Χαρά Κεφαλίδου: Μετά το φιάσκο της μάσκας το αλαλούμ μεταξύ του Υπ. Παιδείας και Εσωτερικών συνεχίζεται

0

Αναστάτωση και αγανάκτηση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στους εκπαιδευτικούς που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω κάποιου σοβαρού νοσήματος. Ο τρόπος διαχείρισης της λειτουργίας των σχολικών μονάδων εν μέσω πανδημίας από την Κυβέρνηση, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες, με τις αλληλοαναιρούμενες και αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους των Υπουργείων Παιδείας και Εσωτερικών βάσει των οποίων εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου καλούνται να επιστρέψουν στις σχολικές μονάδες τους.
Συγκεκριμένα, εγκύκλιος που εκδόθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου από το Υπουργείο Παιδείας όριζε τους εκπαιδευτικούς που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου. Οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα παρέχουν τηλεκπαίδευση – όταν αυτή λειτουργήσει φυσικά γιατί προς το παρόν δεν υλοποιείται – σε μαθητές που παραμένουν επίσης σπίτι λόγω κάποιου νοσήματος. Βάσει της εγκυκλίου χορηγείται σε αυτούς τους εκπαιδευτικούς ειδική άδεια απουσίας, ενώ οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη ΕΕΠ – ΕΒΠ που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου αλλά δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους (π.χ. Διευθυντές/ τριες, Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό, γυμναστές κλπ) προσέρχονται στη σχολική τους μονάδα, διασφαλίζοντας όμως σε κάθε περίπτωση την αυστηρή τήρηση των όρων υγιεινής και πρόληψης κατά της διασποράς του κορωνοϊόυ.
Αντίθετα, πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών αναιρεί περιπτώσεις ασθενειών που αναφέρονται ρητά στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και εξαιρεί τους εκπαιδευτικούς που μέχρι σήμερα υπάγονταν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και οι οποίοι δικαιούνται ειδικής άδειας απουσίας χωρίς να λαμβάνει καθόλου υπ’ όψιν τις ειδικές συνθήκες που εργάζονται οι εκπαιδευτικοί αυτοί (π.χ. εργασία σε πολυάριθμα τμήματα μαθητών μέσα σε μικρές τάξεις κλπ).
Σε συνέχεια των παραπάνω, τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχθεί σειρά καταγγελιών με περιπτώσεις εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, νεφροπαθείς, ανοσοκατασταλμένοι, κλπ), οι οποίοι βάσει της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ θα πρέπει να επιστρέψουν στις σχολικές τους μονάδες. Οι θεράποντες ιατροί τους όμως λόγω της βεβαρυμμένης κατάστασής τους δεν τους το επιτρέπουν. Οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης στις οποίες απευθύνθηκαν επιβεβαιώνουν ότι η παραπάνω εγκύκλιος ισχύει ως έχει και για τους Εκπαιδευτικούς
Όλα τα παραπάνω δείχνουν, για ακόμη μια φορά, την ανικανότητα συντονισμού μεταξύ των Υπουργείων, αλλά και την αναλγησία που αφορά στη διαχείριση των ευπαθών ομάδων στο χώρο της εκπαίδευσης.
Η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας.

Πατήστε εδώ και δείτε την ερώτηση

Share.

Comments are closed.