Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ): 10 λόγοι για τους οποίους απέχουμε από τις εκλογές – παρωδία

0

Απέχουμε από τις εκλογές  – παρωδία:

  1. Επειδή η τροπολογία για την ηλεκτρονική ψηφοφορία ήρθε στη Βουλή αιφνιδιαστικά,  χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση,  επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την περιφρόνηση που δείχνει η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στο διάλογο και στις δημοκρατικές διαδικασίες.
  2. Επειδή η ηλεκτρονική ψηφοφορία καθιερώνεται ως μοναδικός και αποκλειστικός τρόπος διεξαγωγής των εκλογών σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες,  όπου εφαρμόζεται συμπληρωματικά και εναλλακτικά στη  δια ζώσης ψηφοφορία.
  3. Επειδή η ρύθμιση εισαγάγει από τώρα και εις το διηνεκές, ασχέτως της πανδημίας, την ηλεκτρονική κάλπη ως αποκλειστικό τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας.
  4. Επειδή η ηγεσία του Υπουργείου επιδιώκει να την εφαρμόσει  μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα αρνούμενη  την αναβολή των εκλογών που ζητούν τα εκπαιδευτικά συνδικάτα, την ίδια στιγμή που η Κυβέρνηση με δικό της νόμο έχει αναβάλει τις αρχαιρεσίες σε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία.
  5. Επειδή αγνοούνται και παρακάμπτονται οι βάσιμες επιφυλάξεις για την  διασφάλιση της μυστικότητας, της καθολικότητας και της αμεσότητας της ψηφοφορίας.
  6. Επειδή κατά παράβαση της λογικής αλλά και κάθε έννοιας δικαίου το Υπουργείο Παιδείας αρνείται να δεχτεί την ανάκληση των υποψηφιοτήτων του συνόλου σχεδόν των εκπαιδευτικών, αμφισβητώντας  το στοιχειώδες δικαίωμα μας και  κάνοντάς μας «υποψήφιους με το ζόρι».
  7. Επειδή το Υπουργείο Παιδείας με μία πρωτοφανή επίδειξη αυταρχισμού και αυθαιρεσίας εισάγει και ψηφίζει στη Βουλή τροπολογία με την οποία η Υπουργός Παιδείας εξουσιοδοτείται για τα πάντα: από το να ρυθμίζει  θέματα  εκλογών κατά παρέκκλιση των υφιστάμενων νόμων  μέχρι και να καταργεί, να ανακαλεί και να τροποποιεί αποφάσεις οργάνων κατά  παράβαση και του ευρύτερου διοικητικού δικαίου.
  8. Επειδή η εκτροπή του Υπουργείου Παιδείας πέρα  από τις συνταγματικές και  νομικές διαστάσεις στρέφεται εναντίον του αναφαίρετου δικαιώματος   του κλάδου να αντιστέκεται, να διαφωνεί και να αντιπαλεύει αντιδημοκρατικές πολιτικές που στόχο έχουν να καταργήσουν βασικά δικαιώματα  και ελευθερίες.
  9. Επειδή αυτή η εκτροπή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο  της κυβερνητικής εκπαιδευτικής πολιτικής  που χαρακτηριστικά της είναι η  επιβολή, ο αυταρχισμός, η επίδειξη πυγμής, η περιφρόνηση των δημοκρατικών διαδικασιών. Είναι αναμέτρηση με μια συνολικότερη αντιεκπαιδευτική αντιμεταρρύθμιση, σε έκταση που δεν έχει ανάλογο προηγούμενο στη μεταπολίτευση.
  10. Επειδή, εάν το Υπουργείο Παιδείας επιτύχει την επιδίωξη του να συντρίψει και να αποδομήσει το συνδικαλιστικό κίνημα σήμερα , τότε αύριο δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο για την εφαρμογή βαθιά αντιδραστικών πολιτικών.

Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι η αποχή από τις εκλογές ή αντίθετα η  συμμετοχή  συνδέεται απόλυτα με την νομιμοποίηση ή όχι των πολιτικών του Υπουργείου αλλά και  με τη διαμόρφωση εκείνων των συνθηκών που θα επιτρέψουν στον κλάδο  να  υπερασπιστεί αποτελεσματικά την υπόθεση και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου,  να διατηρήσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και να αποτρέψει την υπονόμευση της συνδικαλιστικής του εκπροσώπησης.

ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΠΑΡΩΔΙΑ.
ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ – ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Share.

Comments are closed.