Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……6 Νοεμβρίου 1943 οι κατακτητές εκτελούν 18 άνδρες από το Διαβολίτσι

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 6 Νοεμβρίου 1943, τα εκτελούν σε αντίποινα στο ρέμα του Αϊ-Νικόλα στην Τρίπολη 18 παλικάρια που είχαν συλλάβει πριν από δυο μέρες στο χωριό Διαβολίτσι.
Αν σήμερα πάει κάποιος στο Διαβολίτσι θα δει το μνημείο πάνω στο οποίο έχουν χαραχτεί τα ονόματα των 18 παλικαριών. Εκεί υπάρχει και μια επιγραφή που λέει:

«…Για όλο τον κόσμο ήταν 18 Έλληνες,
που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς,
για εμάς, όμως, τις οικογένειές τους,
ήταν όλος ο κόσμος…».

Μέσα σε αυτές τις τέσσερις σειρές κρύβεται όλη η τραγωδία. Κρύβεται η εκτέλεση των 18 παλικαριών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο ρέμα του Αϊ-Νικόλα στην Τρίπολη, την 6η Νοεμβρίου 1943, κρύβεται η εκτίμηση των Ελλήνων για τα παλικάρια αυτά, κρύβονται, ταυτόχρονα, και τα δάκρυα, τα βάσανα, οι θυσίες και ο σκληρός αγώνας που έδωσαν οι οικογένειες τους για να σταθούν όρθιες.
Τα ονόματα των εκτελεσθέντων είναι: Αθανασόπουλος Μιχαήλ ετών 32, Αλεξέας Γιώργος ετών 28, Ανδριόπουλος Αποστόλης ετών 31, Βασιλόπουλος Παναγιώτης ετών 19, Γιαννακόπουλος Ιωάννης ετών 36, Δαλκαφούκης Θεόδωρος ετών 44, Ευθυμιόπουλος Κώστας ετών 40, Καπόπουλος Κώστας ετών 39, Μιχαλακόπουλος Γεώργιος ετών 17, Παπαχριστόπουλος Γεώργιος ετών 26, Πολυκόγκωνας Νικόλαος ετών 34, Ρέππας Παναγιώτης ετών 44, Σπηλιόπουλος Θεμιστοκλής ετών 37, Σπηλιόπουλος Ιωάννης ετών 19, Τσαγκάρης Εμμανουήλ ετών 64, Φώτης Δημήτριος ετών 67, «Αετός» αγνώστων στοιχείων, Καμαρινός Δημήτριος ετών 40.

Share.

Comments are closed.