Γιάννης Μαγκριώτης*: Δυστυχώς, ο κορονοϊός ανεβαίνει επίπεδα, η κυβέρνηση κατεβαίνει σε αξιοπιστία.

0

Η έξαρση της πανδημίας ξεκίνησε από τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο κάθε ημέρα σπάει κάθε προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ και όλες οι προβλέψεις των ειδικών συγκλίνουν ό,τι θα έχουμε ακόμη πιο αρνητικά αποτελέσματα, όσο θα μπαίνουμε στον Χειμώνα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ό,τι πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, αυτό όμως σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την συμπεριφορά των αρμοδίων.
Οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν σωστές εκτιμήσεις, να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις και στον σωστό χρόνο, να μην πέφτουν σε εξόφθαλμες αντιφάσεις και να ενισχύουν τις υγειονομικές υποδομές, το υγειονομικό δυναμικό και το υγειονομικό υλικό της χώρας.
Στην πρώτη φάση, στις αρχές της Άνοιξης, οι αρμόδιοι υγειονομικοί, εισηγήθηκαν καθολική καραντίνα στην κυβέρνηση και αυτή υιοθέτησε την πρότασή τους.
Το υγειονομικό αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, όμως τα πλήγματα στην οικονομία και την απασχόληση ήταν πολύ μεγάλα.
Το πρώτο κρούσμα στην χώρα μας ήρθε αρχές Μαρτίου από την Ιταλία, όταν στην Βόρεια Ιταλία η επιδημία γέμιζε τις εντατικές.
Τα ίδια αποτέλεσμα είχαν και οι άλλες ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ και οι ΗΠΑ, λόγω των πυκνών μετακινήσεων ανθρώπων από και προς την Κίνα.
Σε μερικές ημέρες ο ΠΟΥ αναβάθμισε την επιδημία σε πανδημία και τότε, τόσο οι χώρες που είχαν πληγεί πολύ από τον κορονοϊό, όσο και η χώρα μας, επέβαλαν τοπικά και καθολικά lockdown.
Το lockdown ήταν πιο αποτελεσματικό σε χώρες, όπως η δική μας, που ήταν στην αρχή της επιμόλυνσης που ήρθε από ευρωπαϊκές χώρες, και όχι από την Κίνα.
Οι ειδικοί εισηγήθηκαν αμέσως την καραντίνα, παρ’ ότι ήμασταν σε πολύ αρχικό στάδιο, γιατί ήξεραν ότι η χώρα ήταν γυμνή τόσο από ΜΕΘ, όσο και από υγειονομικό υλικό, δηλαδή θα ζούσαμε την απόλυτη τραγωδία.
Δυστυχώς όμως, η χώρα μας δεν αξιοποίησε τον χρόνο για να προετοιμαστεί για την αναμενόμενη έξαρση που θα ακολουθούσε με το άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά του τουρισμού, και φυσικά με την πτώση της θερμοκρασίας.
Η αναγκαία ισορροπία ανάμεσα στην δημόσια υγεία και την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, δεν σχεδιάστηκε σωστά, μάλιστα μερικές φορές ισχυρές ομάδες συμφερόντων επέβαλαν λύσεις που δημιουργούσαν σύγχυση και αμφιβολίες στους πολίτες.
Από τα πρώτα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, ήταν οι παλινωδίες γύρω από τις προϋποθέσεις που θα άνοιγε ο τουρισμός και η εστίαση.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ μόνο σε μερικές παλινωδίες των τελευταίων ημερών:

  1. Ο αρμόδιος υφυπουργός αθλητισμού ανακοίνωσε το άνοιγμα των γηπέδων ποδοσφαίρου, σε ποσοστό 10% της νόμιμης χωρητικότητάς τους, το επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και σε δύο ώρες το ακύρωσε ο Πρωθυπουργός.
  2. Στις χαρακτηρισμένες περιφεριακές ενότητες με χρώμα κόκκινο, όπως είναι της Κοζάνης και της Καστοριάς, απαγορεύεται η λειτουργία του λιανικού εμπορίου, δηλαδή των μαγαζιών, όμως λίγες ημέρες αργότερα ο Πρωθυπουργός το ακύρωσε.
  3. Στην σύσκεψη που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την παρουσία του υφυπουργού προστασίας του πολίτη, διατυπώθηκαν δύο εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις, για την έξαρση του κορονοϊού στην Θεσσαλονίκη. Ο Περιφερειάρχης είπε πως οφείλεται στο άνοιγμα του τουρισμού και ο αρμόδιος υφυπουργός ο,τι τα στοιχεία δείχνουν, πως η επίδραση του εισαγόμενου τουρισμού είναι μικρή.

Οι παλινωδίες των αρμοδίων δημιουργούν ανασφάλεια και αμφιβολίες στους πολίτες και πρόσθετα προβλήματα στην οικονομία.
Αυτές, δυστυχώς, συμβάλουν στην ανάπτυξη των αρνήσεων αποδοχής των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα την διευκόλυνση μετάδοσης του ιού.
Το χειρότερο είναι ό,τι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, η χρήση της μάσκας και τα τεστ, ήταν και είναι αντικείμενα πολιτικού και επικοινωνιακού χειρισμού και όχι αναγκαίων υγειονομικών μέσων.
Στην αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση, δυστυχώς και οι ειδικοί, για λόγους που αυτοί ξέρουν και εμείς καταλαβαίνουμε, έλεγαν ό,τι δεν είναι αναγκαία, μάλιστα η μάσκα έλεγαν ήταν και επικίνδυνη.
Όλοι καταλαβαίνουμε ο,τι το έλεγαν γιατί η χώρα ήταν ανοχύρωτη και έπρεπε να φοβίσουν τον κόσμο, να κλειστεί στα σπίτια του, για να ελεγχθεί η πανδημία, κάτι που πέτυχε.
Ήξεραν ο,τι τεστ και συνεργεία να τα κάνουν δεν υπήρχαν, όπως φυσικά και μάσκες, συνεπώς αν δεν έλεγαν ψέματα, θα δημιουργούσαν πανικό, και θα είχαν μεγάλο πολιτικό κόστος. Μεγάλο πολιτικό κόστος θα είχε και η προηγούμενη κυβέρνηση, γι’ αυτό δεν έθιξε ο Σύριζα ποτέ το θέμα αυτό.
Μπορεί ένας καλόπιστος να καταλάβει την αναγκαιότητα, εκείνη την περίοδο, για τα κατά συνθήκη ψεύδη που χρησιμοποιήθηκαν, όμως τώρα δεν χρειάζεται μια συγγνώμη από τους υπεύθυνους, που άφησαν την χώρα τόσο ανοχύρωτη;
Νομίζω, αυτό, θα ενισχύσει την προσπάθεια της κυβέρνησης και όλων, να διαχειριστούμε την πανδημία πιο ψύχραιμα, πιο αποτελεσματικά και με της μικρότερες οικονομικές και κοινωνικές απώλειες.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 189 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.