Γιάννης Μαγκριώτης: Η νίκη των Μπάιντεν-Χάρις είναι νίκη κάθε ανθρώπου της λογικής και της μετριοπάθειας

0

Η εκλογή του Τζο Μπάιντεν και της Κάμαλα Χάρις στην ηγεσία των ΗΠΑ είναι σημαντική, γιατί το πρόγραμμά τους, το ήθος και το ύφος τους είναι αυτά που χρειάζεται η ταραγμένη Αμερική και ο κόσμος όλος, σε μια ιστορική καμπή του.
Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, που στηρίχτηκε στις νέες τεχνολογίες, στο άνοιγμα των εμπορικών συνόρων και στη μεταφορά μεγάλου μέρους της παραγωγής αγαθών από τη Δύση στην Ανατολική Ασία, λόγω του χαμηλού κόστους της εργασίας, πέτυχε να βγάλει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων από την πείνα και βοήθησε στη διάδοση των φιλελεύθερων ιδεών και των αξιών του κράτους δικαίου, οδήγησε όμως στην πιο άδικη κατανομή του πλούτου, κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες, δημιούργησε νέες ανισότητες και όξυνε τις παλιές. Έπληξε το περιβάλλον, δημιούργησε μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, ενίσχυσε τον υφέρποντα ρατσισμό, τις ακροδεξιές και νεοναζιστικές φωνές.
Το Brexit και η εκλογή του Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ το 2016 ήταν απότοκο αυτών των αρνητικών αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης.
Οι ΗΠΑ, από δύναμη προόδου, σταθερότητας και διεθνών συνεργασιών, παρά τα κατά καιρούς εγκληματικά λάθη τους στη διεθνή σφαίρα, κινδύνεψαν να γίνουν δύναμη αστάθειας και υπονόμευσης των φιλελεύθερων αξιών, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις διεθνείς σχέσεις.
Η προεδρία Τραμπ υπονόμευσε όσο μπόρεσε κάθε θεσμό διεθνούς και περιφερειακής συνεργασίας, θέλοντας να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τα άλλα κράτη όχι στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ισορροπιών που επιβάλλει αυτό, αλλά στη βάση ισχύος που διαθέτουν οι ΗΠΑ απέναντι σε κάθε κράτος ξεχωριστά.
Η νίκη των Μπάιντεν-Χάρις έχει διπλή σημασία και ίσως αποδειχθεί ιστορική.
Πρώτον, γιατί σταμάτησε την επικίνδυνη πολιτική του Τραμπ για τις ΗΠΑ και όλον τον κόσμο και, δεύτερον, γιατί είναι μια ευκαιρία να αναζητήσει ο κόσμος με ηρεμία και αξιοπρέπεια λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ταραγμένης εποχής μας με τις πολλές αβεβαιότητες. Σε αυτό το περιβάλλον, η πατρίδα μας, η Κύπρος, η ευρύτερη περιοχή μας μπορούν να ελπίζουν στην εξεύρεση λύσεων βάσει του διεθνούς δικαίου.
Κυρίως, όμως, γιατί δεν επέτρεψε να δικαιωθεί η χυδαιότητα και ένας νοσηρός ναρκισσισμός του ίδιου, μιας μεγάλης μερίδας της αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και ανάλογων φαινομένων σε όλον τον κόσμο.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 196 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.