκτά αθλητικές εγκαταστάσεις και πράσινο στην πιο υποβαθμισμένη περιοχή, στα όρια του Δήμου.
Φυσικά το χρονοδιάγραμμα μελέτης και ολοκλήρωσης των έργων μέχρι το 2023, είναι ανέφικτο, απλώς τότε είναι οι εκλογές για το κοινοβούλιο και την Αυτοδιοίκηση.
Στις ανακοινώσεις, των χαρούμενων παραγόντων όλων των πλευρών, δεν είδα κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως ο συντελεστής δόμησης, που ήταν και η αιτία να ακυρωθεί από το ΣτΕ, το προηγούμενο σχέδιο ανάπλασης, πριν από μια δεκαετία περίπου.
Μήπως, πρέπει και οι αρμόδιοι της Θεσσαλονίκης, να ανοίξουν τα μάτια τους, και να συμφωνήσουν ανάλογες λύσεις για την Θεσσαλονίκη, μια πόλη που έχει το λιγότερο πράσινο ανά κάτοικο στην χώρα, και στην Ευρώπη;

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 199 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.