Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών: Τα δημόσια κοινωνικά αγαθά στο απόσπασμα, το Δημόσιο Σχολείο σε εγκατάλειψη… Νέα δωράκια στα κανάλια για το image της Κυβέρνησης

0

Πριν καλά καλά πέσει η σκόνη της περιβόητης  «λίστας Πέτσα» με τα 20 εκατομμύρια ευρώ στα ΜΜΕ για την πανδημία, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την έναρξη μιας νέας ενημερωτικής καμπάνιας για την ανάσχεση της πανδημίας, ύψους 2 εκατ. ευρώ, που θα προβληθεί αποκλειστικά από τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Εκτός από την αδιαφάνεια της κυβέρνησης που δεν έχει δώσει ακόμα στοιχεία σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των ΜΜΕ στις δύο προηγούμενες ενημερωτικές καμπάνιες «Μένουμε Σπίτι – Μένουμε Ασφαλείς», επιλέγει σήμερα να προχωρά σε νέα οικονομική ενίσχυση στην «επικοινωνιακή διαχείριση» με στόχο να αποκρύψει ότι  δεν δίνει την παραμικρή οικονομική στήριξη για την:

  • Μείωση των μαθητών στα τμήματα (ανώτατο όριο τους 15 μαθητές κι όχι 25 και 27 που είναι σήμερα και με 1 παιδί ανά θρανίο). Αντί να προνοήσει και να υλοποιήσει αυτή τη λύση μόλις τον Ιούνιο και εν μέσω πανδημίας αύξησε τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα!
  • Πραγματική κάλυψη με προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία για σχολαστική καθαριότητα σε όλες τις ώρες λειτουργίας των σχολείων.
  • Κάλυψη όλων των αναγκών σε εκπαιδευτικό προσωπικό
  • Εξασφάλιση των τεχνολογικών μέσων που απαιτούνται για την ενδεχόμενη υποστήριξη των μαθητών μας με εξ αποστάσεως εκπαίδευση
  • Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών τόσο για την εξ αποστάσεως όσο και για το υγειονομικό ζήτημα που καλούμαστε να χειριστούμε στις σχολικές μας τάξεις και μονάδες
  • Παροχή δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές
  • Αναδιάταξη της ύλης και την αναπροσαρμογή των ωρολογίων προγραμμάτων
  • Εξασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς στους μεταφερόμενους μαθητές που συνωστίζονται μέσα στα λεωφορεία
  • Λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων με όρους υγειονομικής διασφάλισης κι όχι υγειονομικής βόμβας που είναι σήμερα
  • Κάλυψη του απαραίτητου υγειονομικού και ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία
  • Εύρεση νέων ΜΕΘ και κλινών κ.α.

Είναι σαφές τόσο από τις ανακοινώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Τύπου όσο και από το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ότι η Κυβέρνηση εγκλωβισμένη από τα αποτελέσματα της διαχείρισης της, με τις ΜΕΘ να βρίσκονται ήδη στο όριο κι ένα εφιαλτικό σενάριο κατάρρευσης του συστήματος υγείας προ των πυλών επιλέγει να πετάει το μπαλάκι της ευθύνης στους πολίτες. Μετακυλίεται συστηματικά και αποκλειστικά στην ατομική ευθύνη ο αυξανόμενος αριθμός των κρουσμάτων, ακολουθούν συστάσεις και μέτρα στα όρια της γελοιότητας και εν τέλει επιδιώκει να χρεώσει ένα ενδεχόμενο νέο lockdown στους «απείθαρχους» πολίτες και νεολαίους που δεν τηρούν τα «μέτρα». Η κοροϊδία και η προκλητική επικοινωνιακή τακτική με στόχο οι πολίτες να χρεωθούν τις ευθύνες της πολιτείας δεν έχει τελειωμό.
Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών καταγγέλλει τις πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης που επιλέγει να επενδύει οικονομικά στην «επικοινωνιακή διαχείριση» και όχι σε στήριξη των δομών του κοινωνικού κράτους, των δημόσιων αγαθών και των ανθρώπων που έχουν πληγεί. Χάθηκαν 3 πολύτιμοι μήνες του καλοκαιριού για την προετοιμασία της χώρας ώστε να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με την απαραίτητη ενίσχυση όλων των δημόσιων δομών υγείας, πρόνοιας και εκπαίδευσης. Η κατάρρευση του επιτελικού κράτους είναι πλέον γεγονός και αναδεικνύεται με τις σπασμωδικές κινήσεις που επιλέγει η Κυβέρνηση να κάνει με το να ρίχνει χρήμα στα κανάλια και όχι στη στήριξη των κοινωνικών δομών (παιδεία, υγεία, πρόνοια) και όλων όσων πλήττονται οικονομικά. Σπαταλήθηκε δημόσιο χρήμα με συγκεκριμένη κατεύθυνση (το που ακριβώς πήγε είναι προς διερεύνηση για να αναδειχθούν και οι πραγματικές διαδρομές) 6,2 εκατ. ευρώ σε ακατάλληλες μάσκες, 20 εκατ. ευρώ στα κανάλια και τώρα άλλα 2 εκατ. ευρώ κ.α. τη στιγμή που στην εκπαίδευση και την υγεία δεν υπήρξε η παραμικρή ενίσχυση μέσω της αναμόρφωσης του κρατικού προϋπολογισμού της χώρας, όπως έγινε σε πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Μπορεί το επιτελικό κράτος της ΝΔ να καταρρέει αλλά είναι κρίσιμο σήμερα είναι να μην καταρρεύσει, για άλλη μια φορά, η χώρα. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική πολιτική και την κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησης η οποία οδηγεί στην διάλυση των δημόσιων δομών, των κοινωνικών αγαθών, της παρασιτικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, σε διάλυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας της χώρας. Όλες οι δυνάμεις μας να δοθούν για να διαμορφώσουμε ένα κοινωνικοπολιτικό ανάχωμα απέναντι στις βαθιά νεοφιλελεύθερες ασκούμενες πολιτικές, που βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία για να αποτελειώσουν τις δομές του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων, με στόχο την συνολική ανατροπή τους. Σε αυτή τη μάχη όλες οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την προάσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης και υγείας, της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους.

Share.

Comments are closed.