Αμετακίνητη η κυβέρνηση στην απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου – Τι θα κάνουν τα κόμματα σήμερα

0

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα και αυτό σημαίνει πως θα περιφρουρηθεί η απόφαση για την απαγόρευση των συναθροίσεων.
Η απόφαση έμοιαζε δεδομένη: λόγω της πανδημίας, ο φετινός εορτασμός της επετείου του Πολυτεχνείου θα γίνει χωρίς συγκεντρώσεις και πορείες. Κι αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση πήρε αυτή την απόφαση, απαγορεύοντας τις συναθροίσεις, με κυβερνητικά στελέχη να σχολιάζουν τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για το φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας.
Οι αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑΚΚΕ και ΜέΡΑ25 δεν περνούν πάντως απαρατήρητες στο Μαξίμου. Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέθεσε την πρότασή του για από κοινού πρωτοβουλία τιμής των πολιτικών αρχηγών με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέλοντας να λειτουργήσει εκτονωτικά. Πάντως, στην κυβέρνηση επιθυμούν να αποφευχθούν περιττές εντάσεις ή επεισόδια κάτι που φάνηκε και από το θετικό, θα λέγαμε, κλίμα στις χθεσινές συναντήσεις του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη με τους εκπροσώπους των κομμάτων.
Πάντως από χθες η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα ακόμη «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης, δεδομένου ότι η επίμαχη απόφαση κρίθηκε σύννομη με βάση το ΣτΕ, το οποίο απέρριψε την προσφυγή του ΜέΡΑ25. Επιπλέον την ίδια εκτίμηση με την ετυμηγορία του Ανώτατου Ακυρωτικού εξέφρασαν και επιφανείς νομικοί και συνταγματολόγοι.
Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν, ότι ο κόσμος παρακολουθεί αδιάφορα την όξυνση που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να μιλά διαρκώς για «χούντα», αλλά να μην τον πιστεύει πια κανείς. Επικαλούνται δε και στοιχεία δημοσκοπήσεων που έχουν στα χέρια τους και ορίζουν πως η πλειονότητα των πολιτών τάσσεται κατά του εορτασμού του Πολυτεχνείου, βάζοντας πάνω απ’ όλα την προστασία της δημόσιας υγείας και την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Τι θα κάνουν τα κόμματα σήμερα
Tα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν θα τηρήσουν ενιαία τακτική σήμερα. Αναλυτικά:

  • Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα πάνε 50 άτομα στο ΕΑΤ/ΕΣΑ, αλλά δεν θα κάνουν πορεία και στη συνέχεια θα διαλυθούν.
  • Το Μέρα25 σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί να κάνουν πορεία οι 7 βουλευτές του από το Πολυτεχνείο τουλάχιστον μέχρι το Σύνταγμα.
  • Το Κίνημα Αλλαγής, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνει πορεία, αλλά θα αποτίσει φόρο τιμής μέσω τριμελούς αντιπροσωπείας που θα καταθέσει στεφάνι στο Πολυτεχνείο.
  • Μεγάλο ερωτηματικό ωστόσο, παραμένει μέχρι αυτή την ώρα η στάση που θα κρατήσει το ΚΚΕ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα κάνει κανονική πορεία ωστόσο θα προχωρήσουν σε συμβολική κίνηση που θα περιλαμβάνει και την αμερικάνικη πρεσβεία. «Θα αποφασίσουν τα όργανα για το τι και το πως ακριβώς θα το πράξουμε», ανέφεραν πηγές του κόμματος.
Share.

Comments are closed.