Ευελπίδων: Ελεύθεροι οι μαθητές – Ορίστηκε νέα δικάσιμος

0

Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους οι συλληφθέντες μαθητές, που κρατήθηκαν για τέσσερις ημέρες στη ΓΑΔΑ και οι οποίοι συνελήφθησαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της περασμένης Πέμπτης.
Πρόκειται για μαθητές από σχολεία του Ιλίου, του Χαλανδρίου, της Σιβιτανίδεου και της Αθήνας, ανάμεσά τους και εκλεγμένα μέλη 15μελών συμβουλίων, που οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας ενώπιον του ανακριτή. Οι μαθητές μπορεί να αφέθηκαν ελεύθεροι,  όμως ορίστηκε νέα δικάσιμος για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν. Μπροστά στον ανακριτή εκτός από τον 14χρονο Βαγγέλη από το Γυμνάσιο Χαλανδρίου, σήμερα βρέθηκαν ακόμα 7 μαθητές.

Πλήθος κόσμου έξω από τα δικαστήρια
Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς, συγκεντρώθηκαν έξω από τα δικαστήρια προκειμένου να καταγγείλουν το ρεσιτάλ εκφοβισμού και τρομοκράτησης των μαθητών, ζητώντας την λήψη επιπρόσθετων μέτρων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, όπως η μείωση των μαθητών ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και εργατών καθαριότητας

Νίκος Φίλης: Πόσο υπερήφανη είναι η Δημοκρατία, όταν φορτώνουν κακουργήματα σε μαθητές;
Στα δικαστήρια της Ευελπίδων παραβρέθηκε και ο τομεάρχης  Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε σχετικά με τις διώξεις των μαθητών:
«Πόσο υπερήφανη είναι η Δημοκρατία, όταν οι Αρχές “φορτώνουν” κακουργήματα σε 14χρονα παιδιά; Όταν τα φυλακίζουν και τα απομονώνουν για τέσσερις μέρες από τις οικογένειές τους; Όταν η νεολαία αντιμετωπίζεται ως εχθρός; Ντροπή!
Τα αιτήματα των μαθητών και των μαθητριών είναι τα αιτήματα όλου του ελληνικού λαού για υγειονομικές συνθήκες ασφάλειας, για μια Παιδεία ποιότητας και ισότητας. Η κυβέρνηση αντί για διάλογο καταφεύγει στην ωμή βία και τον αυταρχισμό. Με ΜΑΤ και βία, όμως, δεν γίνεται παιδεία.
Οι μαθητές είναι αθώοι και γι’ αυτό δεν θα μείνουν ανυπεράσπιστοι. Να σταματήσει αμέσως η κλιμάκωση της έντασης και της καταστολής που προωθεί η κυβέρνηση. Τώρα, πριν είναι αργά».

Οι δηλώσεις του δημαρχου Χαλανδρίου
Ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος σε δηλώσεις του έξω από τα δικαστήρια είπε: «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε με την παρουσία μας το αυτονόητο, ότι η θέση των 14χρονων παιδιών είναι στα σχολεία με τους καθηγητές τους και στα σπίτια τους με τους γονείς τους και όχι στα κρατητήρια και στα δικαστήρια. Αν τα παιδιά βρίσκονται εδώ είναι, σε κάθε περίπτωση, αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας. Στηρίζουμε τα παιδιά τα οποία αγωνίζονται για μόρφωση και υγεία σε πολύ δύσκολες συνθήκες γιατί έχουμε αποφασίσει ότι θα είμαστε με τους Αγιάννηδες αυτής της κοινωνίας και όχι με τους Ιαβέρηδες».

Share.

Comments are closed.