Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……25 Οκτωβρίου 1861. Ξεσπά μεγάλη πυρκαγιά στην αγορά της Καλαμάτας

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, 25 Οκτωβρίου 1861, μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στην πόλη της Καλαμάτας που γρήγορα δημιούργησε  ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Κάηκαν πάνω από 25 μαγαζιά.
Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση οι αρχές προχώρησαν στην εκτροπή του ποταμού Νέδοντα.
Να πως περιγράφει την κατάσταση η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο φύλλο της 27ης Οκτωβρίου 1861: «Στις 4 π.μ., ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην αγορά της Καλαμάτας, απειλώντας σοβαρά το κέντρο της πόλης. Κάηκαν 25 μαγαζιά, ενώ σχεδόν διπλάσια έπαθαν ζημιές σε εμπορεύματα, κτήρια κ.ά. Η ζημιά υπολογίζεται σε μισό εκατομμύριο δραχμές. Για την κατάσβεση της φωτιάς «έστρεψαν» το ρεύμα του ύδατος του ποταμού. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συνέβαλε, εκτός από το δήμο, τη νομαρχία και το φρούραρχο με τους στρατιώτες του, και ο τότε Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος παρευρέθη με κλίμακα στον ώμο και ανέβαινε επί των καταφλεγομένων καταστημάτων, προτρέπων το λαό στην κατάσβεση. Επίσης, καθοριστική υπήρξε η βοήθεια του εμποροβιομηχανικού οίκου Φελς, που έθεσε στη διάθεση των τοπικών αρχών προσωπικό, υδραντλία και άλλα πυροσβεστικά μέσα».
(Πηγή: Αναστασία Μηλίτση-Νίκα, Χριστίνα Θεοφιλοπούλου-Στεφανούρη, Καλαμάτα 1830-1940).

Share.

Comments are closed.