Γενικό lockdown για 14 ημέρες σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες – Επιστρέφει το SMS εξόδου

0

Σε lockdown μπαίνουν από αύριο στις 6 το πρωί η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες. Επιστρέφουν και τα SMS, ως προϋπόθεση για την έξοδο από το σπίτι. Ανοιχτά ωστόσο θα παραμείνουν τα σχολεία, κι αυτή, όπως είπε, είναι η βασική διαφορά από το lockdown του Μαρτίου.
Το μέτρο θα παραμείνει σε ισχύ για 14 ημέρες και αιτία ήταν το γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη και όμορους νομούς είναι εξαιρετικά σοβαρή για τη δημόσια υγεία. 
Η μόνη διαφορά σε σχέση με τον Μάρτιο είναι ότι τώρα τα σχολεία θα παραμείνουν ανοικτά.
Ο κ. Πέτσας στην καθημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δήλωσε: «Ο πρωθυπουργός μετά από επικοινωνία αποφάσισε τοπικό lockdown σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες από τις 06:00 αύριο το πρωί και για 14 μέρες.
Υπάρχει μόνο μια διαφορά απ’ το πρώτο lockdown. Τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά με όλα τα μέτρα προστασίας. Όπως και στο γενικό lockdown επανέρχεται το SMS για τις 6 δραστηριότητες. Για το διάστημα 21:00 και 05:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις μόνο για εργασία και υγεία. Απαγορεύονται οι πτήσεις για μη ουσιώδεις λόγους από το αεροδρόμιο Μακεδονία.
Η χώρα χωρίζεται στη ζώνη επιτήρησης, τη ζώνη αυξημένου κινδύνου. Από αύριο το πρωί λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης η Μαγνησία περνά στη ζώνη του αυξημένου κινδύνου. Οι περιπτώσεις αυτές να γίνουν παράδειγμα για όλους. Ας τηρούμε τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα».

Νωρίτερα ο υπουργός υγείας Βασίλης Κικίλιας σε δηλώσεις του από τη Θεσσαλονίκη ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα στηρίξουμε τους γιατρούς μας και τα νοσοκομεία. Κάποιοι λίγοι διακινδύνεψαν και διακινδυνεύουν τη ζωή όλων. Η πανδημία εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στη Θεσσαλονίκη. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα η κυβέρνηση χτύπησε καμπανάκια αλλά κάποιοι δεν άκουσαν. Είμαστε υποχρεωμένοι να σταματήσουμε τη διασπορά, θα εισηγηθώ στον πρωθυπουργό τη λήψη περισσότερων μέτρων».

Σε τρεις ζώνες χωρίζεται η Ελλάδα
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι με βάση αυτό, πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες: 

  • Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
  • Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
  • Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ ο κ. Πέτσας έδωσε τα παρακάτω στοιχεία:

  • Οι προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού έχουν φτάσει τις 000.
  • Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από τις 557 το 2019, έχουν φτάσει τις 974 και συνεχώς προστίθενται νέες κλίνες.
  • Τα τεστ φτάνουν καθημερινά τα 25.000, τριάντα φορές περισσότερα από το πρώτο κύμα, και συνολικά μέχρι χθες είχαν φτάσει τα 1,8 εκατομμύρια.
  • Οι Κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ) έχουν διενεργήσει περισσότερα από 000 τεστ.
  • Οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμμετέχουν ενεργά στην αντιμετώπιση της πανδημίας με 185 Κέντρα Υγείας και 42 Περιφερειακά Ιατρεία». 
Share.

Comments are closed.