Καλημέρα με πρόσωπα και γεγονότα της Μεσσηνίας – Σαν σήμερα……9 Οκτωβρίου 1831 εκτελείται ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης

0

Επιμέλεια: Τάσος Αποστολόπουλος
Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου 1831, στο Ιτς-Καλέ, εκτελείται ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης που ήταν ένας από τους δολοφόνους του Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια.
Είχε γεννηθεί το 1800 στη Μάνη και ήταν ο τρίτοκος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη.
Έζησε στην Κωνσταντινούπολη για μεγάλο διάστημα, καθώς είχε σταλεί εκεί ως όμηρος, ως εγγύηση πίστης του πατέρα του προς το Σουλτάνο, όμως λίγο πριν το ξέσπασμα της επανάστασης δραπέτευσε στη Μάνη. Από το 1818 είχε μυηθεί στη Φιλική Εταιρεία. Έλαβε μέρος σε διάφορες μάχες με κυριότερη τη μάχη των Δερβενακίων. Το 1822, ταξίδεψε μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό στη Βερόνα της Ιταλίας. Το 1825 αιχμαλωτίστηκε στο Νεόκαστρο από τον Ιμπραήμ, αλλά σύντομα αφέθηκε ελεύθερος υποσχόμενος την υποταγή της Μάνης, υπόσχεση την οποία δεν τήρησε.
Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Καποδίστρια για να μεταβεί στο Ναύπλιο ο θείος του Κατσής Μαυρομιχάλης, ο οποίος με την άφιξή του εκεί, φυλακίστηκε. Μετά από αυτό το γεγονός, αλλά και επειδή ο Καποδίστριας επιδίωκε να ελέγξει τα προνόμια των προυχόντων, ο Γεώργιος Μαυρομιχάλης και όλη η σημαντική οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων τάχτηκε δημόσια εναντίον του, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αστυνομική επιτήρηση.
Στις 27 Σεπτεμβρίου 1831 μαζί με το θείο του Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη και με την ανοχή των αστυνομικών που τον επιτηρούσαν, του αποδόθηκε η κατηγορία ότι αυτός δολοφόνησε τον κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια έξω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ναύπλιο, καρφώνοντάς του ένα μακρυμάνικο μαχαίρι στην καρδιά ενώ ο θείος του πυροβόλησε τον Κυβερνήτη στο πίσω μέρος της κεφαλής του. Έπειτα κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία, η οποία τον προστάτεψε από τον όχλο που τον καταδίωκε, αλλά στη συνέχεια τον παρέδωσε στις Αρχές για να δικαστεί. Καταδικάστηκε για την πράξη του και εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου στο Ιτς-Καλέ, παρουσία του πατέρα του, Πετρόμπεη, που ήταν εκεί φυλακισμένος από τον Καποδίστρια.

Πηγή: https://www.timesnews.gr/georgios-mavromichalis-itan-filikos-agonistis-tou-1821-ke-enas-apo-tous-dolofonous-tou-ioanni-kapodistria/

Share.

Comments are closed.