Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……12 Νοεμβρίου 1943. – Τραυματίζεται Γερμανός στρατιώτης στην Καλαμάτα. Αφορμή για αντίποινα

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 12 Νοεμβρίου 1943, ο αντιστασιακός Ηλίας Βασιλόπουλος ανταλλάσει πυροβολισμούς με Γερμανό στρατιώτη τον οποίο και τραυματίζει στην Καλαμάτα στη γωνία των οδών Αριστομένους και Καίσαρη.
Ο Γερμανός Φρούραρχος της Καλαμάτας αντισυνταγματάρχη Ενκχολμ απαιτεί από τις τοπικές αρχές να βρουν και να παραδώσουν τον Έλληνα που σκότωσε το Γερμανό στρατιώτη γιατί διαφορετικά θα προχωρούσε σε αντίποινα.
Ο Ηλίας Βασιλόπουλος δεν βρέθηκε και οι Γερμανοί προχώρησαν στην εκτέλεση, στις 24 Νοεμβρίου, στην Τρίοδο των: Παναγιώτη Καπετανάκη  ετών 31, Δημήτρη Χαρίτο ετών 26, Κούλη Ανδρεάκο ετών 29, Βασίλη Λημναίο ετών 24, Χατσίκ Ασλανιάν ετών 24, Αγκόπ Φενδιάν ετών 24, Βαχίλ Μασιάν ετών 43, Πέτρο Ρόθος ετών 20, Κωνσταντίνο Δημητρέα ετών 34, Παναγιώτη Τζουβελέκη ετών 35.
Τελικά, ο αντιστασιακός Ηλίας Βασιλόπουλος συνελήφθη από τους κατακτητές τρεις μήνες αργότερα τον οποίο κρέμασαν σε κολόνα του τραμ στην πλατεία της 23ης Μαρτίου.

Share.

Comments are closed.