Σε lockdown όλη η χώρα για τρεις εβδομάδες από το Σάββατο -Τι μένει ανοιχτό και πού θα δοθούν έκτακτες ενισχύσεις

0

Επισημαίνοντας ότι οδηγός στις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης και του ιδίου είναι πάντα τα επιστημονικά δεδομένα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως από το Σάββατο στις 6 το πρωί όλη η χώρα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες.
«Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτήν τη νέα μεγάλη προσπάθεια, την οποία καλούμαστε να κάνουμε. Αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης που έχουμε δείξει στην πρώτη φάση της πανδημίας, αλλά και μέχρι σήμερα πρέπει να εξακολουθούμε να το δείχνουμε. Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι πεδίο αντιπαράθεσης. Τις αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ, αλλά τα επιστημονικά δεδομένα επάνω στα οποία στηρίζονται οι αποφάσεις είναι αδιαπραγμάτευτα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα έχουμε:

  • Από τις 6:00 το πρωί του Σαββάτου θα μπούμε σε ένα οριζόντιο καθεστώς αναστολής δραστηριοτήτων για ολόκληρη τη χώρα, το οποίο θα κρατήσει για τρεις εβδομάδες. Δηλαδή, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
  • Ενεργοποιούνται τα SMS.
  • Ανοιχτά παραμένουν σουπερμάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, η διανομή του έτοιμου φαγητού.
  • Μία σημαντική διαφορά σε σχέση με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο είναι ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά, αλλά και τα σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες θα παραμείνουν ανοιχτά. Κλειστά θα είναι τα γυμνάσια και τα λύκεια, τα οποία θα λειτουργήσουν με καθεστώς τηλεργασίας.

Τρία πρόσθετα μέτρα στήριξης
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων. Ειδικότερα:

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής για το Νοέμβριο θα λάβουν για το Νοέμβριο 800 ευρώ, αντί για 534 που ήταν η αρχική αποζημίωση και αυτό πέραν του δώρου Χριστουγέννων.
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο.
  • Θα χορηγηθεί αμέσως μία εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ύψους 400 ευρώ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους. Πρόκειται για 130.000 συμπολίτες μας.

Δεν μπορώ να επιτρέψω μια ανυπόφορη πίεση στο σύστημα Υγείας
«Θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, γιατί δεν περιμένετε 10-15 ημέρες, να δείτε αν τα μέτρα που πήρατε πριν από 5 ημέρες είχαν αποτέλεσμα;» τόνισε ο πρωθυπουργός. Και εξήγησε: «Η εκθετική αύξηση με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Υπήρχε περίπτωση να δούλευαν, αλλά, αν δεν δούλευαν, η πίεση στο σύστημα υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω».
«Σε αυτή τη συγκυρία δεν υπάρχει χώρος για μικροκομματικά ζητήματα. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θα παρακαλέσω η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές και όχι στα επιστημονικά δεδομένα. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη και λογοδοτούμε» ξεκαθάρισε, παρέχοντας εκ νέου πολιτική κάλυψη στους λοιμωξιολόγους.
«Έχουμε όλα τα όπλα για να αντιμετωπίσουμε την πιο έντονη επίθεση της πανδημίας. Πιστεύω ότι μέσα στο 2021 τα νέα για τα εμβόλια θα είναι τόσο ενθαρρυντικά, ώστε να σταματήσουμε με αυτή την περιπέτεια» κατέληξε.

Γιατί κλείνουν Γυμνάσια & Λύκεια
Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιθανόν να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα
«Είχαμε πει ότι τα σχολεία πρέπει να κλείσουν τελευταία και να είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν όταν με το καλό περιορίσουμε την επιδημία. Ο λόγος για τον οποίο δέχθηκα την εισήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα παιδιά επειδή έχουν και τη δική τους κοινωνική ζωή είναι πιθανόν αυτή τη στιγμή να ευνοούν τη μετάδοση του ιού πολύ περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά. Έχουμε επίσης το δεδομένο ότι τα μικρότερα παιδιά είναι λιγότερο μεταδοτικά. Κατά συνέπεια κάναμε αυτό το διαχωρισμό ο οποίος έχει και κοινωνικές προεκτάσεις διότι η τηλεκπαίδευση δουλεύει καλύτερα στα μεγαλύτερα παιδιά, από ότι στα μικρά. Και βέβαια κρατάμε ανοιχτά τα ειδικά σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, γιατί θα υπήρχαν τεράστιες ψυχολογικές επιπτώσεις και τεράστιες επιβαρύνσεις στις οικογένειες των παιδιών αν κλείναμε τα ειδικά σχολεία» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Τα βασικά σημεία των ανακοινώσεων του Σωτήρη Τσιόδρα

  • Από την αρχή την πανδημίας έχουμε 20πλασιάσει τα τεστ. Κάνουμε πάνω από 20.000 τεστ τη μέρα.
  • Η θετικότητα στα τεστ που κάνουμε ξεπερνάει πια το 9%. Αυτό δείχνει μια μεγάλη επιδημία στη χώρα.
  • Ποτέ άλλοτε στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ούτε εμείς ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη.
  • Σε Θεσσαλονίκη 78% των κλινών ΜΕΘ-covid είναι κατειλημμένες.
  • Το σύστημα υγείας θα πιεστεί τις επόμενες ημέρες .
  • Στα νοσοκομεία μπαίνουν πλέον περισσότεροι άνθρωποι, από αυτούς που βγαίνουν.
  • Οι θάνατοι αφορούν κυρίως τους ηλικιωμένους, αλλά έχουμε και 4 περιστατικά στις ηλικίες 55-64 & 4 περιστατικά στις ηλικίες 45-54.

Αναλυτικές ανακοινώσεις στις 15:00 από Σταϊκούρα και στις 18:00 από Χαρδαλιά
Τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακολουθήσουν στις 3 το μεσημέρι ανακοινώσεις από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενώ στις 6 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, θα προβούν σε ανακοινώσεις από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων προστασίας για την ανακοπή της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Share.

Comments are closed.