Προοδευτική  Ενότητα  Καθηγητών (Π. Ε. Κ.): Ο εκπαιδευτικός δεν εκφοβίζεται και δεν εκβιάζεται  από τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ

0

Συνέβη και αυτό. Αντί η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να απολογείται για μια σειρά αντιδημοκρατικών και αντιεκπαιδευτικών αποφάσεών της, επιχειρεί να …προστατεύσει τους εκπαιδευτικούς από τους “κακούς συνδικαλιστές”.
 O tempora o mores.
Ήδη γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί την προστασία της από την πλήρη εγκατάλειψη των σχολείων, από την παντελή απουσία σχεδίου για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση κλπ κλπ.
Γνωρίζουν πόσο ενδιαφέρεται για το θεσμό των αιρετών, που τους εξοβέλισε από τα Συμβούλια Επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης, για να μην υπάρχει η φωνή της κριτικής στα μικροκομματικές επιλογές των αγαπημένων της προσώπων στη διοίκηση της εκπαίδευσης, επιλογές με λογικές πολύ παλιών δεκαετιών.
Δυστυχώς το “καινούργιο” που κομίζει η κ. Κεραμέως είναι πολύ παλιό, πολύ φθαρμένο, πολύ ευτελές!
Προφανώς η Υπουργός Παιδείας θέλει να αγνοεί ότι οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες εκφράζουν τους εκπαιδευτικούς, ότι έχουν υποχρέωση και δικαίωμα να τους ενημερώνουν για τις αποφάσεις τους και να τους καλούν να ενεργούν με βάση αυτές τις αποφάσεις, οι οποίες μάλιστα είναι και ομόφωνες.
κ. Κεραμέως, γι’ αυτό υπάρχει συνδικαλισμός: για να αποφασίζουμε και να δρούμε συλλογικά με πνεύμα διαλόγου και ελευθερίας!

Οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες έχουν καθήκον να υπερασπίζονται τους εκπαιδευτικούς από τον εκφοβισμό και τον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ και θα το κάνουν με κάθε τρόπο.
Ποτέ το εκπαιδευτικό κίνημα δεν εκφοβίζει, δεν παρεμποδίζει κανέναν εκπαιδευτικό και δεν προτρέπει σε πειθαρχικά παραπτώματα. Αντίθετα, είναι η ίδια ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, που “κουνάει το δάκτυλο” στους εκπαιδευτικούς, που φοβάται να εκθέσει τις προτάσεις της σε διάλογο, που επιβάλλει με πυγμή τις μονομερείς αποφάσεις της, που παίρνει αποφάσεις καταργώντας νόμους και πάγιες διατάξεις και κάθε άλλο θεσμικό όργανο με βάση το δικό της “δίκαιο” της πυγμής.

Καλό είναι να μάθει η Υπουργός μας ότι ο εκπαιδευτικός είναι αγωγός πνευματικής ελευθερίας – και αυτό είναι η σταθερή αρχή και η πρώτιστη αξία του κλάδου μας και του επαγγέλματός μας. Και οφείλει να σέβεται τον εκπαιδευτικό και να μην τον απαξιώνει.
Είναι φανερό ότι η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ συνεχίζει την πρακτική του αυταρχισμού. Γνωρίζει από τώρα τη συλλογική μας αποδοκιμασία στα  αντιεκπαιδευτικά μέτρα της και επιχειρεί να διαμορφώσει το δικό της κλίμα. Το κλίμα εκείνο που θα της δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει στα επόμενα αντιδημοκρατικά σχέδιά της, όπως τα έχει προαναγγείλει: μεταφορά εκπαιδευτικών θεσμών και λειτουργιών στην αυτοδιοίκηση, “δώρο”   μέρους της επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ιδιωτική κατάρτιση, προσωπική αξιολόγηση μέσα στη σχολική αίθουσα!
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Τώρα δίνουμε τη δική μας συλλογική και προσωπική απάντησή μας στον αυταρχισμό του ΥΠΑΙΘ.
Τώρα δυναμώνουμε ακόμα περισσότερο το κίνημά μας, για να προασπίσουμε τη δημόσια παιδεία, το μέλλον του επαγγέλματός μας.

Share.

Comments are closed.