Μάκης Γιομπαζολιάς*: Η πορεία της πανδημίας

0

Ειδικοί δεν είμαστε οι περισσότεροι, τους ειδικούς ακούμε.
Ξέρουμε όμως να διαβάζουμε αναμφισβήτητα στοιχεία και σχεδιαγράμματα, που υπάρχουν. Και τα βρίσκει κάποιος εύκολα στο διαδίκτυο.
Εάν η τωρινή πανδημία του κορονοϊού ακολουθήσει την πορεία εκείνης της ιδιαίτερα φονικής ( με λιγότερα βεβαίως τότε επιστημονικά μέσα ) πανδημίας του 1918 – 1919..
Τότε στον μήνα Νοέμβριο, που μπαίνουμε τώρα, θα πρέπει να αναμένεται η κορύφωση του δεύτερου και μεγαλύτερου ( όπως και τότε ) κύματος. Που ξεκίνησε στα μέσα του Οκτώβρη (όπως και τότε). Και πιθανώς θα καταλαγιάσει στα μέσα του Δεκέμβρη (όπως και τότε), παρά τον χειμώνα..
Για να ακολουθήσει ένα τρίτο (και τελευταίο, αν γίνει όπως και τότε) κύμα, από τα μέσα ή τέλη του Γενάρη. Που θα είναι σημαντικά μικρότερης έντασης από το δεύτερο αλλά ίδιας ή και λίγο μεγαλύτερης από το πρώτο κύμα (όπως και τότε). Και θα καταλαγιάσει , μακάρι οριστικά, κατά τα μέσα Μάρτη (όπως και τότε).
Βεβαίως το τώρα δεν είναι απαραίτητο να επαναλάβει το τότε. Κυρίως στις επιπτώσεις. Τα εμβόλια και τα φάρμακα ασφαλώς βοηθούν. Και η επιστήμη έχει κάνει άλματα.
Παρά ταύτα, φαίνεται ότι ο φονικός ιός, μέχρι να εξασθενήσει και να νικηθεί, έχει να κάνει την πορεία του.
Γι αυτό αδέλφια, ας αφήσουμε τις θεωρίες της αμφισβήτησης και του ξερολισμού. Ας εμπιστευτούμε τους ειδικούς επιστήμονες. Και ας τηρήσουμε σωστά τα μέτρα που υποδεικνύονται.
Για να απαλλαγούμε, όσο γίνεται ταχύτερα και με όσο γίνεται λιγότερες δυσμενείς επιπτώσεις, από αυτήν την παγκόσμια τραγωδία.
Στους πολιτικούς μας μια ευχή – προτροπή. Ας συμφωνήσουν στα προφανή. Ας αφήσουν για αργότερα τις πολιτικάντικες κοκορομαχίες τους. Και ας συνεργαστούν, με τις διαφορές τους αλλά με κοινό στόχο: Να προστατευτεί η δημόσια υγεία και να σωθούν ανθρώπινες ζωές.
Ας μην ξεχνούν, ότι στα δύσκολα κρινόμαστε όλοι. Και θα κριθούν αυστηρά, κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι. Από τους πολίτες, που ποικιλότροπα χειμάζονται και πλέον απειλείται η ζωή τους. Έλεος κάπου..!

* Ο Μάκης Γιομπαζολιάς είναι δημοσιογράφος και νομικός, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής και μέλος του ρεύματος πολιτικής σκέψης και δράσης ΑΚΤΙΔΑ

Πατήστε και δείτε τα προηγούμενα 40 άρθρα του Μάκη Γιομπαζολιά

Share.

Comments are closed.