Φώφη Γεννηματά: Το Ορούτς Ρέις δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα

0

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά κάνει λόγο για παραβίαση μία «κατακόκκινης γραμμής» σχολιάζοντας τις τελευταίες προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας και των όσων υποστηρίζει για πρώτη φορά περί ερευνών εντός της ζώνης των 12 ναυτικών μιλίων. «Πρέπει ολόκληρος το πολιτικός κόσμος να ορθώσουμε το ανάστημά μας. Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα και προς τους εταίρους και προς την Τουρκία ότι αυτή την φορά είμαστε αποφασισμένοι. Το Ορούτς Ρέις δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα», είπε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην ΕΡΤ, καλώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό να δώσει σχετική εντολή στο στράτευμα και τους αρχηγούς και διαβεβαιώνοντας ότι εκείνοι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. «Είναι δικαίωμα κυριαρχίας και όχι απλά κυριαρχικό μας δικαίωμα», είπε.
Όσο για τα περί επέκτασης στα 12 ναυτικά μίλια της αιγιαλίτιδας στις περιοχές που υπάρχει οριοθετημένη ΑΟΖ και περιλαμβάνονται στις συμφωνίες, η πρόεδρος του Κινήματος αλλαγής υποστήριξε ότι θα πρέπει να γίνει, καθώς πρόκειται για μία πρώτη κίνηση που μπορεί να κάνει η Ελλάδα με ασφάλεια και πάντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Φτάνοντας όμως στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, η ίδια υποστήριξε ότι «αυτά που λέει τώρα ο κ.Τσίπρας θα μπορούσε να τα κάνει όταν ήταν κυβέρνηση», θυμίζοντας ότι δεν προχώρησε σε μία τέτοια κίνηση ούτε καν με την Ιταλία, που το είχε ανακοινώσει. «Είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια, αλλά στα εθνικά θέματα, απαιτείται σοβαρότητα», είπε.
Η Φώφη Γεννηματά, τέλος, χαρακτήρισε αδιανόητο να μην υπάρξει συζήτηση για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ξεκινά σήμερα, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση που «δεν έχει καταφέρει να αντιληφθούν οι εταίροι μας στην ΕΕ την ένταση και την κρισιμότητα του προβλήματος».

Share.

Comments are closed.