Αλέξης Μαυραγάνης: Ο Περιφερειάρχης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και ο ΕΔΣΝΑ να αναλάβει τις ευθύνες του

0

Ο Αλέξης ΜαυραγάνηςΑντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Ψηφιακών Εφαρμογών του Δήμου Βριλησσίων και μέλος του Δ.Σ. ΕΔΣΝΑ & του Δ.Σ. ΚΕΔΕ, με ανακοίνωσή του στρέφεται προς τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και τον Ειδικό Διαβαθμικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και τους καλεί «Ο Περιφερειάρχης να τηρήσει τις δεσμεύσεις του και ο ΕΔΣΝΑ να αναλάβει τις ευθύνες του»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Μαυραφάνη
«Καμία αναδρομική χρέωση των Δήμων για τα απορρίμματα που έστειλαν στη Φυλή το 2019 και 2020», αυτό δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής στις 2 Ιουνίου, μετά τις ανακοινωθείσες αυξήσεις από τον αρμόδιο φορέα (ΕΔΣΝΑ) για τα απορρίμματα των δήμων και την εκτόξευση της χρέωσης των προδιαχωρισμένων βιοαποβλήτων από 0 στα 26,91 ευρώ/τ. Ακολούθησαν μια συνεδρίαση Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) και με ομόφωνη απόφασή της μια κοινή συνεδρίαση των Δημάρχων της Αττικής και της διοίκησης του ΕΔΣΝΑ. Σε αυτή, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση των διοικήσεων ΠΕΔΑ-ΕΔΣΝΑ για επανακαθορισμό του πίνακα τιμολόγησης του 2020 χωρίς «καμία αναδρομική χρέωση», καθώς και για τον συν-καθορισμό της τιμολογιακής πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων για το 2021.
Σε αντίθεση με τη δέσμευση του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και όλων των συμφωνηθέντων μεταξύ ΠΕΔΑ-ΕΔΣΝΑ, η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, μετά από δύο (2) μήνες και σαν να μην είχε συμβεί στο μεταξύ τίποτα, μετέτρεψε την αρχική αιφνιδιαστική ανακοίνωση-εισήγηση της σε επίσημη απόφαση τιμολόγησης των δήμων μελών της (ανάρτηση 16/7). Απόφαση τιμολόγησης δηλαδή, η οποία υποτίθεται ότι είχε στο μεταξύ ανατραπεί από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη και τις αποφάσεις της ένωσης Δημάρχων και αιρετών της Αττικής (ΠΕΔΑ).
Στην αναρτημένη απόφαση της τιμολογιακής πολιτικής του 2020, πέραν της επισημοποίησης της δήθεν «ακυρωθείσας» αρχικής εισήγησης, περιλήφθηκε, αορίστως, ότι στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ θα «εξετασθούν επιμέρους ζητήματα όπως η χρέωση των βιοαποβλήτων και των πράσινων αποβλήτων. Πριν τη νέα σύγκληση του Δ.Σ. θα προηγηθεί διαβούλευση με την ΠΕΔΑ και θα αποσταλεί αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα μείωσης της χρέωσης των Δήμων».
Έξι (6) μήνες μετά την αιφνιδιαστική αναγγελία αλλαγής τιμολογιακής πολιτικής από τη διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και τέσσερεις (4) μήνες μετά από τη δημοσίευση της απαράδεκτης «απόφασης» αύξησης των χρεώσεων των απορριμμάτων και ιδίως των κλαδεμάτων και των προδιαλεγμένων τροφικών υπολειμμάτων, ούτε τα προβλεπόμενα στην ίδια την αμφιβόλου τυπικής ισχύς διοικητική πράξη δεν έχουν υλοποιηθεί. Αντί δηλαδή για «καμία αναδρομική χρέωση των Δήμων για τα απορρίμματα που έστειλαν στη Φυλή το 2019 και 2020» που ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης, ως τώρα δυστυχώς καταγράφεται:

  • ΚΑΜΙΑ συνεδρίαση ή άλλη διαβούλευση του ΕΔΣΝΑ με την ΠΕΔΑ και τους Δημάρχους της Αττικής
  • ΚΑΜΙΑ σύγκληση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ για την τιμολογιακή πολιτική του 2020 και του 2021

Δεν χωρούν άλλες επικοινωνιακές πιρουέτες και κόλπα.  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΜΕΣΑ:

  • Κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων ΠΕΔΑ και ΕΔΣΝΑ για την υλοποίηση της ΔΕΣΜΕΥΣΗΣ του Περιφερειάρχη περί επανακαθορισμού του πίνακα τιμολόγησης των δημοτικών απορριμμάτων για το 2020 «χωρίς καμία αναδρομική χρέωση» και για τον συν-καθορισμό από τις δυο διοικήσεις της τιμολογιακής πολιτικής για το 2021.
  • Σύγκληση του Δ.Σ. του ΕΔΣΝΑ για την έγκριση όσων συναποφασιστούν στην κοινή συνεδρίαση των διοικήσεων ΠΕΔΑ και ΕΔΣΝΑ και για ουσιαστικό διάλογο για την προσαρμογή στον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) και στη δεσμευτική ευρωπαϊκή θεσμική πραγματικότητα, για εφαρμογή μιας περιβαλλοντικά (τουλάχιστον) αποδεκτής και οικονομικά (κατ’ ελάχιστον) αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης των  απορριμμάτων στην Αττική.
Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner