ΠΕΚ: Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

0

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών φέτος τιμάται σε μια δύσκολη περίοδο. Η εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο καλείται να μορφώσει τους νέους αλλά και να προστατεύσει την υγεία μαθητών και εκπαιδευτικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Education International πάνω από το 90% του πληθυσμού των μαθητών σε παγκόσμιο επίπεδο βρέθηκε εκτός σχολείου.
Και παρά το γεγονός ότι η σημερινή δύσκολη κατάσταση ήταν προβλέψιμη από την προηγούμενη σχολική χρονιά, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας δεν διαμόρφωσε ποτέ κανένα σχέδιο για την αντιμετώπιση του COVID 19 πέραν της γραφικής υπόθεσης των μασκών.
Η εκπαίδευσή μας βρίσκεται σε «ζώνη θύελλας». Πέραν της πανδημίας έχει να αντιμετωπίσει τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της οικονομικής κρίσης αλλά και τον νεοφιλελευθερισμό και τον αναχρονισμό της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Το εκπαιδευτικό κίνημά μας αγωνίζεται αταλάντευτα για τη διαρκή ενίσχυση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας εκφράζοντας τη σταθερή αντίθεσή μας στη διείσδυση της αγοράς στους θεσμούς της εκπαίδευσης.   
Επιπλέον, η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών αναδεικνύει την  παιδαγωγική μας ευθύνη αλλά αυτό το δικαίωμα να διεκδικήσουμε  πρωτεύουσα θέση για την  εκπαίδευση γιατί δεν έχει αναγνωριστεί πλήρως η σημασία της στην κοινωνία της μάθησης.
Το φετινό σχετικό μήνυμα της UNESCO «Teachers: Leading in crisis, reimagining the future» καταδεικνύει τον αποφασιστικό ρόλο των εκπαιδευτικών. 
Είμαστε βέβαιοι πως η διαπαιδαγώγηση και η προαγωγή των ανθρωπιστικών αξιών συγκροτούν τον πυρήνα κάθε κοινωνίας.
Είμαστε βέβαιοι πως το δημόσιο σχολείο μπορεί να σηκώσει το βάρος της μόρφωσης των νέων μας.
Και είναι αυτές οι βεβαιότητες που προσδιορίζουν την παιδαγωγική μας ευθύνη και την παιδαγωγική μας ελευθερία.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner