Ακυρώνεται, με παρέμβαση Μαξίμου, ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή

0

Θέμα χρόνου είναι η ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η απόφαση.  Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την απόφαση να διορισθεί ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του συζύγου της Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.
Σε πρώτη φάση, ο διορισμός «παγώνει» και η Ζαρούλια δεν αναλαμβάνει καθήκοντα τουλάχιστον έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ακολούθως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής βάσει του οποίου έγινε ο διορισμός.
Σχετικά με αυτό το θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.
Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα
δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού του κοινοβουλίου (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν έναν μετακλητό υπαλλήλο στη Βουλή των Ελλήνων. Η συγκεκριμένη διάταξη καταργηθηκε επι προεδρίας Νίκου Βούτση στις 9.11.2015. Συγκεκριμένα η αρχική απόφαση που είχε διακομματική στήριξη προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η μια θέση μετακλητού που δικαιούνται πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων καταργείται με την έναρξη της ΙΗ βουλευτικής Περιόδου. Ωστόσο με νέα απόφαση στις 25.2.2019 ανέβαλε την κατάργηση για την επόμενη περίοδο ΙΘ, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την θέση που καταλαμβάνει και η Ελ. Ζαρούλια και για την τρέχουσα Βουλή.
Οι  τοποθετήσεις αυτού του είδους των μετακλητών δεν αποτελούν αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής αλλά αποκλειστικό προνόμιο των δικαιούχων είτε αυτοί είναι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων είτε πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλής κ.α.

Share.

Comments are closed.

WordPress Πρόσθετο Cookie από το Real Cookie Banner