Γιάννης Μαγκριώτης*: Tiς τελευταίες ημέρες, οι ηγεσίες κάποιων κομμάτων μάς θύμισαν ότι ο διχασμός είναι εύκολη επιλογή

0

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι ποινές των Ελλήνων νεοναζί, σαν σήμερα πριν από 76 χρόνια αποχωρούσε από την Αθήνα ο κατοχικός στρατός των Γερμανών ναζί.
Η σύμπτωση του ημερολογιακού χρόνου δημιουργεί ισχυρούς συμβολισμούς και πρέπει να μας θυμίζει ότι

  1. Ο φασισμός είναι παντού, αφού τα αίτια που τον δημιουργούν θα υπάρχουν πάντα.
  2. Ο φασισμός υπάρχει μέσα στον καθέναν μας, όταν αρνούμαστε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και πάντα βρίσκουμε ότι φταίει κάποιος άλλος – τις περισσότερες φορές ο ξένος ή ο διαφορετικός.
  3. Υπάρχει στον φόβο μας για την αλλαγή, την πρόοδο και τη συνεργασία, σε έναν κόσμο που αλλάζει με επιταχυνόμενους ρυθμούς και διαλύει τις βεβαιότητες που ξέραμε και μας βόλευαν.
  4. Υπάρχει στην εκφρασμένη ή υφέρπουσα επιθυμία να απαιτούμε την αναγνώριση της ανωτερότητάς μας ως άτομο ή ως μια οποιαδήποτε συλλογική οντότητα.
  5. Υπάρχει στην προσπάθεια της ακύρωσης της αξιοπρέπειας του κάθε ανθρώπου και της κάθε συλλογικής έκφρασης.
  6. Υπάρχει στον θυμό που προκαλούμε με άδικες πράξεις και στον θυμό που νιώθουμε όταν αρνούμαστε να δούμε τις δικές μας ευθύνες.
  7. Υπάρχει στην παραίτηση από την υπεράσπιση της δικής μας αξιοπρέπειας, αλλά και των άλλων.

Η ιστορία της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι λαμπρή, όμως είναι και γεμάτη λάθη, κρίσεις και εμφυλίους.
Να θυμηθούμε ότι μετά την απελευθέρωση τον Οκτώβριο του 1944 ακολούθησε ο εμφύλιος των Δεκεμβριανών και μετά τις εκλογές του 1946, ο πιο αιματηρός και καταστροφικός εμφύλιος της σύγχρονης Ελλάδας.
Δυστυχώς, τις τελευταίες ημέρες, οι ηγεσίες κάποιων κομμάτων μάς θύμισαν ότι στα μυαλά τους ο διχασμός είναι εύκολη επιλογή.
Οι πολίτες έχουν τον πρώτο λόγο να ορθώσουν νέα τείχη αξιοπρέπειας και λογικής.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 187 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.