Σφοδρή αντιπαράθεση και στη Βουλή  για τις αλλαγές του ΣΥΡΙΖΑ που ευνοούν τη Χρυσή Αυγή

0

Με αιχμές, εντάσεις και αλληλοκατηγορίες υποδέχθηκαν τα κόμματα στη Βουλή την απόφαση της Δικαιοσύνης να χαρακτηρίσει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση.
Την ένταση στο κοινοβούλιο πυροδότησε η στάση του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος επέλεξε να κατηγορήσει την κυβέρνηση για το γεγονός ότι τα μέλη του ναζιστικού μορφώματος θα διατηρήσουν τα πολιτικά τους δικαιώματα. Ο ίδιος μεταφέροντας όπως είπε πρόταση του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ώστε να αφαιρεθεί το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους χρυσαυγίτες.
«Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείου Εσωτερικών», είπε και συνέχισε: «Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή».

Για υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε το ΚΚΕ
«Είναι υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που τον Ιούνιο του 2019 έφτιαξε νέο Ποινικό Κώδικα και άλλαξε τις ποινές διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για να πέσουν στα μαλακά οι χρυσαυγίτες», τόνισε ενοχλημένος ο Μ. Συντυχάκης του ΚΚΕ, με τον Γ. Καμίνη του ΚΙΝΑΛ να προσθέτει: «Υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας, είναι ανεπίτρεπτα αυτά».

Θεοδωρικάκος: Ζητάτε και τα ρέστα
Στην τοποθέτηση Ραγκούση αντέδρασε και ο Υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος σημείωσε: «αντί να ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα».

«Γεννηθήκατε στις ρίζες του τεχνητού διχασμού που εσείς δημιουργήσατε με την ανευθυνότητα και την δημαγωγία σας. Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Όσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο».
Για να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στο Ραγκούση λέγοντας: «οφείλετε να γνωρίζετε το σύνταγμα της χώρας. Σας διαβάζω κ. Ραγκούση από το Σύνταγμα των Ελλήνων άρθρο 51 ο νόμος δεν μπορεί να περιορίσει το εκλογικό δικαίωμα παρά μόνο αν δεν έχει συμπληρωθεί κατώτατο όριο ηλικίας ή για ανικανότητα δικαιοπραξίας ή ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα. Αμετάκλητης ποινικής καταδίκης. Δεν νομίζω πως χρειάζεται να είναι κανείς νομικός για να γνωρίζει τι σημαίνει να είναι αμετάκλητη  ποινική καταδίκη. Μαζέψτε τις συνδικαλιστικές προτάσεις σας. Έχετε μείνει μόνοι.»

Τη λύση την έδωσε ο Λιβάνιος
Μετά από δύο ώρες περίπου διαξιφισμών, τη λύση ήρθε να δώσει ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, που ξεκαθάρισε πως όταν έρθει η ώρα θα υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στη νομοθεσία προκειμένου οι καταδικασμένοι να μην μπορέσουν να είναι ξανά υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές.

«Βρισκόμαστε σε γκρίζα ζώνη και πρέπει να γίνει εξαντλητική καταγραφή των ποινών για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Αν μπορούν σε 3 ώρες να το κάνουν, ας το κάνουν! Αυτό που λέμε είναι ότι αυτή η απαράδεκτη αφαίρεση της ποινής πολιτικών δικαιωμάτων δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αναδρομικά!», είπε ο κ. Λιβάνιος, ο οποίος στη συνέχεια ωστόσο τόνισε πως η κυβέρνηση θα εξετάσει την επίμαχη καταγραφή και «όταν έρθει η ώρα», καθώς «δεν θα γίνουν σύντομα εκλογές».

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner