Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας ΥΠΑΙΘ και ΟΛΜΕ – Το Σάββατο 7 Νοεμβρίου οι εκλογές αιρετών και με ηλεκτρονική ψηφοφορία

0

Χθες υπήρξε δίωρη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Παιδείας με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), για να συζητηθούν διάφορα τρέχοντα θέματα.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ συμμετείχαν η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας Σίσσυ Γκίκα, ενώ από την ΟΛΜΕ, ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος, ο Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Μαλαγάρης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Νίκος Παπαχρήστος, καθώς και τα μέλη του ΔΣ Ιωάννης Σαμοΐλης και Δημήτρης Ακτύπης.

Τα ζητήματα που είχε θέσει η ΟΛΜΕ ήταν:

 • Οι συνθήκες λειτουργίας των σχολείων λόγω της πανδημίας και θέματα Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης
 • η τροπολογία για την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες μαθητών λόγω καταλήψεων
 • οι εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια
 • οι διορισμοί της Γενικής Εκπαίδευσης
 • 9μηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους
 • τράπεζα θεμάτων στην Α΄ Λυκείου
 • εναπομείναντα ολιγομελή τμήματα προς έγκριση

Ας δούμε τι απαντήσεις δόθηκαν

 1. Συνθήκες λειτουργίας των σχολείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας
  Η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε την ΟΛΜΕ ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων.

  Επίσης, υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά από την αρχή της χρονιάς το 0,01% του συνόλου, των εκπαιδευτικών το 0,03%, ενώ – με βάση τα σημερινά δεδομένα – είναι εμφανής η τάση τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω από το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα.
  Επιπλέον η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε και στη διερεύνηση της δυνατότητας για λειτουργία των σχολείων σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα) και για τις δυσκολίες που θα προέκυπταν για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο απόγευμα, τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς με πολλαπλές αναθέσεις κ.ά. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών στην οποία οι αποστάσεις τηρούνται πιο δύσκολα, είναι η χρήση μάσκας.
 2. Προσλήψεις και διορισμοί
  Η ηγεσία ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπλέον θα προσληφθούν 800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης) για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου.
  Σχετικά με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί, σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες, και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες.
 3. Εννιάμηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους
  Το νομικό καθεστώς προβλέπει διαφοροποίηση μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, και η υπουργός εξήγησε ότι η σχετική εγκύκλιος εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ προτάσεις, εφόσον θεωρούν ότι το καθεστώς αυτό χρήζει τροποποίησης.
 4. Τηλεκπαίδευση απουσίες των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία
  Αναφορικά με την τηλεκπαίδευση και τις απουσίες των μαθητών στα υπό κατάληψη σχολεία, η ΟΛΜΕ επεσήμανε στην υπουργό Παιδείας ότι ο ρόλος των εκπαιδευτικών δεν είναι αυτός που προωθείται με τη νέα τροπολογία και ότι δεν μπορούν να διαρρηγνύουν τις σχέσεις τους με τους μαθητές και τους γονείς. Η κα Κεραμέως αποποιήθηκε οποιασδήποτε ευθύνης, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους εκπαιδευτικούς, ζητώντας τους μάλιστα να απαντήσουν στο ερώτημα το εάν θέλουν… κλειστά σχολεία.
 5. Ολιγομελή τμήματα
  Η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι έχει ήδη εγκριθεί το 98,5% των ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ και το 98,2% των ΕΠΑΛ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
 6. Εκλογές για την ανάδειξη αιρετών στα  Υπηρεσιακά Συμβούλια
  Μεγάλο μέρος των τοποθετήσεων των εκπροσώπων της ΟΛΜΕ αφιερώθηκε στις εκλογές ανάδειξης αιρετών μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων.
  Είναι γνωστό ότι ΟΛΜΕ, αλλά και η ΔΟΕ, είναι ενάντια στην ψηφιοποίηση της εκλογικής διαδικασίας και της διενέργειάς των εκλογών ημέρα Σάββατο και έχουν προτείνει την αναβολή τους για ένα οκτάμηνο ή τη διενέργεια δια ζώσης εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).
  Ηυπουργός επεσήμανε ότι οι εκλογές ημέρα Σάββατο (και όχι εργάσιμη) ημέρα υπηρετούν το στόχο της ανάδειξης εκπροσώπων για τα υπηρεσιακά συμβούλια δίχως να διαταραχθεί ούτε στο ελάχιστο η εκπαιδευτική διαδικασία.
  Ταυτόχρονα, η διεξαγωγή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στηρίζεται σε δυο πυλώνες αφ’ ενός στη διεθνή τάση εκσυγχρονισμού, απλοποίησης και ψηφιοποίησης διαδικασιών, που ενισχύθηκε από την εμπειρία της πανδημίας, αφ’ ετέρου στην ανάγκη προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας βάσει των μέτρων πρόληψης από τον κορονοϊό, πόσο μάλλον όταν οι εκλογές αυτές αφορούν άνω των 000 εκπαιδευτικών που θα έπρεπε διαφορετικά να συναθροιστούν.
  Η ηλεκτρονική ψηφοφορία μπορεί να διασφαλίσει ευρύτερη συμμετοχή του εκλογικού σώματος και ταυτόχρονα την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, παρέχει, δε, αδιαβλητότητα, ανωνυμία, αποτελεσματικότητα και πλήρη συμβατότητα με τα μέτρα κατά του COVID-19.
  Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε στα μέλη της ΟΛΜΕ ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 με το ηλεκτρονικό σύστημα Ζευς, με το οποίο διεξήχθησαν και οι πρόσφατες πρυτανικές εκλογές σε 6 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας με απόλυτη επιτυχία και διαφάνεια.
  Σε εξαιρετική συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή τους.
 7. Τράπεζα θεμάτων
  Σχετικά με την τράπεζα θεμάτων, η ΟΛΜΕ ζήτησε να υπάρξει εξορθολογισμός της ύλης από το ΙΕΠ, ώστε να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που προέκυψαν λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων λόγω κορονοϊού και που δεν κατέστη δυνατό να καλυφθούν μέσα στις λίγες επιπλέον ημέρες που διατέθηκαν. Και για αυτό το θέμα δεν υπήρξε ξεκάθαρη απάντηση.
Share.

Comments are closed.