Γιάννης Μαγκριώτης*: Για την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου

0

Ο Ερντογάν ενισχυμένος από την συμφωνία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προκαλεί Ελλάδα και Κύπρο και την διεθνή νομιμότητα.
Η συμφωνία, με τις ευλογίες του Πούτιν, για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, έφερε στην πλευρά των κερδισμένων και την Τουρκία, για να δώσει μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ο,τι η Τουρκία είναι διπλωματικά απομονωμένη.
Ο Ερντογάν, αγνοώντας τις αντιδράσεις της Ελλάδας, της Κύπρου, της ΕΕ, της Ουάσιγκτον και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συνεχίζει τις προκλήσεις, σταθερός στην αναθεωρητική του στρατηγική.
Πριν εκπνεύσει η παράνομη Navtex, Νότια του Καστελόριζου, εξέδωσε νέα, στα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, Νότια της Ρόδου, για να συνεχίσει τις σεισμογραφικές έρευνες το ερευνητικό σκάφος Uruts Reis.
Ο Ερντογάν σήμερα κάνει ένα βήμα πιο πέρα, αγνοώντας την προειδοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, επισκέπτεται την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, την ημέρα της ανακήρυξης, πριν 37 χρόνια, του παράνομου κράτους της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”.
Παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις προειδοποίησεις της διεθνούς κοινότητας, κάνοντας μια επιλογή που υπονομεύει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, με βάση το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η νέα ηγεσία της Τουρκοκυπριακής διοίκησης με τον Τατάρ, ανθρώπου του Ερντογάν, ήδη έχει διακηρύξει ο,τι τα προηγούμενα σχέδια για την λύση του Κυπριακού προβλήματος έχουν αποτύχει, και η μόνη εφικτή είναι τα δύο ξεχωριστά κράτη.
Οι εξελίξεις είναι επιταχυνόμενες, η χώρα μας και η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να επανασχεδιάσουν την πολιτική τους.
Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, ο ΟΗΕ, πρέπει να κατανοήσουν την στρατηγική του Ερντογάν και να προχωρήσουν ένα βήμα μπροστά, από τις ανακοινώσεις και τις δηλώσεις προθέσεων να επιβάλλουν κάποτε οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας.
Ο Ερντογάν δημιουργεί τετελεσμένα και βλέπουμε ο,τι αυτά τελικά νομιμοποιούνται, το Ναγκόρνο-Καραμπάχ είναι το τελευταίο.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 198 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner