Κορονοϊός: Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα – Διακομιδές με τρένα σε Αθήνα

0

Σε οριακή και άκρως ανησυχητική κατάσταση βρίσκεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα, καθώς οι δύο αυτές πόλεις είναι από τις πλέον επιβαρυμένες στη χώρα μας, καταγράφοντας καθημερινά υψηλά ποσοστά κρουσμάτων κορονοϊού, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά
Στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι που μολύνθηκαν με κορονοϊό και νόσησαν με λοίμωξη Covid-19, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό.
Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμες κλίνες του ΕΣΥ που μπορούν να παραχωρηθούν για τις ανάγκες ασθενών με κορονοϊό, να έχουν εξαντληθεί εξετάζονται και πάλι όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Στις συσκέψεις που πραγματοποιούνται για την αντιμετώπιση του οξυμένου αυτού προβλήματος προκρίθηκαν αρχικά οι αεροδιακομιδές ασθενών με το C130 προς την Αττική αλλά μάλλον θα καταλήξουμε σε διακομιδές με επίγεια μέσα (τρένα) επίσης προς νοσοκομεία της της Αττικής.
Μελετάται ήδη η διακομιδή ασθενών με τα τρένα της ΤΡΕΝΟΣΕ, γιατί έτσι μπορούν  να μεταφερθούν περισσότεροι ασθενείς, αντί των τριών που μπορεί να διακομιστούν με το αεροσκάφος C130.  Ήδη έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη αμαξοστοιχία με συγκεκριμένες προδιαγραφές στα βαγόνια της, τα οποία εξετάστηκαν από στελέχη του ΕΚΑΒ, ώστε να μπορούν να διαμορφωθούν κατάλληλα για ασφαλή διακομιδή των ασθενών.
Πληροφορίες λένε ότι ήδη υγειονομικοί της Θεσσαλονίκης, ιδίως των ΜΕΘ, έχουν ενημερωθεί ότι μπορεί να γίνουν διακομιδές ασθενών προς νοσοκομεία της Αττικής και καλούνται να αξιολογήσουν ποιοι ασθενείς
Εκτός από τη Θεσασαλονίκη κατάσταση συναγερμού
 επικρατεί στα νοσοκομεία της Λάρισας, καθώς σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, ξέμειναν από ΜΕΘ, ενώ πλέον το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης -αν και χωρίς την επίσημη εντολή- εξυπηρετεί μόνο περιστατικά κορονοϊού και όλα τα επείγοντα χειρουργικά περιστατικά θα μεταφέρονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η Χειρουργική Κλινική  του οποίου, θα εφημερεύσει καθημερινά. 

Η Λάρισα είναι στην ουσία η τρίτη πιο επιβαρυμένη περιοχή της χώρας, καταγράφοντας χθες 207 νέα κρούσματα, ενώ ήδη τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας δέχονται ασφυκτική πίεση. Μάλιστα, στην Υγειονομική Περιφέρεια της Λάρισας καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό πληρότητας σε ΜΕΘ πανελλαδικά.
Μετά την εξάντληση των κλινών ΜΕΘ, αναμένεται να αναπτυχθούν τέσσερα κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας με την παραλαβή τεσσάρων αναπνευστήρων και ειδικού εξοπλισμού.

Share.

Comments are closed.