Νότης Μαυρουδής*: Σκέψεις περί ισχύος…

0

Τελικά, οι σεισμολόγοι αντικατέστησαν στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ τους λοιμωξιολόγους και τους πολεμικούς αναλυτές και ειδικούς Τουρκολόγους, αφού το ενδιαφέρον τής κοινής γνώμης επικεντρώθηκε ξαφνικά στον ισχυρό σεισμό που κτύπησε τη Σάμο και τη Σμύρνη. Ανθρώπινες ζωές χάθηκαν, ενώ και οι υλικές ζημιές είναι τεράστιες. Αυτή η χθόνια δόνηση, το… αστροπελέκι που δεν έρχεται εξ’ ουρανού, αλλά από τα έγκατα της Γης και, εν προκειμένω, τον βυθό τής θάλασσας, ήρθε να διαταράξει κι άλλο την ψυχική μας ηρεμία…
Πολύς  και εντονότατος ο προβληματισμός, λόγω της αυτονόητης αγωνίας από τα 6,7 ρίχτερ που ταρακούνησαν όλη τη γεωγραφική περιοχή, θαλάσσια και ηπειρωτική.
Ας μην επαναλάβω κι εγώ τα πληροφοριακά στοιχεία και το μαύρο πέπλο που απλώθηκε πάνω στους τόπους και τους ανθρώπους· ας μην αναφερθώ σε κι εγώ σε Σάμο και Σμύρνη.
Το παράξενο είναι πως, στις θαλάσσιες περιοχές όπου το τελευταίο διάστημα παίζεται το… παιχνίδι προβολής τής μεγάλης πολεμικής ισχύος τής γείτονος, εμφανίστηκε ξαφνικά (και πώς αλλιώς θα γινόταν;) ένας  ισχυρότερος, ακόμα κι απ’ τον γείτονα σουλτάνο και από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα· τον παλιό και πάντα εφιαλτικό «επισκέπτη» που λέγεται… Εγκέλαδος!!!
Στη δύναμη και το όνομά του, όλοι υποκύπτουν και σιωπούν! Είναι αυτονόητο πως η ισχύς τής μάνας Φύσης διαφεντεύει τους πάντες· ιδιαιτέρως τους  ανθρώπους οι οποίοι την κακοποιούν, την εκμεταλλεύονται και παραβιάζουν τους κανόνες της, με έπαρση και αναίδεια, λησμονώντας πως είναι οι… φ ι λ ο ξ ε ν ο ύ μ ε ν ο ί της.
Παρ’ όλο αυτό το νομοτελειακό δόγμα, ο άνθρωπος, μόλις αποκτήσει ισχύ, φαντάζεται υπερβολικά μεγαλεία και βάζει σε ενέργεια τις μεγαλεπήβολες κατακτητικές μεγαλομανίες του· ξεχνώντας πως ο άνθρωπος δεν μπορεί παρά να είναι, τρωτός και να υπόκειται στους φυσικούς νόμους φθοράς…
Τέτοιες σκέψεις πέρασαν από το μυαλό μου, καθώς ο σημερινός σεισμός της 30/10 «δολοφόνησε» ανθρώπους από την Τουρκία και την Ελλάδα. Σκεφτόμουν πως αυτός ο σεισμός θα μπορούσε να… διδάξει σε όλους σύνεση και μετριοπάθεια, παρ’ όλο που κάθε ισχυρός σεισμός προβάλλει πάντα το σκληρό του πρόσωπο και σκορπά τρόμο και θύματα. Είναι όμως-επαναλαμβάνω-ό,τι πιο ισχυρό και σταθερό υπάρχει, καθώς ο Εγκέλαδος, μπορεί να αποδείξει την παντοδυναμία του, κι ας έχει απέναντί του τα πιο σύγχρονα οπλικά συστήματα και πυρηνικά μαραφέτια. Έτσι, η λεγόμενη στρατιωτική υπεροπλία και πολιτική «παντοδυναμία» φαντάζει, μπροστά στις φυσικές δυνάμεις, ως καρικατούρα και μικρογραφία τού απόλυτου λάθους.
Τα παραδείγματα της ιστορίας, που καταγράφουν και απαριθμούν τις πολεμικές πράξεις των ισχυρών και πολεμοχαρών ατόμων, μόνο το συναίσθημα της ντροπής για την κατάντια των ανθρώπων, μπορεί να επιφέρουν· πέτυχαν (όλοι αυτοί οι αχρείοι με τις στρατιές τους) θανάτους, ακρωτηριασμούς, τραγωδίες, ξεριζωμούς, δυστυχία και γενικευμένη οργή!
Η στιγμή που γράφω αυτό το σχολιάκι (30/10), τα κρούσματα σήμερα από τον κορωνοϊό, έφτασαν τους 1.690 και τα θύματα 620, προς το παρόν. Μια εφιαλτική περίοδος, της οποίας η σκόνη της έχει σκεπάσει τα υπόλοιπα γεγονότα (και είναι πολλά), όπως  και ολόκληρη τη χώρα, η οποία φαντάζομαι ψιθυρίζει κρυφά την λαϊκή ευχή: Θεέ μου μη μου δώσεις όσα μπορώ να αντέξω
Μετά τα όσα προκάλεσε ο σεισμός, η αλληλεγγύη που εξέφρασαν Μητσοτάκης-Ερντογάν δείχνει πως είναι μια απτή απόδειξη πολιτισμού
Όλοι μπορούμε να διδαχτούμε από όλα όσα συμβαίνουν· αρκεί να έχουμε ανοιχτή την ψυχή και το πνεύμα…

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 222 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.