Κορονοϊός: «Κλειδώνουν» νέα μέτρα – Στις 21:30 θα κλείνει η εστίαση – Τηλεργασία και μάσκα παντού -Το απόγευμα το διάγγελμα Μητσοτάκη

0

Το απόγευμα με διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, με στόχο την μείωση της διασποράς του που καταρρίπτει το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο.
Ο πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις εισηγήσεις των ειδικών και στην καθιερωμένη πρωινή σύσκεψη με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον ΕΟΔΥ και τον Σωτήρη Τσιόδρα θα συζητηθούν τα τελευταία δεδομένα. Σε αυτή την σύσκεψη θα “κλειδώσουν” οι νέοι περιορισμοί που θα επιβληθούν και τους οποίους θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τηλεοπτικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και οι λοιμωξιολόγοι χαρακτηρίζουν ιδιαιτέρως κρίσιμες τις επόμενες 15 ημέρες καθώς, όπως όλα δείχνουν, οι αντοχές του συστήματος Υγείας κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα αρχίζει να δοκιμάζεται.

Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και τις εισηγήσεις των ειδικών:

  • Η απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιφερειακές ενότητες που βρίσκονται στο πορτοκαλίθα ξεκινάει από τις 10 το βράδυ αντί για τις 12:30 που ισχύει μέχρι σήμερα και θα ολοκληρώνεται στις 5 το πρωί.
  • Αυτό σημαίνει πως τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ θα κατεβάζουν ρολά στις 9:30 το βράδυ. Ερώτημα παραμένει αν τα delivery θα λειτουργούν μετά το πέρας της απαγόρευσης.
  • Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στο 50%.
  • Το μέτρο της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους να εφαρμοστεί σε όλη την χώρα, ανεξαρτήτως με το επιδημιολογικό φορτίο που έχει η κάθε περιφερειακή ενότητα. Εκτιμούν πως με αυτό τον τρόπο και την σωστή τήρηση των αποστάσεων θα “φρενάρουν” την διασπορά της νόσου.

Ωστόσο τις τελικές αποφάσεις θα πάρει ο πρωθυπουργός που επιχειρεί να βρει την χρυσή τομή μεταξύ της διασφάλισης της δημόσιας υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν. Γι’ αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν ορισμένες μικρές αλλαγές στις προτάσεις επιστημονική επιτροπής του υπουργείου Υγείας όσον αφορά το ωράριο των καταστημάτων εστίασης και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Μετακινήσεις μεταξύ όμορων νομών
Η πρόταση για την απαγόρευση των μετακινήσεων από ένα νομό που βρίσκεται στο “πορτοκαλί” σε ένα άλλο με λιγότερο επιδημιολογικό φορτίο, δείχνει να μην συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Αιτία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει αποφασιστεί καθώς αυτό το μέτρο έγινε κυρίως για να σταματήσουν οι μετακινήσεις κυρίως των νέων τις βραδινές ώρες. Επίσης μία τέτοια κίνηση θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στους εργαζόμενους κυρίως της περιφέρειας που μετακινούνται από νομό σε νομό για να πάνε στην εργασία τους.

Κανονικά τα σχολεία – Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια
Προς το παρών δεν τίθεται κανένα ζήτημα όσον αφορά την λειτουργία των σχολείων. Άλλωστε σε όλη την Ευρώπη ακόμα και σε χώρες που έχουν μπει σε lockdown όπως η Γαλλία τα σχολεία είναι ανοιχτά καθώς φαίνεται πως η μετάδοση της νόσου κινείται σε χαμηλά ποσοστά. Δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο στα πανεπιστήμια που ο συγχρωτισμός μεταξύ των φοιτητών είναι ιδιαιτέρως έντονος. Γι’ αυτό πιθανότατα, θα επιλεγεί το μέτρο της τηλεκπαίδευσης εκτός από εκείνους που βρίσκονται στο τελευταίο έτος και η ειδικότητα τους απαιτεί φυσική παρουσία.

Share.

Comments are closed.