Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.) για την δολοφονία του Samuel Paty

0

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών εκφράζει την βαθιά θλίψη της για τον θάνατο του Γάλλου εκπαιδευτικού Samuel Paty στις 16 Οκτωβρίου, αποτέλεσμα μιας αποτρόπαιης δολοφονικής πράξης – απόλυτης έκφρασης θρησκευτικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας.
Ένας εκπαιδευτικός  έχασε την ζωή του γιατί διακήρυξε την ανάγκη για μια γνώση βασισμένη στην ελευθερία της έκφρασης, για μια γνώση  χτισμένη στην μεθοδολογία της επιστήμης.
Όρθωσε με τα λόγια του, τις πράξεις του, το παράδειγμα του, φραγμό στον μεσαιωνικό σκοταδισμό και την θρησκευτική μισαλλοδοξία.
Υποστήριξε την ανάγκη υπεράσπισης της αναζήτησης της αλήθειας με τρόπο σφαιρικό και τόνισε την ανάγκη διαφοροποίησης των αξιών της πολιτικής πραγματικότητας της με τον κόσμο της θρησκείας .
Για αυτό του το έργο, για αυτή την επιλογή του στοχοποιήθηκε…
Για αυτή την πράξη δολοφονήθηκε…
Απέναντι στον θρησκευτικό φονταμενταλισμό, και τις ανελεύθερες λογικές που μας γυρίζουν στα σκοτεινά χρόνια του Μεσαίωνα η απάντησή μας θα είναι η διαρκής προσπάθειά μας για το  φως της γνώσης, της ελευθερίας, της αλήθειας.
Η θυσία του Samuel Paty θα μας θυμίζει πάντα ότι το σχολείο και οι άνθρωποι της εκπαίδευσης αποτελούν προμαχώνα της αλήθειας, αλλά και της ανάγκης για επιστημονική θεώρηση των πραγμάτων. Στέκουν ως το οχυρό της δημοκρατικής λειτουργίας της κοινωνίας. Μα πάνω από όλα  το παράδειγμά του θα μας θυμίζει πώς η ελευθερία της έκφρασης θα παραμείνει το καταφύγιο όλων, τις πιο σκοτεινές ώρες.

Share.

Comments are closed.