Categories: Εκπαίδευση

Έτσι θα διεξαχθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές των αιρετών στα υπηρεσιακά συμβούλια

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως και του Υπουργού Επικρατείας κου Κυριάκου Πιερρακάκη για πρώτη φορά θα διεξαχθεί μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις 7 Νοεμβρίου 2020 η εκλογή αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)
Σύμφωνα με την απόφαση των υπ. Παιδείας και Επικρατείας η διαδικασία περιγράφεται ως εξής:
«Πριν τη διενέργεια των εκλογών η Εφορευτική Επιτροπή αποστέλλει, μέσω του συστήματος «ΖΕΥΣ», σε όλους τους εγγεγραμμένους εκλογείς, καταρχάς ένα ειδικό – εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα ενημερώνοντας τους για τη διαδικασία διεξαγωγής των ηλεκτρονικών εκλογών και ακολούθως, λίγες ημέρες μετά, ένα δεύτερο ειδικό – εξατομικευμένο ηλεκτρονικό μήνυμα το οποίο περιλαμβάνει την ακριβή εξατομικευμένη διαδικτυακή διεύθυνση (URL), στην οποία ο εκλογέας ασκεί το εκλογικό του δικαίωμα, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη πληροφορία. Κάθε εκλογέας μπορεί, πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, να απευθυνθεί στην οικεία Εφορευτική Επιτροπή, σε περίπτωση που δεν έλαβε κάποιο από τα δύο ως άνω ειδικά – εξατομικευμένα ηλεκτρονικά μηνύματα, αν κάποιο από αυτά τα μηνύματα είναι εσφαλμένο ή ελλιπές ή αν ο εκλογέας έχει εσφαλμένως παραλειφθεί από το εκλογικό σώμα. Η Εφορευτική Επιτροπή οφείλει αμελλητί να προβεί στην εξέταση και επίλυση όλων των ανωτέρω ζητημάτων δικαιούμενη, αναφέροντάς το στο σχετικό πρακτικό καταμέτρησης, να προβεί σε διορθώσεις, διαγραφές ή προσθήκες στους εκλογικούς καταλόγους.
Για κάθε Υπηρεσιακό Συμβούλιο λειτουργεί χωριστή «ηλεκτρονική κάλπη». Για τεχνικούς λόγους, σε περίπτωση μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, δύναται η Εφορευτική Επιτροπή να προχωρά στο διαμοιρασμό τους όσον αφορά στην πρόσβασή τους σε κάθε ηλεκτρονική κάλπη.
 Ο ψηφοφόρος, αφού καταχωρίσει την ψήφο του στο ηλεκτρονικό σύστημα, λαμβάνει μέσω εξατομικευμένου ηλεκτρονικού μηνύματος μια ψηφιακή Απόδειξη Καταχώρισης Ψήφου. Η Απόδειξη αυτή αποτελεί μοναδικό κρυπτογραφικό τεκμήριο της συμμετοχής του στην ψηφοφορία και θα πρέπει να κατατίθεται μαζί με κάθε τυχόν ένσταση του εκλογέα προς την Εφορευτική Επιτροπή

Αναλυτικά ολόκληρη η ΚΥΑ, με την οποία ρυθμίζονται όλες οι λεπτομέριες

 

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

2 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

4 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

5 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

6 ώρες ago

Δήμος Βριλησσίων: Ελεύθερη πρόσβαση στους αθλητικούς χώρους

Με γνώμονα τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών για την άθληση των συμπολιτών μας, κάθε ηλικίας, ο…

12 ώρες ago

Πρώτη έκθεση έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης του Δήμου Χαλανδρίου

Εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 13 Μαΐου η έκθεση των πρώτων έργων της Δημοτικής Πινακοθήκης που δημιούργησε…

12 ώρες ago