Έκπληξη: Ο Μητσοτάκης προτείνει για την ηγεσία του ΟΟΣΑ την Άννα Διαμαντοπούλου

0

Την πρώην υπουργό Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, θα προτείνει ως υποψήφια για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η Ελλάδα.
Η επισημοποίηση της πρότασης έγινε στη σημερινή συνάντησή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την κ. Διαμαντοπούλου.
Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως η κ. Διαμαντοπούλου «αποτελεί μία υπερκομματική επιλογή, με πολυδιάστατη επιστημονική και κοινωνική διαδρομή. Με διεθνή εμπειρία και αναγνώριση».
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης είδε στο πρόσωπό της μια πρωταγωνίστρια «των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα», που ως υπουργός Ανάπτυξης «εργάστηκε για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας μας».
Επιπλέον ο πρωθυπουργός μίλησε για μια πολύπλευρη δράση «σε τομείς όπως η Εκπαίδευση, η Απασχόληση, οι νέες Τεχνολογίες και το Περιβάλλον. Ζητήματα, δηλαδή, που ανήκουν στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος του ΟΟΣΑ για τον 21ο αιώνα».
«Η χώρα μας υπήρξε ιδρυτικό μέλος αυτού του σημαντικού οργανισμού. Και μάλιστα ένας Έλληνας, ο Ξενοφών Ζολώτας, ήταν ο εισηγητής της σημερινής μορφής του. Είναι χαρά μου, λοιπόν, που, 60 χρόνια μετά, η πατρίδα μας για πρώτη φορά στην ιστορία της, θέτει υποψηφιότητα για την ηγεσία του. Και εισηγείται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΟΣΑ μία άξια Ελληνίδα» είπε ο ίδιος.
Η κ. Διαμαντοπούλου από την πλευρά της δήλωσε πως «η Ελλάδα μπορεί να γίνει συνδιαμορφωτής των εξελίξεων στους διεθνείς οργανισμούς, συνενώνοντας εθνικές δυνάμεις, αξιοποιώντας πλεονεκτήματα και πρόσωπα και εξασφαλίζοντας διεθνείς συμμαχίες. Και αυτό ακριβώς θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε».

Το παρασκήνιο της πρότασής της από το Μαξίμου
Η πρώην υπουργός Παιδείας είχε δείξει ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο αξίωμα καθώς δεν πρόκειται ούτε για κυβερνητική θέση, ούτε για διορισμό. Μόλις πληροφορήθηκε από τους ευρωπαϊκούς κύκλους στους οποίους κινείται ότι «άνοιξε» θέμα διαδοχής του κ. Γκουρία έκανε τη σχετική κρούση προς τον πρωθυπουργικό γραφείο.
Το Μέγαρο Μαξίμου, αφού εξέτασε τα δεδομένα, εκτίμησε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να καταλάβει η Ελλάδα, δια της κ. Διαμαντοπούλου, μια τόσο σημαντική θέση και δέχθηκε αμέσως να τη στηρίξει.
Η πρώην υπουργός κλήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου και άκουσε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη όχι μόνον το «ναι» στην υποψηφιότητά της, αλλά και τη διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα τη στηρίξουν ενθέρμως στη δύσκολη μάχη που πρόκειται να δοθεί τους επόμενους μήνες.

Τα βασικά «ατού» της
Στα βασικά «ατού» της κ. Διαμαντοπούλου συμπεριλαμβάνονται, πρώτον ότι ενώ προέρχεται από τον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, προτείνεται από μια κεντροδεξιά κυβέρνηση, γεγονός που, όπως εκτιμούν πηγές που έχουν γνώση των συσχετισμών, είναι δυνατόν να της φέρει ψήφους τόσο από κυβερνήσεις της Κεντροδεξιάς όσο και της Κεντροαριστεράς. Δεύτερον «ατού» είναι ότι μπορεί να ψηφιστεί ως η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το τιμόνι του Οργανισμού.

Οι ακροάσεις των υποψηφίων γενικών γραμματέων θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο και η επιλογή εκείνου που θα προκριθεί αναμένεται περί το τέλος Μαρτίου 2021.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner