Νότης Μαυρουδής: Για την απώλεια του Quino (Μαφάλντα)

0

Έφυγε και ο γραφίστας Joaquín Salvador Lavado Tejón, παγκοσμίως γνωστός ως Quino, ο οποίος δημιούργησε τον χαρακτήρα της διάσημης μικρής Mafalda. (17 Ιουλίου 1932-30 Σεπτεμβρίου 2020).
Μεγάλη απώλεια στον παγκόσμιο χάρτη των κόμικς από τη χρυσή δεκαετία του 1960, η οποία συνδύαζε την πολιτική σκέψη και την κριτική τής πραγματικότητας με τις μαγικές γραμμές ενός σκίτσου. Η συμπαθέστατη και… επικριτική Μαφάλντα, ένα πρόωρα πολιτικοποιημένο ον, έκανε τη ζωή του μπαμπά και της μαμάς της, κόλαση, με ακατάπαυστη κριτική γύρω από τους συμβιβασμούς και τη μικροαστική βολή των ενηλίκων της εποχής της, καθώς και τις «συνθηκολογήσεις» του μπαμπά, σύμφωνα με το τότε αποδεκτό σύστημα αξιών …
Ένα ον, κάπως σαν τη φωνή τής συνείδησης όσων παρακολουθούσαν από κοντά τα καμώματά της. Ο Quino με το πενάκι του, μας πρόσφερε πλήθος από βινιέτες που έμειναν στην ιστορία τού πολιτικού σκίτσου, για το χιούμορ και την ευφυΐα του· ένα κόμικ που αντικατοπτρίζει τις θεμελιακές κοσμοθεωρίες τής ανάπτυξης και των αντιφάσεων του καπιταλιστικού συστήματος.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Μαφάλντα, αυτό το μαυροκέφαλο κατσαρό κοριτσίστικο κόμικ, το φεμινιστικό υποκείμενο μιας ολόκληρης κουλτούρας εποχής, ανεξαρτήτου γεωγραφικού προσδιορισμού, αφού ο δημιουργός του το έκανε να αφορά και να ενδιαφέρει την παγκοσμιότητα, μας συνέδεσε ακόμα περισσότερο με την αλληγορική φιλοσοφία των απλών γραμμών.
Μάθετε για την Μαφάλντα. Θα απολαύσετε αυτό το σκεπτόμενο και επικριτικό πλασματάκι που μας αφορά ακόμα όλους και πέρα από το σκίτσο του Quino…

* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης

Δείτε τα 215 προηγούμενα άρθρα του Νότη Μαυρουδή

Share.

Comments are closed.