Δημοσκόπηση Alco: Ανθεκτικός ο Μητσοτάκης, παρά την απογοήτευση του κόσμου – Άνοδος για ΚΙΝΑΛ

0

Ευρύ προβάδισμα διαθέτει για ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία, κατά 15,4 μονάδες, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που έρχεται δεύτερος, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για το OPEN για τον μήνα Νοέμβριο, στην οποίο για πρώτη φορά καταγράφεται μια αναστροφή της τάσης, με τους πολίτες στην πλειονότητά τους να μην είναι ικανοποιημένοι από την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνηση.
Στην πρόθεση ψήφου έχουμε

  • ΝΔ 38,1% (38,2) διαφορά -0,1%
  • ΣΥΡΙΖΑ 22,7% (22,9%) διαφορά -0,2%
  • ΚΙΝΑΛ 7,3% (6,7%) διαφορά +0,5%
  • ΚΚΕ 5,9% (5,3%) διαφορά +0,6%
  • ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,2% (4,3% ) διαφορά -1,1%
  • ΜΕΡΑ 25 3,1% (3,7%) διαφορά -0,6%
  • ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 1,1% (1,9%) διαφορά -0,8%
  • ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ 1,1% (1,2%) διαφορά -0,1%
  • ΑΛΛΟ 5,2% (4,5%) διαφορά -0,7%
  • ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 12,3% (11,3) διαφορά +1%

Υπενθυμίζουμε ότι σε δημοσκοπήσεις της ίδιας εταιρείας η «ψαλίδα» είχε ανοίξει τους προηγούμενους μήνες μέχρι και τις 18-19 ποσοστιαίες μονάδες.
Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται ότι η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσωπικά αντέχουν ακόμη στους κραδασμούς της πανδημίας –η ΝΔ έχει απώλειες 0,1% σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 0,2% (δεν εκμεταλλεύτηκε δηλαδή την αναπόφευκτη φθορά του κυβερνώντος κόμματος). Με λίγα λόγια εκείνο που θα μπορούσαμε να πούμε είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δεν δείχνουν να απειλούνται από την αντιπολίτευση, αλλά από τον ίδιο τους τον εαυτό, δηλαδή από τα δικά τους λάθη. Με έναν λόγο ακόμα παίζουν χωρίς αντίπαλο.
Κερδισμένα φαίνεται να είναι το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ που αύξησαν  τα ποσοστά του από την προηγούμενη μέτρηση της Alco τον Οκτώβριο. Το κόμμα της Φώφης Γεννηματά εμφανίζεται στο 7,3% (από 6,7%), ενώ το ΚΚΕ έφτασε στο 5,9% (5,3%).
Εντυπωσιακή είναι και η αντοχή του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Παρά την αποτυχία με το δεύτερο lockdown και την κρίση στην οικονομία, ο πρόεδρος της ΝΔ θεωρείται καταλληλότερος για Πρωθυπουργός από το 44% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις 23% απάντησε ότι είναι ο Αλέξης Τσίπρας (το 29% απάντησε κανένας από τους δύο).
Εκείνο που πρέπει να ανησυχεί και τον Μητσοτάκη, αλλά και το σύνολο της κυβέρνησης είναι ότι καταγράφεται πλέον μείωση του βαθμού ικανοποίησης από τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με το 52% των ερωτηθέντων να δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο, σε αντίθεση με το 42% που δήλωσε ικανοποιημένο.
Στην ερώτηση αν η κυβέρνηση έλαβε εγκαίρως τα μέτρα, το 65% είπε ότι τα μέτρα ελήφθησαν καθυστερημένα, ενώ το 30% ότι τα μέτρα ελήφθησαν εγκαίρως.
Εκεί που συμφωνεί το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων είναι στο αν το lockdown ήταν αναγκαίο, όπου το 72% θεωρεί πως ήταν, με το 22% να το θεωρεί υπερβολικό.

Share.

Comments are closed.