Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών: Απόσυρση των ψηφοδελτίων μας από τις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια

0

Με ανακοίνωσή της συνδικαλιστική παράταξη της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών, δηλώνει αντίθετη με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και για το λόγο αυτό αποσύρει τα ψηφοδέλτιά της από τις επερχόμενες εκλογές για αιρετούς των υπηρεσιακών συμβουλίων, με αποτέλεσμα να υπάρχει δικός τους υποψήφιος σε αυτές τις εκλογές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αυτόνομου ΔΙΚΤΥΟΥ Εκπαιδευτικών
«Μετά τη χθεσινή έκδοση της ΚΥΑ (Φ.350/51/139940/E3 14/10/2020) για διενέργεια των υπηρεσιακών εκλογών, το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, με ηλεκτρονική ψηφοφορία επαναλαμβάνουμε την αντίθεσή μας στην ηλεκτρονική ψηφοφορία καθώς δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα της ψήφου, δεν διασφαλίζεται ότι ο ψηφοφόρος ταυτοποιείται ότι είναι αυτός που ψηφίζει, υπάρχει δυνατότητα πολλαπλής «διόρθωσης» της ψήφου μέχρι να κλείσει οριστικά το σύστημα, δεν διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε διαρροή κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας στοιχείων της πορείας αυτής καθώς και καταγραφής όλων των ψήφων που θα ενσωματώνονται σε κάθε βήμα και προσπάθεια αλλαγής τους, δεν διασφαλίζεται η προστασία των προσωπικών δεδομένων 180.000 εκπαιδευτικών και μάλιστα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει παραλείψει (;;;) να διενεργήσει την έκθεση αντικτύπου, που απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις. Όλα αυτά  διαμορφώνουν ένα τοπίο που θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές και σε κάθε περίπτωση συνθέτουν ιστορική αποκαθήλωση της ίδιας της έννοιας της εκλογικής διαδικασίας καθώς θα είναι αποστειρωμένη από την δημοκρατική αρχή του «συνέρχεσθαι». Η προάσπιση του θεσμού του Αιρετού, συλλογικά και συντεταγμένα, γίνεται σήμερα επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε εφόσον έχουμε απέναντι τις κυβερνητικές πολιτικές επιλογές που επιδιώκουν την απαξίωση και την απονομιμοποίησή του.
Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών διαμορφώσαμε και συμβάλαμε καθοριστικά στην απόφαση του ΔΣ της ΔΟΕ
για απόσυρση των ψηφοδελτίων των παρατάξεων ως μορφή για να μείνει ο νόμος στα χαρτιά. Δηλώνουμε κατηγορηματικά, μετά τις χθεσινές τελικές αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ότι προχωράμε στην υλοποίηση της απόφασης της ΔΟΕ για απόσυρση των ψηφοδελτίων μας.

Καλούμε όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που δεν έχουν εκφραστεί ακόμα, εδώ και τώρα, να πάρουν ξεκάθαρη θέση και να συνταχθούν με την απόφαση της ΔΟΕ. Μεσοβέζικες τοποθετήσεις δεν χωρούν σε τόσο σοβαρά ζητήματα που ακουμπάνε τον πυρήνα του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος. Τους καλούμε να πάρουν θέση ΤΩΡΑ. Η απάντηση της μαχόμενης εκπαίδευσης στις μεθοδεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και της Κυβέρνησης της ΝΔ θα είναι μαζική και δυναμική όσο κι αν κάποιοι υιοθετούν τα ψευτοεπιχειρήματα της Υπουργού Παιδείας για να καλύψουν τις παραταξιακές τους σκοπιμότητες απέναντι στη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου.
Ταυτόχρονα καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας να ακολουθήσουν την αντίστοιχη απόφαση της ΔΟΕ, να μην ορίσουν εκπροσώπους στις εφορευτικές επιτροπές και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την απόσυρση των ψηφοδελτίων μαζικά και συλλογικά για τα ΠΥΣΠΕ. 
Οι εκπρόσωποι στο ΔΣ της ΔΟΕ, που εντάσσονται στο Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών, την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020 στην συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΟΕ για το ζήτημα αυτό θα καταθέσουν πρόταση ώστε όλοι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που έχουν καταθέσει ψηφοδέλτια σε ΚΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΠΕ να καταθέσουμε τις αιτήσεις απόσυρσης των υποψηφίων και των ψηφοδελτίων μας σε συγκεκριμένη μέρα στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΑΙΘ μέσω της ΔΟΕ.

Έχουμε χρέος και ευθύνη να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο τις δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των εκπροσώπων μας, το θεσμό του αιρετού και των συλλογικών μας θεσμικών οργάνων. Η μάχη αυτή δεν είναι μάχη της εκάστοτε παράταξης αλλά μια μάχη που υπερβαίνει τις ιδεολογικοπολιτικές μας αντιθέσεις και συνθέτει ένα αρραγές μέτωπο διαφύλαξης του ίδιου του συνδικαλιστικού κινήματος και της δημοκρατίας.

Εκπτώσεις στη δημοκρατία και στις δημοκρατικές διαδικασίες δεν χωρούν!!!
Υπερασπιζόμαστε τον θεσμό του αιρετού με τη στάση μας!!!
»

Share.

Comments are closed.