Μεσολόγγι – Κώστας Λύρος: Τα αίτια των πλημμυρών θα διερευνηθούν σε βάθος

0

H έντονη βροχόπτωση ήταν αρκετή για να πλημμυρίσουν πολλά σημεία της πόλης του Μεσολογγίου και να προκληθούν ζημιές σε σπίτια. Αιτία, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, ήταν το γεγονός ότι δεν λειτούργησαν τα αντλιοστάσια.
Οι περισσότεροι δρόμοι ήταν αδιάβατοι, καθώς το νερό είχε σκεπάσει τα πεζοδρόμια και αρκετά ημιυπόγεια και ισόγεια σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν. Επειδή το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο, κάποιοι έχουν προμηθευτεί αντλίες για να βγάζουν τα νερά από τα σπίτια τους.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Κώστας Λύρος αναφέρει:
«Η πόλη και ο Δήμος μας βρέθηκε για μια ακόμη φορά απειλούμενη σοβαρά από τα φαινόμενα της έντονης βροχής και πληγείσα σε αρκετές περιπτώσεις.
Σήμερα το μεσημέρι και περί ώρα 15.00 μετά από μια καταρρακτώδη βροχόπτωση αρκετοί δρόμοι της πόλης μας παρέμειναν πλημμυρισμένοι για αρκετό διάστημα αδικαιολόγητα. Επίσης παρατηρήθηκαν πλημμύρες σε αρκετά υπόγεια αλλά και ισόγεια κτίρια και κατοικίες.
Παρόμοια φαινόμενα παρατηρήθηκαν και σε άλλα σημεία του Δήμου μας όπως στο Αιτωλικό και στην θέση ΖΕΣΤΗ στον Άγιο Θωμά .
Από την πρώτη στιγμή παρακολουθούμε από κοντά τα γεγονότα και παρέχουμε κάθε δυνατή βοήθεια.
Τη στιγμή αυτή προέχει να ανακουφιστούν οι πληγέντες συνδημότες και να καταγραφούν οι ζημιές, όπου υπάρχουν. Συστήνονται αύριο, 29 Σεπτεμβρίου, οι αρμόδιες επιτροπές, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών και η παραλαβή των σχετικών αιτήσεων αποζημιώσεων.
Τα προληπτικά μέτρα καθαρισμών των φρεατίων, που έγκαιρα φροντίσαμε να πάρουμε δεν στάθηκαν αρκετά να εμποδίσουν το ακραίο φαινόμενο.
Οι αιτίες του προβλήματος ήδη άρχισαν να διερευνώνται και θα διερευνηθούν σε βάθος.
Οι πρώτες διαπιστώσεις σε ότι αφορά την πόλη του Μεσολογγίου μιλούν για ανεπαρκή λειτουργία των αντλιοστασίων για την οποία ενεργήσαμε να αποκατασταθεί άμεσα.
Να σημειωθεί ότι μέχρις ώρας ο έλεγχος και η ευθύνη λειτουργίας των αντλιοστασίων ανήκε και ανήκει στον κατασκευαστή και εργολάβο του έργου. Διότι το έργο «Συντήρηση & εκσυγχρονισμός ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων αντλιοστασίων όμβριων υποδομών από τις καταστροφικές πλημμύρες Οκτωβρίου 2016 στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου» προϋπολογισμού 1.200.000 € που σχεδιάστηκε το 2017 δεν έχει ακόμη παραδοθεί στο Δήμο μας. Είναι εν εξελίξει και μάλιστα παρά την παρέλευση του συμβατικού χρόνου ζητήθηκαν παρατάσεις στην προθεσμία παράδοσης του.
Αστοχίες ή παραλείψεις στον σχεδιασμό και στη λειτουργία του έργου για την συντήρηση και εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων θα εξετασθούν με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Με την ίδια σοβαρότητα και επιτακτικότητα τίθεται επίσης το θέμα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας και τα οποία σχετίζονται με την Ιόνια οδό, θέμα το οποίο ήδη είχαμε επισημάνει αρμοδίως και στο οποίο εμμένουμε
».

Share.

Comments are closed.