Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών για τη λειτουργία των Δημοτικών, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και το ζήτημα της Webex

0

Με ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών» της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), επιτίθεται πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για τη λειτουργία των Δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων εν μέσω καραντίνας, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και το φιάσκο Νίκης Κεραμέως για το «κρασάρισμα» της πλατφόρμας WΕΒΕΧ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δικτύου
«ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ
ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΝΕΟ ΦΙΑΣΚΟ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΜΕ ΤΟ «ΚΡΑΣΑΡΙΣΜΑ» ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ
WΕΒΕΧ
Η πανδημία του covid-19 έχει φέρει την κατάσταση, σε ολόκληρη τη χώρα, σε οριακό σημείο και ήδη έχει ξεκινήσει η δεύτερη καθολική καραντίνα, αλλά αυτή τη φορά, με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τα ειδικά σχολεία σε λειτουργία.
Ως εκπαιδευτική κοινότητα επιθυμούμε τα σχολεία ανοιχτά, γιατί αποτελούν τον φυσικό μας χώρο καθώς επίσης για καθαρά παιδαγωγικούς λόγους και για λόγους κοινωνικοποίησης και ψυχοσυναισθηματικής στήριξης των μαθητών μας. Η δια ζώσης διδασκαλία, για λόγους που έχουν αναλυθεί επαρκώς, είναι μια μοναδική και αναντικατάστατη διαδικασία.
Υπάρχουν προβληματισμοί για τις ψυχολογικές επιπτώσεις του εγκλεισμού στα παιδιά και όλοι θέλουμε να μειώσουμε ή και να εξαλείψουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου ακραίου γεγονότος.
Είναι απαραίτητο να επισημάνουμε, σε σχέση με την πραγματικότητα που επικρατεί,  πως δεν έχει πραγματοποιηθεί, έστω και δειγματοληπτικά, κανένας έλεγχος σε σχολείο με τεστ, ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στις σχολικές μονάδες. Το βέβαιο είναι πως πολλοί Συνάδελφοι νοσούν ήδη από τον
Covid-19.
Αυτή τη στιγμή τα σχολεία και τα τμήματα, που είναι κλειστά λόγω
Covid-19, ανέρχονται σε πάνω από 500 πανελλαδικά.
Ενώ, όπως επισημάναμε, επιθυμούμε τα σχολεία να είναι ανοιχτά, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν έλαβαν κανένα μέτρο για την ανάσχεση της πανδημίας μέσα στα σχολεία. Η «προίκα» που παρέλαβε η εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο ήταν η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα από 22 σε 25 μαθητές, οι εξαγγελίες για «στήριξη» του ολοήμερου, που δεν έγιναν ποτέ πράξη, και οι μάσκες που δεν έχουν φτάσει μέχρι σήμερα στα σχολεία. Ως γνωστό, τα 6 εκ. ευρώ για τις πρώτες μάσκες, πετάχτηκαν στο καλάθι των «α(χ)ρίστων», αφού δεν προορίζονταν για ανθρώπους αλλά μάλλον για ελέφαντες!!!
Δεν έγινε καμία προσπάθεια να μη συγχρωτίζονται μαθητές και εκπαιδευτικοί σε τάξεις με 25 -26 άτομα, ούτε καν στο ολοήμερο, στο οποίο βρίσκονται μαζί μαθητές από όλο το σχολείο,  και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμες αίθουσες μιας και το υπόλοιπο σχολείο έχει πια σχολάσει.
Σε μεγάλο αριθμό Δήμων υπάρχουν σοβαρά θέματα με την καθαριότητα στα σχολεία, γιατί δεν επαρκούν οι καθαρίστριες αλλά και με την προμήθεια αντισηπτικών, καθώς η παροχή τους στους δήμους από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι προβληματική.
Οι μικροί μαθητές του Δημοτικού και του Νηπιαγωγείου δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους στο σπίτι, οπότε στην περίπτωση που έκλειναν οι δομές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, θα έπρεπε να χορηγηθεί στους γονείς τους άδεια ειδικού σκοπού. Το οικονομικό κόστος είναι σίγουρα μια παράμετρος που βάρυνε αποφασιστικά στις αποφάσεις της Κυβέρνησης, παρότι δεν το παραδέχεται. Από την άλλη μεριά να ξεκαθαρίσουμε ότι η μη στήριξη των δομών της Υγείας και της Παιδείας, αποτελεί καθαρά πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης όλο αυτό το διάστημα.
Ωστόσο, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας είναι απαραίτητο να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων,  διασφαλίζοντας  τους καλύτερους δυνατούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, μαθητών και εκπαιδευτικών.
Θα πρέπει να αφήσει κατά μέρος την επίκληση της ατομικής ευθύνης και της μετακύλησης, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, των δικών της ευθυνών στους πολίτες.
Είναι κρίσιμες όμως οι στιγμές και οφείλουμε να μιλήσουμε και να τοποθετηθούμε ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά. Το οφείλουμε στους μαθητές μας, στους Συναδέλφους και στην κοινωνία ολόκληρη.
Ζητάμε:

 • Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 ανά τμήμα, με αξιοποίηση κάθε αίθουσας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, με ταυτόχρονη κατάργηση του νόμου Ν.4692/2020 που αύξησε τον αριθμό μαθητών ανά τμήμα.
 • Πρόσληψη Συναδέλφων αναπληρωτών, ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά και όσες ανάγκες προκύψουν.
 • Άμεση αραίωση των μαθητών στο ολοήμερο με μέγιστο αριθμό τους 15.
 • Αναπροσαρμογή της ύλης και των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών με κατάλληλη εισήγηση από το ΙΕΠ για την τρέχουσα σχολική χρονιά.
 • Εξασφάλιση όλων των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων (laptop ή tablet σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό). Tο προηγούμενο διάστημα η Κυβέρνηση το θέμα αυτό το παρέπεμψε στους Δήμους με αποτέλεσμα τα σχολεία να πάρουν όλα κι όλα 2 με 3 λάπτοπ! Η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε γενναία χρηματοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης τεχνολογικός εξοπλισμός για όλους τους μαθητές και να υπάρξει πρόγραμμα χρηματοδότησης-ενίσχυσης  για αναβάθμιση ή αγορά υπολογιστή-laptop για τους εκπαιδευτικούς.
 • Αναβάθμιση και αξιοποίηση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες της περιόδου αλλά και όποιες προκύψουν μελλοντικά.
 • Παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ σε κάθε περίπτωση που προκύπτει επιβεβαιωμένο κρούσμα σε τμήμα, σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και μαζικά διαγνωστικά τεστ ξεκινώντας από τις μεγαλύτερες σχολικές μονάδες.
 • Πρόσληψη καθαριστριών με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας ώστε να διασφαλιστεί υψηλό επίπεδο καθαριότητας και απολύμανσης στα σχολεία. Διάθεση, προς το παρόν, του προσωπικού καθαριότητας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στην Πρωτοβάθμια.
 • Να δοθούν οι μάσκες που έχει υποσχεθεί εδώ και μήνες η Κυβέρνηση με βαρύγδουπες δηλώσεις ως το ελάχιστο που οφείλει να κάνει για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς λειτουργούς, οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτή την περίοδο και αποτελούν έναν από τους βασικούς πυλώνες στήριξης του κοινωνικού συνόλου. Άμεση χορήγηση σε τακτά χρονικά διαστήματα μασκών στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς.
 • Αύξηση των δρομολογίων μετακίνησης των μαθητών, από και προς το σχολείο, με κάλυψη του 50% των θέσεων σε όλα τα οχήματα.
 • Κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών κενών. Υπάρχουν κενά, όχι μόνο λόγω covid, αλλά κενά που δεν καλύφθηκαν ποτέ από την αρχή της χρονιάς! Επίσης κάλυψη των κενών σε Τμήματα Ένταξης και στην Παράλληλη Στήριξη.
 • Γενναία χρηματοδότηση με πρόσληψη εκπαιδευτικών κανονικών συμβάσεων και όχι 3μηνης διάρκειας.
 • Μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Το σημερινό φιάσκο με την τηλεκπαίδευση, πρώτη μέρα εφαρμογής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που από την πρώτη ώρα η πλατφόρμα Webex κατέρρευσε, συμπαρέσυρε μαζί του και το επικοινωνιακό αφήγημα της Υπουργού Παιδείας ότι όλα ήταν  έτοιμα εδώ και καιρό.  Ίσως να θεωρεί πλέον επιτυχία οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής αγγίζει το 5 με 10%, όπως έγινε και στις εκλογές των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν υπάρχει καμία ανοχή από την εκπαιδευτική κοινότητα στην αδιαλλαξία και αλαζονεία της Υπουργού Παιδείας. Οφείλει μετά από τις συνεχόμενες αποτυχίες στη Δημόσια Εκπαίδευση να καταθέσει την παραίτησή της.
Παράλληλα, ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, ξεκαθαρίζουμε τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην Κυβέρνηση, ότι δε θα γίνει ανεκτή, εν μέσω 2ης καραντίνας στη χώρα, η προσπάθεια αξιοποίησης της πανδημίας, ως ευκαιρίας για να έρθουν αντιεκπαιδευτικά και αντιεργατικά νομοσχέδια. Καλούμε την Κυβέρνηση να αναστείλει το νομοθετικό της έργο ΤΩΡΑ, σε διαφορετική περίπτωση θα φέρει ακέραια την ευθύνη για τις όποιες κινηματικές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες πάρουν τα σωματεία των εργαζομένων και αναγκαστούν να βγουν στους δρόμους για το δίκιο τους.

Η ΠΡΟΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΤΩΝ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ
»

Share.

Comments are closed.